ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Даниел Амен: 7 принципа за добра работа на мозъка и промяна на тялото

Човешкият мозък участва във всичко, което правим, във всяко решение, във всяко парче храна, което сме решили да опитаме, във всяка цигара, която палим

Човешкият мозък е източник на всяка мисъл, била тя треожна, радостна или успокоителна, пропусната тренировка, алкохолна напитка, която сме изпили и т.н.

Мозъкът е най-сложният и удивителен орган. Тежи само около един и половина килограма, но в същото време работи по-мощно от най-сложния суперкомпютър. Мозъкът съставлява едва 2% от телесното тегло, но консумира около една четвърт от абсорбираните калории, една четвърт от общия кръвен поток и една пета от вдишвания кислород.

7 неща, които трябва да знаете за вашия мозък

1. Вашият мозък участва във всичко, което правите

Без значение дали сте решили да си купите нова книга или обувки, мозъкът ви участва във всяка една дейност, която извършвате – от обуването на чорапите до управлението на самолет.

2. Когато мозъкът работи правилно, тялото изглежда по-добре и благоденствието се подобрява

Когато мозъкът е разстроен, ние имаме проблеми с външния вид и благополучието. Ако ни е трудно да следваме диета или план за упражнения, ако имаме хронична болка, ако нямаме достатъчно енергия, трябва да направим нещо, за да подобрим работата на мозъка. Първото и най-важно е да му се осигури почивка.

3. Мозъкът е най-сложният орган. Уважавайте го!

Предполага се, че мозъкът съдържа повече от 100 милиона нервни клетки – приблизително същото количество, колкото са звездите в Млечния път. Всяка клетка е свързана с други хиляди отделни връзки. Част от мозъка, с размер на пясъчно зърно, съдържа стотици хиляди нервни клетки и един милион връзки между тях.

Информацията в мозъка се предава със скорост до 400 км в час – по-бързо от състезателните автомобили (освен ако, разбира се, не сме пияни: когато сме в нетрезво състояние, реакциите се забавят). Ако направите сканиране на цялото тяло, тогава мозъкът изглежда блестящ, а останалата част от тялото е като призрачен фон. Мозъкът е представяне на индивида: той ни прави това, което сме.

4. Мозъкът е много мек и не случайно е разположен в твърдата черепна кутия

Нараняванията на главата са много по-често срещани, отколкото си мислим. Всяка година лекарите отбелязват 2 милиона увреждания в областта на главата, но милиони остават нерегистрирани. В този случай страда не само мозъкът, но и цялото тяло. Ако смятате, че нарушенията възникват само в резултат на такива екстремни инциденти, като падане от покрив или излитане през предното стъкло на колата при инцидент, тогава грешите. Сериозните последствия не са само тежки наранявания на главата. След като разгледах 55 000 изображения на мозъка, разбрах, че умереното увреждане може значително да разруши живота, благосъстоянието и външния вид на човек. Често хората дори не знаят за тези наранявания, защото не се правят снимки и изследвания на функциите на мозъка.

Проучванията показват, че хората с леки заболявания на мозъка страдат от поведенчески и емоционални проблеми, както и от нарушения във възприятията. Ако мисленето е нарушено, е трудно да се вземат правилните решения. Много случаи на алкохолизъм и наркомания са свързани с мозъчни нарушения, както и със здравословни усложнения, влошаване на външния вид и социалния статус.

Затова трябва да предпазваме мозъка от нараняване. Не удряйте главата си с топката, ако играете футбол, не карайте велосипед, сноуборд или скейтборд без добре закрепена каска.

мозък
Човешкият мозък е невероятен!

5. Колкото по-голям е резервът на мозъка, толкова по-здрави сме. Колкото по-малък е резервът, толкова по-уязвими сме

Вижте приятелите, роднините и познатите си. Някои от тях, изпадайки в трудна ситуация, „се разпадат“, купуват сладкиши, нервно пушат, търсят утеха в алкохола или наркотиците, а други в същите условия не се отдръпват от здравословния начин на живот. Чудили ли сте се защо?

Наблюдавайки пациентите, забелязах, че трудните житейски събития (загуба на близки, уволнение, развод) при някои хора водят до появата на депресия, промяна на теглото, нежелание за движение, придобиване на лоши навици. Други пък нямат никакви подобни залитания. Сравнявайки сканирането на мозъците на различни хора в продължение на почти 20 години, стигнах до заключението, че всичко се обяснява с мозъчните резерви. По мое мнение, мозъчният резерв е „въздушната възглавница“ на здравите мозъчни функции, които се активират в стресови ситуации или наранявания. Колкото повече резерви имате, толкова по-добре се справяте с неочаквани промени и неприятности. Колкото по-малки са резервите, толкова по-трудно е за вас да преминете през смутни времена, и толкова по-скоро ще прибягвате до сладкиши или алкохол, за да се справите с трудностите.

6. За различните видове поведение са отговорни различни части на мозъка

Като опознаете мозъка си, можете да го оптимизирате.

Подобрете резервите на мозъка си, като се придържате към начин на живот, подходящ за мозъка.

Предната част на мозъка, cingulate cortex обикновено е част от лимбичния лоб

Tя може да бъде сравнена със селектора на колата. Предната (или фронтална) част преминава през дълбоките области на челните лобове и позволява на хората да превключват вниманието, да бъдат психологически гъвкави, да се адаптират към промяната и да се променят, когато това е необходимо.

Ако тази област е твърде активна, човек става обсебен от негативни мисли и действия; притеснява се много, чувства недоволство, винаги спори. Освен това, такова състояние го прави зависим или води до принудително (обсесивно) поведение. Прекомерната активност на предната част на кортекса е свързана с хранителни разстройства (например, анорексия).

Лимбична система (висцералния мозък)

Тя се намира в дълбините на мозъка, и е отговорна за емоционалния тонус на човека.

За хората, които се държат по-позитивно и оптимистично, тази област е умерено активна. Но прекомерната активност на лимбичната система е свързана с негативна гледна точка за живота, намалена мотивация, енергия, самочувствие, повишено чувство на вина и безпомощност. Нарушенията на дълбоката част на лимбична система са свързани с нарушения на настроението.

Базални ганглии

Базалните ганглии обграждат лимбичната система и участват в подреждането на нашите мисли, чувства и движения. Тази част от мозъка също участва в определяне нивото на безпокойството.

При хора, страдащи от тревожност и физически симптоми на стрес (те включват главоболие, коремна болка, напрежение в мускулите), се отбелязва висока активност на базалните ганглии.

При ниска активност на базалните ганглии се наблюдава недостатъчна мотивация. Тази област се занимава и с чувство на удоволствие и еуфория.

Базалните ганглии участват в действието на кокаина. Според бившия служител на Американската комисия по храните и лекарствата, д-р Дейвид Кеслер, автор на The End to Gluttony, удоволствието от бисквитките, сладките и други вкусни неща също е свързано с активирането на субкортикалните ганглии.

Времеви дялове

Временните дялове се намират зад очите в областта на слепоочията и са отговорни за речта, краткотрайната памет, стабилността на настроението и нивото на раздразнителност. Временните дялове на мозъка ни помагат да мислим върху „Какво е това?” – те допринасят за разпознаването и именуването на обектите. Нарушенията на темпоралните лобове често водят до нарушения на паметта, нестабилност на настроението и проблеми с хладнокръвието.

Париетални дялове

Париеталните дялове са разположени в горната част на черепа и се занимават с обработка на сензорните сигнали и определяне на посоките. Те отговарят на въпроса „Къде?“ – помагат да се намерят неща или например да открием кухнята в тъмното. Париеталните дялове са сред първите, които са засегнати от болестта на Алцхаймер, поради което хората с това заболяване често не са добре ориентирани. Нарушаването на париеталните дялове е свързано и с нарушения в храненето и синдрома на изкривяване на възприятието на тялото (както при страдащите от анорексия, които си мислят, че изглеждат дебели).

Малък мозък

Намира се зад варолиевия мост и продълговатия мозък и отговаря за физическата координация, координацията на мислите и скоростта на обработка на информацията. Има силна връзка между малкия мозък и кората на предните дялове, затова много учени смятат, че малкият мозък е свързан с преценките и контролните импулси. Когато има проблеми с малкия мозък, за хората е трудно да координират движенията, да се учат, бавно обработват информацията. Алкохолът пряко засяга работата на малкия мозък. Извършвайки упражнения за координация на движенията, можете да подобрите работата на малкия мозък, и по този начин да подобрите работата на фронталния кортекс, което ще помогне при вземането на решения.

Резюме на мозъчните системи

– Кортексът на фронталните лобове – предпазливост, прогнозиране, планиране, контролни импулси.

– Предната част на cingulate gyrus – превключване на вниманието.

– Лимбична система – емоционален тонус, настроение, чувство на обич.

– Базални ганглии – интеграция на мисли, чувства и движения; получаване на удоволствие.

– Временни дялове – памет, стабилност на настроението, раздразнителност и сдържаност, разпознаване на предмети.

– Париетални дялове – обработка на сензорна информация. Усещане за посока.

– Задна част на мозъка – визия и обработка на визуална информация.

– Малък мозък – координация на движенията, мислите, скоростта на обработка на информацията и дискретност.

7. Да, възможно е да промените мозъка и тялото си!

Това е едно от най-вдъхновяващите открития в медицината. Прилагайки някои инструменти и променяйки нещо в начина на живот, можете да регулирате състоянието на мозъка и тялото.

Отговорът на въпроса защо не сте били в състояние да принудите себе си да се храните здравословно и се занимавате с фитнес през целия си живот, или сте се отказали от цигарите от години, или сте се възстановили чудотворно от страшна болест, е в работата на мозъка ви.

Книгата на Даниел Амен „Променете мозъка  – и тялото ви ще се промени!
[box type=“shadow“ ]Даниел Грегъри Амен (роден през 1954 г.) е американски доктор на знаменитостти, който практикува като психиатър и специалист по мозъчни заболявания като директор на Клиниката Амен. Той е бил най-продаваният автор на New York Times през 2012 година.

Даниел Амен е уважаван член на Американската психиатрична асоциация. Той също така е бил асистент и клиничен професор по психиатрия и човешко поведение в Калифорнийския университет.

Автор е на повече от 30 книги с общи продажби от около един милион копия. Пет от тях са бестселърите на Ню Йорк Таймс от 2012 година.

Амен е изградила печеливш бизнес около използването на SPECT (компютърна томография с единична фотонна емисия) за визуализация и диагностични цели.[/box]

От книгата на Даниел Амен „Променете мозъка  – и тялото ви ще се промени!“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *