БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

РАМИМЕД  /  RAMIMED

Съдържа рамиприл, натриев хидрогенкарбонат, лактоза монохидрат, кроскармелоза натрий, прежелатинизирано царевично нишесте, натриев стеарилфумарат, оцветители

Предназначение

рамимедРАМИМЕД с активната съставка рамиприл е АСЕ-инхибитор: продукт, който блокира продукцията на определени компоненти, повишаващи кръвното налягане. Медикаментът действа и съдоразширяващо; тези ефекти осигуряват нормализация на повишеното артериално налягане. Прилага се при лечението на хипертония; за предотвратяване на инфаркти и инсулти, както и за профилактика на бъбречни усложнения.

Лекарството може да бъде част от комплексна терапия на пациенти, преживели инфаркт, както и на хора със стенокардия.

Как се приема

Медикаментът се приема веднъж дневно – с вода, по едно и също време. Таблетките се гълтат цели.

Дневната доза трябва да бъде определена от лекар в зависимост от диагнозата и състоянието на пациента. Минималната ефективна е 1.25 мг; тя може да се увеличава плавно под лекарски контрол, но не над 10 мг. При терапия след преживян инфаркт дневната доза, определена от лекуващия, се взема на два приема.

Ако е пропуснат прием, обикновено се препоръчва да се изчака времето за следващия и да се приеме обичайната доза.

При предозиране трябва да се потърси медицинска помощ, по възможност в най-близката болница.

Възможни нежелани ефекти

Възможни са тежки алергични реакции, изразени в обриви с мехури и разраняване, кървене, сърбеж, уртикарии; оток на устните и гърлото, затруднено преглъщане и дишане.

Приемът на РАМИМЕД може да причини ускорен сърдечен ритъм, аритмия, прединфарктно състояние и инфаркт, инсулт; състоянието изисква незабавна хоспитализация.

Често развивани странични ефекти са главоболие и отпадналост, световъртеж, хипотония, припадъци, суха кашлица, възпаление на синусите, задух, бранхит, гадене и повръщане, диария, чревни болки, болки в гърдите, обриви и отоци, повишени стойности на калия в кръвта.

В по-редки случаи се развива промяна на вкуса, потиснатост и тревожност, влошено качество на съня, киселини, запек, отделяне на твърде много урина, анорексия, интензивно потене, зрителни смущения, болки в ставите, отклонения на функциите на панкреаса, бъбреците и черния дроб.

Редки симптоми са тежките обриви от различен тип, влошено състояние на слуха, проблеми с ноктите, объркване и несигурност, червен език.

В единични случаи се развива фоточувствителност; затруднена концентрация на вниманието; косопад, синдром на Рейно, сърбящи и сълзящи очи, косопад, отделяне на малко количество тъмна, концентрирана урина и др.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РАМИМЕД не се приема при алергия към някоя от съставките. Да не се прилага, ако пациентът е имал ангиоедем към друг медикамент.

Противопоказан при стеноза на бъбречната артерия, бъбречна недостатъчност и диализа; при ниско или нестабилно кръвно; при диабет с нарушена бъбречна функция.

Не се препоръчва при бременност и кърмене.

При рискови пациенти се преценява индивидуално балансът между потенциалния риск и очакваната полза. Такива са хората с нарушен водно-солеви баланс поради повръщане или диария; с проблеми на сърцето, бъбреците и черния дроб; със заболявания от типа на лупус еритематозис или склеродермия.

Да не се използва за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Взаимодействие с други медикаменти

РАМИМЕД не трябва да се приема едновременно със сартани или с алискирен.

Необходимо е специално внимание при съчетаване с нестероидни противовъзпалителни поради възможна промяна в интензивността на въздействието; същото се отнася за медикаменти при сърдечна недостатъчност, шок, астма, алергии, ниско кръвно.

Възможна е интензивна проява на странични ефекти при паралелно провеждана химиотерапия, прием на лекарства след трансплантиране на орган, диуретици, стероидни, калий-съдържащи продукти, лекарства за ритъмни нарушения, срещу пристъпи на подагра, специфични медикаменти при раково болни, срещу бактериални инфекции, при диабет 2.

Особено внимание е наложително при диабетици на инсулин или приемащи противодиабетни; лекувани с литий съдържащи продукти.

__

Усреднена цена в аптеките – 3 лв за 30 таблетки по 5 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *