ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на жертвата: Защо някои хора не спират да се оплакват?

Много хора превръщат синдрома на жертвата в начин на живот. Но не признават, че го използват и за постигане на целите си

Синдром на жертвата: когато хората не спират да се оплакват?

Синдром на жертвата може да се развие по различни причини. Но характеристиките са много сходни.

Обикновено страдащите от този синдром не са много уверени в себе си хора. Те например, са силно зависими от помощта на другите, тъй като не са в състояние сами да разрешат проблемите си. Но не знаят и как да признаят грешките си …

Какво е синдром на жертвата?

Синдром на жертвата се счита за възможен симптом на психологическо разстройство. Това състояние силно влияе върху начина на живот, както на самия „пациент”, така и на хората около него.

Разбира се, всички ние в даден момент от живота се сблъскваме с трудности от различно естество. Може би и самите вие сте се чувствали като жертва. Така че, или някой се е опитал да ви навреди, и го е направил, или вие сами сте взели погрешно решение и сте заели жертвоготовна поза в ъгъла.

Но самоусъвършенстването се крие във факта, че трябва да намерите силата в себе си и да преодолеете трудностите. Положителната нагласа ни помага да се движим напред! За съжаление, не всички хора са достатъчно силни по дух, за да се справят. Мнозинството просто потъват в това „море от негативизъм“ и се превръщат в „жертва на обстоятелствата“ до края на живота си. Защото така е по-лесно!

Какви са те, хората със синдром на жертвата?

Всъщност, те са лесни за идентифициране. Достатъчно е да се обърне внимание на изражението на лицата им, лоша поза и минорен тон на гласа, докато говорят. Те винаги обвиняват другите (но не и себе си) и обстоятелствата, които не са добре оформени, считайки ги за проклятие или за зла съдба. Те подхранват този синдром на жертвата толкова много, че отблъскват другите от себе си. Такива чувства като ярост или завист са им добре познати, защото често ги използват. И също така, никога не поемат отговорност за бедите, които им се случват.

Ето някои от отличителните черти на патологичните „жертви“:

Всички други са виновни, но не и аз

1. Обвиняват другите за липсата на помощ

В повечето случаи тези хора са много разочаровани, когато не получават помощ от други хора. Те се съмняват в своите способности и не се чувстват самодостатъчни. Това им пречи да решават собствените си проблеми. Обикновено те правят и от най-дребната случка истинска драма.

2. Несъзнателно манипулиране на факти

Няма значение къде е коренът на проблема. Тези хора винаги ще намерят начин да изкривят фактите, за да може всеки да бъде виновен, но не и те самите. С други думи, това, което правят, се нарича несъзнателно манипулиране на факти. Синдромът на жертвите кара хората да се държат по този начин. Но трябва да се отбележи, че и те самите се чувстват така … като жертви.

3. Самокритиката им е много ограничена

Хората със синдром на жертвата не могат да оценят обективно своите добри качества. И те често критикуват действията си. „Аз съм мързелива!“, „Аз съм глупав!“… В повечето случаи подобни изявления са само извинение за това, че „светът им е обърнал гръб”, че те нямат вина, а някой друг непрекъснато ги провокира да проявяват най-лошите си качества.

При хората със синдрома на жертвата способността за самокритика е много ограничена.

Вселената има само лиши планове за мен

4. Фокусират се изцяло върху нещастието

Този тип хора вярват, че са дошли на този свят, за да страдат. Те са уверени, че бъдещето няма да им предложи нищо добро. Често говорят за своите „скърби“ с другите и това затвърждава мнението им „родих се, за да страдам“. И като резултат реалността се появява пред тях в напълно изкривена форма.

5. Добри манипулатори са

В този случай говорим за изнудване. Това е единствената възможност за хората със синдром на жертвата да получат помощ навреме! Когато имат някаква неприятност, те полагат всички усилия, украсявайки случилото се допълнително. И ако всичко върви по план, другите хора наистина бързат да им помогнат.

6. Синдромът на жертвите е безкраен проблем

Този синдром е сериозен проблем, който се влошава с времето. Човек просто свиква с неговите си „трагедии“, и на свой ред те стават за него рутина и начин на живот.

Една от възможните причини са постоянните неуспехи: когато човек се опитва да коригира ситуацията, но не успява. Той не вижда желания резултат. И така следва поредното неуспешно повторение. Те не знаят какво е това „опит-грешка-извод“.

В резултат на това нарочно създадените негативни обстоятелства водят човека до отчаяние, той искрено е разочарован от себе си и липсата на справедливост от страна на… Вселената. И проблемите стават за него тежко емоционално бреме. Те изтръгват душата му и го правят инертен, зъл и безволев. Тогава човек започва да възприема всичко лошо като „норма“ и му се струва, че единственото, което заслужава, са неприятностите, които му се случват. Самият той превръща живота си в една безкрайна и монотонна трагедия.

Източник: steptohealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *