Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Слабостта в ръцете е опасен симптом!

От тази статия ще научите за причините за слабостта в ръцете и колко спешно трябва да се свържете с лекар, ако този симптом продължава дълго време

Слабостта в ръцете е опасен симптом!

Слабостта в ръцете е опасен симптом, който трябва да бъде обсъден с невролог. Целенасочен преглед и изследвания, изясняване на съпътстващите знаци ще дадат по-ясна картина за това какво се е случило с човека. Други случаи, когато слабостта възниква при пълно здраве, и се повтаря или увеличава, изисква незабавна консултация с лекар.

Слабост в ръцете: причини и кога е необходимо да се консултирате с лекар

Чести случаи

Причините за развитие на слабост са многобройни, като основната част е причинена от възпалителни и дегенеративни заболявания на мускулите, нервите и кръвоносните съдове.

В обобщение, причините за слабостта в ръцете изглеждат така:

– компресия на гръбначния мозък, причинена от дегенеративно-дистофски процеси в гръбначните тела, ставите, сухожилията, особено при междухребтната херния;

– нарушения на кръвния поток на мозъка или гръбначния стълб (в гръбначния мозък), най-често исхемичен инсулт;

– наранявания – домашни, спортни или промишлени;

– недостиг на калций;

– вродени мускулни дистрофии или прогресивни миопатии;

– автоимунни заболявания – множествена склероза, Синдром на Гилен-Баре, невроартропатия на Шарко, системен лупус еритематозус, ревматоиден артрит;

– поражение на арката на аортата;

– различни васкулити или васкуларно възпаление – синдром на Рейно, Болест на Бюргер;

– артроза и артрит;

– синдром на паркинсонизъм;

– хипертиреоидизъм или повишена функция на щитовидната жлеза;

– ако предния скален мускул притиска корените на брахиалния сплит;

– възпаление или неврит на едни от важните нерви, които командват горните крайници;

– тунелен синдром, когато нервът е компресиран в анатомично тясно място;

– метастази на тумори на вътрешните органи;

– миастения гравис;

– увреждане на периферните нерви на ръката при диабет или честа алкохолна злоупотреба;

– емоционален стрес.

Кога трябва да се посети лекар?

Ако само слабостта в ръцете – едната или и двете – е нарушена, но нищо друго не ви притеснява, тогава е необходимо да се направи преглед още същия ден, в който сте забелязали това. Периферният нерв е чувствителна формация, неговата миелинова обвивка, без която нормалното импулсно предаване е невъзможно, се разрушава много бързо чрез възпаление или при компресия.

При някои компресии не само че е унищожена черупката, но и централното влакно, аксонът. Ако миелинът може да бъде възстановен за относително кратко време (не за часове или дни, а за седмици и месеци), тогава при аксона нещата са по-сложни. Колкото по-рано е спряно увреждането на нервите, толкова по-голяма е вероятността човек да запази мобилността на тялото.

Ако слабостта в ръцете, дори и минимална, е придружена от замаяност, главоболие, нестабилност на походката, повръщане, тогава вероятността от инсулт е висока. В този случай трябва да се отиде на лекар веднага. Медицинска помощ се изисква незабавно, лечението не трябва да се отлага до сутринта или дори за няколко часа. Същото важи и при мозъчни травми, чиито остър период започва именно със слабост в ръцете. Времето в тези ситуации е наистина безценно.

В кои случаи се появява слабост в ръцете?

Чести случаи

Инсулт – слабостта се развива по-често в ръката и крака едновременно, мускулната сила намалява. Речта може да бъде нарушена, нивото на съзнание може да се промени, може да има силни, почти непоносими болки в главата. Всеки, който усети това, или забележи, че някой друг има тези симптоми, трябва незабавно да повика линейка.

Шиен радикулит – боли ръката и шията, ръката отслабва. Няколко пръста губят чувствителността си. Понякога това състояние се развива постепенно, понякога след падане или нараняване.

Миастенията често е двустранна, и колкото повече движения се правят, толкова по-слаби са мускулите, симптомите се увеличават вечер или дори след леко упражнение, почти напълно при регрес или след почивка.

Болестта на Паркинсон и паркинсонизмът – едната ръка започва да трепери и отслабва, а след това е същото започва да се усеща и с другата ръка. Движението се забавя, има изразена скованост на мускулите, намалена точност на движението.

Множествената склероза – слабостта се появява внезапно, както при инсулт, но след това може спонтанно да премине без лечение. Множествената склероза е сериозно автоимунно заболяване, което се отразява дифузно при различните части на нервната система (това означава „разсейване“).

Полиневропатията е почти винаги двустранна, тя се развива на фона на захарен диабет или след твърдо пиене. Горещи болки и скованост като „ръкавици“, понякога до предмишницата.

Източник: celt.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Слабостта в ръцете е опасен симптом!

  1. Jordan Gergiev Markov каза:

    Изпитвам слабост в ръцете, повече в дясната, която почти отказва да ми служи. Към какъв специалист трябва да се обърна и с какви изследвания трябва да започна

  2. Борислав Стойков каза:

    Здравейте, благодаря за статията. Можете ли да кажете в този случай със слабостта в ръцете какъв специалист е желателно да се посети. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *