ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви фатални здравни последици причинява тромбозата?

Според СЗО в повечето развити страни тромбозата на дълбоките вени и белодробната тромбоемболия са водещи причини за смъртност сред населението

Тромбозата е асимптомна

Милиони хора умират всяка година от остра блокировка (емболия) на кръвоносен съд. Опасността от тромбоза е, че тромбът може да достигне размер, сравним с диаметъра на венозния съд, и напълно да блокира кръвния поток в него. Алтернативно, в случай на разкъсване, съсирекът може, заедно с кръвта, да навлезе в кръвоносните съдове на белите дробове и да предизвика белодробен тромбоемболизъм. Често – с фатален изход.

„Тромбът се е отчупил“ казват понякога лекарите, обяснявайки причината за смъртта. Дори млади хора често умират от откъснати съсиреци. Според специалисти на Московския държавен медицински и стоматологичен университет „А. И. Евдокимов“, повече от 90% от смъртните случаи от белодробен тромбоемболизъм се случват при пациенти, които не са били диагностицирани с емболия, и които не са получили лечение.

Какво причинява кръвните съсиреци?

Кръвните съсиреци под формата на кръвни тромби се образуват в кръвоносните съдове в отговор на увреждане на съдовата стена, забавяне притока на кръв и промяна в състава на кръвта.

„Тромбозата не се появява от нулата, трябва да са налице някои предпоставки. Това се улеснява от наличието на разширени вени в долните крайници. Ако е така, трябва да обърнете внимание на кръвните уплътнения, които могат да се появят във вените,”- казва лекарят-флеболог, хирургът Федор Шпаченко.

Федор Шпаченко

Според флеболога, уплътненията могат да показват, че кръвоносните съсиреци вече са се образували във вените. „Често тези кръвни съсиреци могат да се появят не в повърхностните вени, които виждаме, а в дълбоките вени. Това прави невъзможно да ги визуализираме без специални методи за изследване“, предупреждава Шпаченко.

Кой е изложен на риск?

Хората, които страдат от затлъстяване и разширени вени, жени, които приемат орални контрацептиви, и тези, които правят много дълги полети, са предразположени към развитие на тромбоза. Но високият риск от образуване и откъсване на кръвни съсиреци възниква, когато е налице комбинираното въздействие на всички тези фактори.

Пациентите със затлъстяване и разширени вени са изложени на риск. Що се отнася до лекарствата, такива са оралните контрацептиви. Но днес повечето от тях са добре балансирани и рядко виждаме тромбоза и тромбоемболия при жени, приемащи подобни медикаменти. В тази група попадат и хора със заседнал начин на живот, нарушена хемостаза, а именно нарушение на кръвосъсирването. Ако пациентът има всички тези провокиращи фактори, рискът от тромбоза се увеличава. Това се влошава с напредването на възрастта. През годините съдовете губят еластичността си, стават крехки, както и редица свързани заболявания причиняват подуване на долните крайници ”, казва Шпаченко.

Диагностиката на тромбозата се извършва в болница с помощта на специални изследвания

Как да се диагностицира тромбоза на ранен етап?

Тромбозата на ранен етап може да се определи чрез навременна диагностика на вените на долните крайници. За да потвърдят или опровергаят диагнозата, флеболозите често съветват да се извърши лабораторно и ултразвуково дуплексно сканиране (VAS) на вените. Този диагностичен метод позволява да се видят стените и лумена на вените, наличието на кръвен съсирек в тях, неговия размер и дори условно да се прецени продължителността на процеса.

Може също да се направи и ангиография: контрастно изследване на кръвоносните съдове. А самата предразположеност към появата на кръвни съсиреци е възможно да бъде идентифицирана с помощта на коагулограма: цялостен анализ на показателите за съсирване на кръвта.

Как да се определи дълбоката венозна тромбоза?

Тромбозата често е асимптоматична или с неясни симптоми. Естеството на оплакванията на пациента може да варира в зависимост от мястото на образуване на кръвен съсирек, продължителността на заболяването и естеството на лезията. Основният симптом на дълбоката венозна тромбоза е болка в крака, а именно в областта на мускула. Може също да ви притесни и появила се подпухналост о оток. Когато се образува кръвен съсирек в дълбоките вени на долните крайници, кожата може да придобие червеникав или син нюанс.

“Признаците на тромбоза могат да се проявят както като оток, така и като болка в долните крайници, а местоположението на този болков синдром може да бъде много разнообразно. Понякога не можете да познаете с какво е свързана болката: или с остеохондроза, или с кръвни съсиреци, или с други заболявания. Ето защо, ако краката започнат да отичат, и има разширени вени, тогава трябва да се обърне внимание на възможното развитие на кръвни съсиреци „, казва Шпаченко. Точната картина ще ви помогне да разберете чрез ултразвуково двустранно сканиране или ангиография.

Как се диагностицира белодробната емболия?

В резултат на белодробна емболия, сърцето, белодробният кръвен поток и газообменът са нарушени. Това състояние е придружено от характерни симптоми, преди всичко – бързо сърцебиене. Може да има и пронизваща болка в гърдите, която се увеличава по време на дишането. Пациентите могат да изпитат силен недостиг на въздух, а честотата на дихателните движения – да се увеличи до 30-40 в минута. В допълнение, може да има цианоза или бледа кожа, ниско кръвно налягане, кашлица, хемоптиза.

В случай на белодробна тромбоемболия може да се наблюдава затруднено дишане и болка в гърдите. При хора със сърдечно-съдови заболявания, като предсърдно мъждене, често се случва тромбоемболия на белодробната артерия ”, казва Шпаченко.

Ако подозирате развитие на тромбоемболия, се изисква спешна хоспитализация. За да се потвърди диагнозата в болницата, ще се предпише електрокардиография, рентгенография на гръдния кош и ехокардиография. Радионуклидни сканирания на белите дробове, наблюдение на дясното предсърдие с компютърна томография, както и контрастни изследвания на белодробните артерии също могат да бъдат извършени.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *