Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Самотата може да ви убие по-бързо, отколкото затлъстяването

Самотата е предиктор на деменцията и е рисков фактор, който потенциално може да бъде подобрен, за да се намали вероятността от развитието на тежкото заболяване

Самотата е вредна за здравето

Самотата е свързана с 40% увеличение на риска от развитие на деменция за период от 10 години, и това не зависи от други рискови фактори, включително пол, образование, раса, етническа принадлежност и дори социално положение.

При интервюирането на 20 000 възрастни, 46% казват, че понякога или почти винаги се чувстват самотни. Въпреки че може да изглежда като проблем с психичното здраве, самотата неразривно е свързана с физическото здраве. Все повече проучвания показват, че самотата оказва значително влияние върху нашето здраве и е еквивалент на пушенето на 15 цигари на ден. Освен това със сигурност увеличава риска от преждевременна смърт.

Здравето на мозъка може да бъде засегнато и от самотата, а неотдавнашно проучване с най-голям брой участници до момента показва, че самотата е свързана с повишен риск от деменция.

Самотата може да ни направи слабоумни

За да докажат това изследователите от Държавния университет на Флорида в Талахаси използват данни от извадка на хора над 50-годишна възраст.

Измерванията на самотата и социалното изключване бяха проведени чрез телефонни проучвания. Участниците също така преминаха през когнитивна оценка на всеки две години по време на 10-годишно проучване.

Социалното изключване има важна роля, тъй като е обективна мярка на социалните контакти.

Човек може да има голям брой социални контакти, но да се чувства самотен или да има малко социални контакти и да се чувства удовлетворен. Следователно, социалното изключване не винаги е най-добрият показател за вътрешното състояние на човека. Тук е важна самотата, тъй като тя се отнася до субективния опит от социалното изключване.

Самотата може да провокира деменция

Заедно с деменцията самотните хора е по-вероятно да имат други рискови фактори, включително депресия, високо кръвно налягане, диабет (с анамнеза за пушене и намалена физическа активност). Проблемът самота/деменция обаче продължава дори когато тези фактори са взети под внимание.

Авторът на изследването, Анджелина Сутин, асистент в Държавния университет във Флорида в катедрата по поведенчески науки и социална медицина, обясни разликата между самотата и социалното изключване. Тя посочи и защо не винаги е очевидно кой е сам и кой не е:

Самотата е чувството, че не се вписваш в кръга на хората около теб… Някой, който живее сам, може да няма много контакти с различни хора, но това му е достатъчно, и това задоволява вътрешната му нужда от социализация. Следователно, дори обективно да си мислите, че човек е социално изолиран, той не се чувства самотен.

Недостатъкът е, че можете да бъдете в кръга на много хора, да сте социално заети и все пак да чувствате, че не се вписвате. Отвън изглежда, че си взаимодействате с много социални дейности, но субективно чувствате, че не сте част от групата.“

Силните социални връзки с приятелите са важни за здравето и паметта

Въпреки че социалното изключване не е свързано с деменцията, както самотата в това изследване, силните социални връзки все още са важен фактор за общото здраве. В допълнение, различни видове социални връзки, включващи приятели, деца или други роднини, могат да имат различно въздействие върху вашето здраве.

Подкрепата от приятел е важна за коригиране на отрицателното въздействие на самотата

В едно проучване, проведено неотдавна, беше установено, че наличието на широка мрежа от добри приятели може да има значителни ползи за подобряване на паметта в напреднала възраст, много повече от социалните връзки с деца, роднини или колеги. Изследователите предполагат, че приятелите могат да допринесат за здравословния начин на живот и физическата активност. Освен това, здравословните съвети от приятелите могат да бъдат асимилирани и изпълнени по-добре, насоки дадени от семейството.

В допълнение, силните приятелства могат да бъдат полезни за други фактори, които влияят върху здравето на мозъка , включително депресия, самоефективност, самочувствие, приспособяване, морал и чувство за самоконтрол.

Възможно е тези ефекти да се дължат на повишени социални роли или поради факта, че взаимодействието с приятели може да стане по-дискретно с възрастта. Приятелските връзки, които продължават да съществуват в края на живота, могат да осигурят висока степен на социално-емоционална подкрепа и по този начин да облагодетелстват отделните хора, обясниха учените.

Изследователите отбелязват защо социалните връзки са полезни за паметта, в частност:

„Социалните връзки са в основата на социалното взаимодействие, което стимулира познанието и може да подобри невралната пластичност по време на стареенето, като по този начин поддържа когнитивния резерв. Така по-добрите социални връзки могат да доведат до по-нататъшно психологическо стимулиране, забавящо намаляването или влошаването на когнитивните функции.

Алтернативен възможен механизъм е, че по-силните социални връзки могат да действат като буфер срещу стреса, променяйки ефектите му върху активирането на хипоталамо-хипофизарно-надбъбречната ос на централната нервна система.

Това се отразява на функционирането на нервите и по този начин хората с по-добри социални връзки са защитени от някои невроендокринни процеси. Друга възможност е, че социалните връзки улесняват достъпа до медицинска помощ, косвено преди мозъчните патологии и други патологични процеси, които засягат когнитивните способности.“

Д-р Кристен Фулър

Д-р Кристен Фулър, клиничен психиатър в Центъра за открития, добави няколко други причини, поради които истинските приятелства са толкова полезни:

– Приятели ви насърчават и остават с вас в скръб и радост.
– Приятелите могат да ви изтласкат извън зоната на комфорт, като ви помагат да придобивате нови социални умения и да се развивате като индивид.
– Приятели ще ви помогнат да се стабилизирате.
– Приятели ще ви помогнат да се научите да общувате и да правите компромиси, като това ви дава основа за здрава романтична връзка.
– Приятелството с други двойки ще осигури подкрепа по време на преходни житейски ситуации, като например годеж, брак и поява на деца.

Самотата и социалната изолация могат да бъдат по-лоши и по-смъртоносни от тютюнопушенето и затлъстяването

Самотата засяга здравето ни по безброй начини. Два мета-анализа, представени на годишната конференция на Американската психологическа асоциация за 2017 г., дори стигнаха до заключението, че самотата и социалното изключване представляват по-голяма заплаха за общественото здраве от затлъстяването, увеличавайки риска от преждевременна смърт с до 50%.

Първият анализ на 148 проучвания, включващи повече от 300 000 възрастни, показва, че социалното изключване увеличава риска от преждевременна смърт с 50%. Втората оценка, на база 70 проучвания, включващи повече от 3,4 милиона души, разкрива, че социалната изолация, самотата и независимият живот съответстват съответно на 29, 26 и 32 процента на риска от смърт.

Това е сравнимо с риска от преждевременна смърт, свързана със затлъстяването и други фактори, включително тютюнопушене. Всъщност, самотата се свързва с различни психически и физически здравословни проблеми, включително повишен риск от:

– Метаболитен синдром;
– Високо кръвно налягане;
– Исхемична болест на сърцето;
– Психоза;
– Самоубийства;
– Депресия;
– Прекалена пълнота;
– Нездравословен начин на живот.

Чувство на самота? Уверете се, че спите добре

Липсата на сън е също толкова сериозна криза на общественото здраве, като самотата, и се оказва, че те могат да бъдат свързани. Проучванията показват, че самотата може да бъде свързана с липса на сън, защото колкото по-малко спите, толкова по-малко социално взаимодействие ще получите. Получава се едно естествено дистанциране. Това е порочен кръг, тъй като хората, които се борят с самотата, също така имат проблеми със съня. Например, проучване от 2011 на Калифорнийския университет – Лос Анджелис установи, че при всяко увеличение с един знак на скалата на самотата, човек е с 8% по-вероятно да изпита някакъв вид смущение на съня.

Изследователите предположиха, че липсата на сън всъщност причинява самота, подбуждайки към „всепроникващия, самоукрепващ се цикъл на социално отделяне и грижи“. Има много причини за самотата, но липсата на сън е изключително често явление.

Честите причини включват:

– Дълги работни часове;
– Използването на социалните мрежи по-често, отколкото взаимодействието лице в лице;
– Чести бизнес пътувания;
– Прекарвате си времето далеч от семейството;
– Отлагате и/или отказвате да сключите брак.

Имайки това предвид, ако се чувствате самотни, подобрете хигиената на съня, за да спите по-добре през нощта. Освен това, обърнете се към други основни фактори, които могат да повлияят на вашето емоционално състояние.

Следните стратегии могат да ви помогнат да създадете значими връзки с хората във вашата общност

Приятелството и социалните контакти най-добре се борят със самотата

Те ще помогнат да се справите с чувството на самота и социално изключване:

– Запишете се на обучителен курс, за да придобиете нови умения или си намерете хоби;
– Създавайте ритуали за свързване, като например да се срещате с конкретен приятел всеки понеделник;
– Ходете на фитнес или йога, за да тренирате с други хора;
– По-често посещавайте местните магазини и пазари, където можете да изграждате взаимоотношения със собственици на магазини и други редовни клиенти;
– Разговаряйте с непознати по време на ежедневните пътувания, в магазина за хранителни стоки или докато разхождате кучето;
– В тази връзка намерете си домашен любимец, като куче например, който може да осигури партньорство и да стане източник на безусловна любов;
– Променете мястото на пребиваване, за да бъдете по-близо до приятелите и семейството си;
– Посетете религиозна служба или група за подкрепа.

Един прост начин за намаляване на риска от деменция с 90%

Решаването на проблема със самотата е важна, но не и единствената стратегия за намаляване на риска от деменция. В допълнение към подобряване на този аспект на вашето емоционално и физическо здраве, вие също трябва да обърнете внимание на сърдечно-съдовата система.

Изследователи от Университета в Гьотеборг в Швеция са доказали, че жените с най-добър функционален статус на сърдечно-съдовата система са имали 88% по-малък риск от развитие на деменция, отколкото тези, чиито функционален статус е бил задоволитен.

Повече за функционалния статус може да научите ТУК 

В допълнение, дори и средното състояние трябва да се запази, тъй като жените с лошо състояние са имали 41% по-висок риск от развитие на деменция.

Функционалното състояние в този случай не е същото като упражненията, които се правят във фитнеса, а проучването не измерва колко често жените тренират. Вместо това се фокусира върху функционалното състояние на сърдечно-съдовата система, измерено чрез тест за максимално увеличаване на стъпките на велосипедния ергометър, което може да бъде показател за това колко добре кръвта се „втурва“ към сърцето и мозъка.

Интервалните тренировки с висок интензитет са важен компонент за постигане на високи нива на фитнес и изискват само малка част от времето, прекарано след обичайната тренировка с умерена или ниска интензивност в залата.

Възстановяването на митохондриалната функция е друг крайъгълен камък за успешна профилактика и лечение на деменцията

В допълнение към упражненията, един от най-мощните начини за оптимизиране на митохондриалната функция е цикличната кетоза.

Предимството на упражненията като средство за намаляване на риска от деменция е, че те също могат да подобрят съня и настроението, което от своя страна може да повиши мотивацията ви за изграждане на нови връзки и взаимоотношения. Това ще ви мотивира да се отървете от самотата и допълнително да намалите риска от деменция и преждевременна смърт.

Джоузеф Меркола

Източник: mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *