Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гъбички по ноктите: полезна информация + рецепти

Много промени в ноктите на ръцете или ноктите на краката могат да накарат хората да мислят, че имат гъбична инфекция

Гъбички по ноктите – лесно се хващат, трудно се лекуват

Разпространението на гъбички по ноктите е известно в медицинските среди и като като онихомикоза или tinea unguium.

Гъбичната инфекция на ноктите понякога е заразна или е свързана с лоша хигиена (в зависимост от вида на гъбичките). Всъщност, до 10% от всички възрастни в западните страни имат гъбична инфекция на ноктите. Този процент се увеличава до 20% при хората, които са на възраст 60 или повече години.

В действителност, ненормално изглеждащите нокти могат да бъдат причинени от редица състояния, включително, но и не само от гъбична инфекция.

Най-често появяващата се инфекция, но и най-пренебрегваната е т.н. паронихия

Подуването и зачервяването на кожата около ноктите се нарича паронихия. Това е инфекция на кожата на дъното на нокътя (кутикулата). Ако инфекцията е остра (има бързо начало), тя обикновено се причинява от бактерии.

Хроничната паронихия се появява, когато кутикулата се възпали или раздразни с течение на времето. Понякога дрождите ще се възползват от увредената кожа и ще заразят района около нея. Терапията започва с поддържане на кожата суха и без допир с вода. Ако проблемът продължи, трябва да се консултирате с лекар. Антибиотици не се използват често, но могат да бъдат необходими при тежка инфекция.

Хроничната травма на ноктите, като например многократното удряне, притискане или охлузване може да причини увреждане на ноктите, които да изглеждат като гъбично заразени. Този вид повтаряща се травма е възможно да възникне и при определени видове физическо натоварване, работа или при носене на обувки. Някои травми могат да причинят постоянни промени, които могат да имитират появата на гъбични нокти.

Какво причинява гъбичките по ноктите и какви са някои от рисковите фактори?

При нормални, здрави хора, гъбичните инфекции на ноктите са най-често причинени от гъбички, които се „улавят“ във влажни зони. Общите душове, като например тези във фитнес залата или басейните, са чести източници на такава инфекция. Освен това, рискови фактори са и салоните за маникюр и педикюр, в които уредите и инструментите не са достатъчно добре дезинфекцирани (като ножици, пили и вани за крака) в допълнение към членовете на семейството, които може да имат гъбични нокти. Доказано е, че спортистите са по-податливи на гъбички. Предполага се, че това се дължи на носенето на стегнати, потни обувки, свързани с повтарящи се травми на ноктите на краката. Повтарящата се травма също отслабва нокътя, което прави ноктите по-податливи на гъбична инфекция.

Хора в напреднала възраст и хора с определени основни болестни състояния също са изложени на по-висок риск. Всичко, което уврежда имунната ви система, може да ви направи податливи на зараза с гъбички по ноктите.

Какви са симптомите и признаците на гъбичните нокти?

Въпреки че гъбичните нокти обикновено изглеждат по-скоро като козметичен проблем, някои пациенти изпитват болка и дискомфорт. Тези симптоми могат да се влошат от обувките, активността и неправилното подрязване на ноктите.

Има много видове гъби, които могат да засегнат ноктите. Най-често срещаната, обаче, се нарича Trichophyton rubrum (T. rubrum). Този вид гъба има тенденция да заразява кожата (известна като дерматофит) и се проявява по следните специфични начини.

– Започва от краищата на ноктите и повдига нокътната плочка. Нарича се „дистална субунгвална онихомикоза.“ Това е най-често срещаният вид гъбична инфекция на ноктите при възрастни и деца. По-често се наблюдава по пръстите на краката, отколкото на ръцете, и големият пръст обикновено е първият, който е засегнат. Рисковите фактори включват по-старша възраст, плуване, практикуване на бягане или колоездене, псориазис, диабет, членове на семейството с инфекция или потисната имунна система. Обикновено започва като обезцветена област в ъгъла на големия пръст и бавно се разпространява към кутикулата. В крайна сметка, ноктите на краката ще станат удебелени и люспести. Често е съпроводена с онихолиза. Най-честата причина е заразата с T. rubrum.

– Стартира в основата на нокътя и повдига ноктите: Нарича се “ проксимална суббунална онихомикоза“. Това е най-малко разпространеният вид гъбична инфекция. Подобна е на дисталния тип, но започва от кутикулата (основата на нокътя) и бавно се разпространява към върха му. Този тип почти винаги се среща при хора с увредена имунна система. Рядко се наблюдават отломки под върха на нокътя при това състояние, за разлика от дисталната субунална онихомикоза. Най-честата причина е Т. rubrum и не-дерматофитните плесени.

– Оникомикоза, причинена от дрожди: Този тип се причинява от дрожди, наречени Candida, а не от гъбичките Trichophyton, посочени по-горе. Тя е по-често срещана. Пациентите могат да имат и паронихия (инфекция на кутикулата). Candida може да предизвика жълти, кафяви, бели или удебелени нокти. Някои хора, които имат тази инфекция, също се оплакват от дрожди в устата си или имат хронична паронимия (виж по-горе), която също е заради зараза с дрожди.

– Бели повърхностни онихомикози: При това състояние на ноктите лекарят често може да изстърже бял прахообразен материал, образувал се върху горната част на нокътната плоча. Това състояние е най-често срещано в тропическите среди.

Какво е лечението на гъбичните нокти?

Гъбичките по ноктите са упорито заболяване

Оралната антимикотична терапия има висока степен на излекуване, в зависимост от избора на лекарство. Може да отнеме от девет до дванадесет месеца, за да се види дали е проработила или не, защото това време е необходимо, за да започне да расте нокътя. Дори когато терапията действа, гъбичката може да се върне.

Понастоящем, пероралната противогъбична терапия се счита за най-доброто лечение при гъбички по ноктите на краката, поради по-високите нива на излекуване и по-кратка продължителност на лечението, в сравнение с локалната терапия.

Лекарства, отпускани с рецепта, които са ефективни срещу гъбичките по ноктите, включват следните: Дифлукан, Итраконазол Фунгизол 100 мг. капсули, Флуконазол и производните Микомакс, Кандизол. Всички те, както и подобни на тях, се изписват след преглед, изследване и поставена диагноза от лекар.

Има няколко иновативни лечения, които все още се тестват:

Лазерната терапия или фотодинамичната терапия използва приложение на светлинно активирани агенти върху нокътя, последвано от светлина с подходяща дължина на вълната върху нокътя.

Използване на електрически ток за подпомагане абсорбирането на локалните противогъбични лекарства в нокътя: йонофореза.

Използване на специален лак или спрей за нокти, който променя микроклимата на нокътя, за да стане негостоприемен за растежа на гъбичките: ако това работи, може да се окаже евтин начин за лечение на този проблем в бъдеще.

Има ли домашни средства за лечение на гъбички по ноктите на краката?

Лечението на гъбички по ноктите включва прием и на орални противогъбични препарати

Онова, което всеки пострадал от гъбички по ноктите знае е, че те са лесни за хващане, но трудни за убиване.

Интернет е пълен с информация за това как се лекуват гъбички по ноктите, като се използват домашни средства. Оцетът или по-скоро разтвор на оцетната киселина е обикновено препоръчвано средство за домашно приложение. Някои хора използват различни масла като масло от чаено дърво, кокосово масло, етерични масла (лавандула, жасмин и т.н.) и масло от кедрови листа. Ефективността на тези домашни средства е силно съмнителна.

Прилагането на белина и водороден пероксид също не се препоръчва, поради липса на доказателства, че тези лечения работят. Тези агресивни агенти могат също така да причинят нежелано дразнене на кожата.

Удебелените нокти, които са били засегнати от гъбички, могат да бъдат трудни за подрязване. Използването на топичен крем с урея ще омекоти ноктите и ще улесни изрязването им. Тези кремове не изискват рецепта.

И все пак, в едно с предписаното от лекар лечение не пречи да използвате някои от разпространените рецепти, както и да опитате по-нетрадиционно домашно лечение със следните средства:

– Листерин – вода за уста

Листерин съдържа съставки като ментол, тимол и евкалипт, които имат антибактериални и противогъбични свойства. Това може да е причината, поради която е популярно народно лекарство за гъбичките по ноктите на краката.

Поддръжниците на лечението препоръчват накисване на засегнатия нокът в съд, в който е изсипана водата за уста за не повече от 30 минути всеки ден.

– Чесън

Лечението в този случай става като се обтриват засегнатите нокти всеки ден със срязана наполовина скилидка чесън.

– Сода за хляб

В повечето рецепти ще прочетете, че за лечение на гъбичките по ноктите със сода, тя се комбинира с оцет. Възможно е да ползвате и тази комбинация.

Но, за да има по-голяма ефикасност от содата, краката се обтриват със сода за хляб, която не е смесена с нищо друго. Може да се поръсят и обувките с хлебна сода, като един вид превенция.

– Озонирани масла

Озонираните масла са масла, които се вливат с озонов газ. Примери на масла, които се предлагат в озонирана форма, включват слънчогледово масло и зехтин.

Според едно проучване, озонираните масла показват положителни ефекти, подобни на традиционните лекарства при лечение на определен вид гъбички. В това проучване изследователите са използвали зайци, за да тестват ефективността на лечението.

Друго изследване, проведено върху 400 души, е тествало как озонираните масла засягат лечението на гъбични инфекции. В това проучване от 2011 г. изследователите са използвали озонирано слънчогледово масло за лечение на гъбички на ноктите.

Техните резултати показват, че озонираните масла са излекували до 90,5% от общите инфекции, като само след 1 година процентът на рецидиви е 2,8%. Изследователите заключават, че озонираното слънчогледово масло работи по-ефективно от кетоконазоловия крем, който е противогъбично лекарство.

За да използвате озонирани масла, нанесете маслото върху засегнатите нокти два пъти дневно в продължение на 3 месеца.

Преди всичко – за да се предпазите от гъбички по ноктите, посещавайте басейните и градските къпални изберателно. Засилете имунната система, хранете се здравословно и рационално. А ако вече сте жертва на това заболяване, задължително се консултирайте с лекар, преди да предприемете каквото и да е.

Източник: medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, medicinenet.com

Антимикодерм
Антимикодерм е натурален продукт за лечение на гъбички!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *