Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е тунелен синдром? Как се лекува?

В тази статия ще се опитаме да разберем причините за появяването на тунелен синдром, както и възможните начини на лечение на това нежелано явление

тунелен синдром
Тунелен синдром се появява предимно при честа работа с компютър, но не само

Ако четете тези редове, естествено е да предположим, че прекарвате поне няколко часа на ден пред компютъра или дори повече. Този режим на работа носи със себе си доста силно натоварване на ръцете, което може да причини болка в китките и пръстите. Тези болки са причинени от така наречения „тунелен синдром“ (синдром на карпалния тунел) – хронично заболяване.

Как се развива тунелния синдром и какви са усещанията при това заболяване?

Тази статия ще съдържа доста субективни отклонения от формалните дефиниции и формулировки, които са достъпни на различни медицински сайтове, тъй като през последните осем години прекарахме много време пред клавиатурата, с мишка в ръка и вкусихме ефектите от тунелния синдром във всичките му прояви.

И така, какво причинява този неприятен феномен? Карпален (тунелен) синдром се причинява от изтъняване на нерва на ръката (среден нерв), който преминава през специални канали, образувани от костите и връзките в ръката. Естествено, нервът е притиснат, чувстваме болка, която се усеща в ставата на ръката, но и не само в нея.

Сега ще преминем през всички етапи на обсъждания синдром и ще се опитаме да свържем физиологичните процеси с това, което можем да почувстваме, когато работим пред компютъра.

Първо, има лека тъпа болка, изтръпване или дискомфорт в ставата на ръката, които се появяват след няколко часа работа

Ако спрете работа и просто разтегнете ръцете си, болката изчезва за половин – един час. Непроменящото се положение на ръката, наред с интензивната работа, води до застой на кръвта, което на този етап причинява само неприятни усещания.

Ако не предприемате някакви мерки и продължите да работите както преди, то след година или две ще дойде следващият етап

Следващият етап е усещане за парене в китката, което се появява до края на работния ден и вече не минава, както преди, но продължава да ни преследва и у дома, два или три часа след като е приключил работния ден. Постепенно, като усещане остава само тъпа, слаба болка. Това се случва поради удебелените сухожилия, които вече са възпалени и започват да оказват натиск върху нерва (диаметърът на канала е намалял) и при проблемна позиция на ръката. Почти по същото време може да се появи болка в самата ръка (външната страна на дланта) и във фалангите на пръстите, особено показалеца и средния пръст, които се използват най-често при работа с мишката.

В допълнение към всички прелести на заболяването, става трудно да се носят тежести, когато китката е в определена позиция. Интересното е, че степента на болка не зависи от тежестта на товара, а главно само от позицията на ръката.

В това положение, нашето тяло ще се опита да се справи с неблагоприятното положение, а лимфната течност започва да се натрупва между хрущяла, предназначена да отмие засегнатите и възпалени клетки. В нормалния ход на събитията такъв процес достига целта си (клетките се измиват) и течността се разнася сама. Ако натоварването на ръцете е постоянно, тогава възпалението, както вече можете да предположите, не спира, а точно обратното.

При такова развитие на събитията самият процес на естествено лечение вече може да доведе до обратен резултат – подуване заради застой на лимфната течност в ставите. От личен опит, отново, с голяма вероятност може да се определи дали сте достигнали до този етап или не. Приливите и отливите на лимфната течност са най-значими през нощта, така че ако болката през нощта е по-силна, то вече сте пристигнали на крайната спирка. Е, ако болката в ставите също ви събужда през нощта, време е да направите нещо спешно, иначе единственият изход ще бъде операция.

Преди да обсъдим лечението на тунелен синдром в болница, нека първо да видим какво можем да направим сами, за да сведем лечението на заболяването до физиотерапия за начинаещи, или, в краен случай, да се ограничим до амбулаторно лечение.

Упражнения за предотвратяване на тунелен синдром

Тези упражнения могат/трябва да се правят на всеки няколко часа и всяко едно от тях е нужно да се повтаря многократно, поне по 20-на пъти.

1. Силно стиснете пръстите в юмрук и също така рязко ги освободете.

Упражнение 1 при тунелен синдром

2. Стиснете юмруци и завъртете първо в едната посока, след това в обратната посока.

Упражнение 2 при тунелен синдром

2а. Същото упражнение може да се извърши със специална топка, вътре в която има бързо въртящ се диск (например PowerBall или с повече или по-малко тежък предмет).

Упражнение 2 при тунелен синдром с тежест

3. Натиснете дланите, разперете лактите встрани, все едно ще се молите. Ръцете в това положение са успоредни на пода. След това се опитайте да спуснете дланите колкото е възможно по-ниско, без да ги отваряте, както и без да променяте позицията на лактите.

Упражнение 3 при тунелен синдром

Вероятно ще има болка в ръцете, в дланите или дори във фалангите на пръстите, ако обсъжданата болест вече е достигнала до вас.

4. Ако имате специална мека топка (те често се раздават като безплатни подаръци на различни събирания и презентации) за мачкане с ръце, натиснете я последователно с всеки един пръст, длани и между ръцете, както е показано на снимката.

Упражнение 4 при тунелен синдром

5. Повторете предишното упражнение, но без топка, докосвайки палеца с всичките пръсти поред.

Упражнение 5 при тунелен синдром

6. Хванете ръцете пред себе си, както е показано на снимката. Започнете да притискате с едната ръка, като в същото време се съпротивлявате с другата.

Упражнение 6 при тунелен синдром

Лечение на тунелен синдром у дома

Упражненията, които ще бъдат описани тук, са малко далеч от „истинската“ физиотерапия. Но защо трябва да чакаме някой и нещо, ако можем да си помогнем и сами? Така че нека започнем с най-лесното, но и най-ефективното от тях.

1. Напълнете подходящ съд с топла, даже гореща вода. Стиснете юмруци. Пъхнете ги във водата и започнете да въртите китките, без да отпускате юмруците. Важно е водата, която е налята, за да да затопли ръцете, да е поне четири пръста над ставата, която спомага свиването на китката.

Оптималната продължителност на това упражнение е 10-15 минути, не по-малко. Накрая увийте ръцете в кърпа – без да ги охлаждате бързо.

2. Същата процедура може да се повтори, но този път вместо с гореща вода се прави с топъл парафин.

Стационарно лечение

Когато има оток на лимфната течност, лекарите правят пункция – операция за извличане на излишната течност. Това не е на 100% правилно, тъй като се елиминират последствията, а не първопричината. При напълно пренебрегвани случаи, когато хрущялът на ставата е бил повреден или унищожен, се предписват различни медикаменти, но това определено изисква преглед от специалист. Затова нашата дискусия за болнично лечение ще приключи приблизително тук, тъй като следващия ход за лечение на тунелен синдром, както може би се досещате, е операция

Източник: womenbox.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *