Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасни ли са лекарства с нифедипин, които лекуват хипертония?

Европейската асоциация по кардиология заяви, че веществото нифедипин, което се използва за лечение на високо кръвно налягане и ангина пекторис, може да доведе до внезапно спиране на сърцето

нифедипин
Крият ли опасност лекарствата с нифедипин?

Резултатите от проучването бяха представени на годишния конгрес на Европейската асоциация за сърдечен ритъм, проведен от 17 март до 19 март 2019 г. в Лисабон.

Както е отбелязано в проучването, според статистиката внезапният сърдечен арест води до около половината от смъртните случаи от сърдечни заболявания и причинява всяка пета естествена смърт в Европа. За да разберат как лекарствата могат да повлияят на това, изследователите анализираха данни от Холандския регистър на изследванията за реанимация за периода 2005-2011. и Датския регистър за сърдечен арест за периода 2001-2014 г. В допълнение, те са изследвали историята на случаите на повече от 10 хиляди пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, и проследяват състоянието на пациентите в продължение на няколко години.

Какво показва кардиологичното изследване?

Оказа се, че употребата на лекарства с основна съставка нифедипин във високи дози (60 мг. на ден и повече) е свързана с повишен риск от внезапно спиране на сърдечната дейност. Когато се използват лекарства с тази активна съставка в по-ниски дози (<60 мг. на ден), този страничен ефект не е фиксиран, както при употребата на лекарства на основата на амлодипин (независимо от дозата), които лекарите често предписват за лечение на хипертония и ангина пекторис. Изследователите отбелязват, че преди двете вещества са се считали за еднакво ефективни и безопасни.

Много са лекарствата, съдържащи нифедипин и амлодипин

Какви лекарства използват съставките нифедипин и амлодипин?

В аптеките има повече от дузина лекарства за намаляване на високото кръвно налягане и лечение на ангина пекторис, съдържащи нифедипин и амлодипин. Препаратите, които се продават в аптечната мрежа, са както родно производство, така и вносни. Те се предлагат под формата на хапчета. Лекарствата с нифедипин обикновено имат дози от 10 мг., 20 мг., 30 мг., 40 мг., 60 мг. и 90 мг, а с амлодипин – 5 мг. и 10 мг.

Стандартната практика на предписване на тези лекарства е, че на пациента първо се назначават таблетки с по-ниска доза от веществото и след това (ако е необходимо) дозата се увеличава.

Трябва ли да откажа лекарствата с нифедипин?

Авторите на проучването заявяват, че преди да се вземе решение за промяна на клиничните указания за употребата на лекарствата с нифедипин, е необходимо да се изследват техните ефекти по-широко. Според д-р Ханно Тан, ръководител на проекта на Европейското кардиологично дружество и кардиолог от Академичния медицински център в Амстердам, резултатите от научната работа, представена на конгреса, трябва да бъдат потвърдени от поне още няколко проучвания, и едва след това можем да говорим за необходимостта от всякакви мерки.

Юрий Беленков, академик

Както отбелязват руските лекари, високите дози нифедипин при лечение на хипертония и ангина пекторис днес са изключително редки. Според Юрий Беленков, академик на Руската академия на науките и доктор на медицинските науки, лекарите отдавна знаят, че калциевите антагонисти са „много двусмислени“.

Още преди 20 години имаше сериозни научни дискусии за факта, че късодействащите калциеви антагонисти (включително нифедипин) имат много странични ефекти: почти всички причиняват подуване на глезена, много от тях предизвикват тахикардия и сърцебиене. Проучванията показват, че такива лекарства не трябва да се използват ”, казва професора пред AiF.ru.

Какво предлагат лекарите вместо нифедипин?

Според Беленков днес нифедипинът, като съставка на част от калциево-антагонистичните препарати, е най-слабо използваното лекарство. През последните години калциевите антагонисти с кратко действие са заели мястото на по-продължително действащите лекарства. В допълнение, лекарите предпочитат да комбинират лекарствата. Това предполага коригиране на дозата на едно от двете лекарства.

Лекарства с дългодействащ калциев антагонист се използват и ще се използват за лечение на хипертония и коронарна болест на сърцето. Според съвременните стандарти монотерапията не се препоръчва. Лечението започва веднага с две или три лекарства, чиито дози регулярно се преизчисляват, което е невъзможно при монотерапията”, казва той.

Според експерта, не трябва да се правят прибързани заключения за нефидипина. „Заключението, че определени дози нифедипин водят до спиране на сърдечната дейност, е неясно. Това е твърде сложен проблем, за да е причинен от едно лекарство, дори и с голям брой странични ефекти. Трябва да изчакаме други проучвания, преди да направим окончателни заключения ”, казва Беленков.

Навременна превенция за по-добро лечение

За да може да се назначи подходящо лекарство (или няколко такива), което ще лекува хипертонията, е нужно редовно да се правят определен вид изследвания.

Само лекар може да изпише подходящо лекарство при хипертония

Хипертонията сама по себе си не е чак толкова опасна. Тя по-често причинява сериозни заболявания на други органи. Поради това е важно за пациентите с хипертония редовно (два пъти дневно) да измерват кръвното налягане и навреме да правят нужните изследвания.

Какви изследвания са нужни?

Ето списък на най-често назначаваните, които всеки човек може да направи, и без лекарско предписание.

Пълна кръвна картина (веднъж на всеки три месеца)

Необходимо е да се определи нивото на хемоглобина и СУЕ. Увреждането на бъбречните съдове е съпроводено с намаляване на хемоглобина и всяко възпаление, включително на съдовата стена, се индикира от увеличаване на скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR).

Също така ще бъде полезно да се оцени броя на левкоцитите – маркери на възпалителния процес при инфекции. Факт е, че наличието на инфекция в организма може да доведе до необходимостта от коригиране на лечението при хипертония.

Определяне на холестерола (два пъти в годината)

Високият холестерол в кръвта е рисков фактор за инфаркти и инсулти. Ако се повиши нивото на общия холестерол, трябва да се направи по-задълбочен анализ – една от холестеролните фракции, липопротеините с ниска плътност (LDL). След оценка на холестерола, лекарят решава дали да назначи специални лекарства за понижаването му – статини.

Биохимичен тест

Биохимичен кръвен тест (веднъж годишно)

Необходимо е да се оцени нивото на креатинина – специален протеин, секретиран от бъбреците. Факт е, че бъбреците са един от основните органи, регулиращи налягането, а бъбречното заболяване може да предизвика тежка хипертония.

Но самите бъбреци са целеви орган при повишено налягане. Ако бъбреците работят зле, концентрацията на креатинин в кръвта се повишава. В допълнение, необходимо е да се оцени нивото на пикочната киселина, която може да се депонира в бъбреците и да причини тежка хипертония.

Друг важен показател е нивото на калий. Високият калий може да бъде наблюдаван при пациенти с бъбречна недостатъчност. Ниските нива на калия често предполагат, че пациентът неправилно използва диуретични лекарства за намаляване на налягането.

Анализ на урината с определяне на микроалбуминурия (веднъж на всеки три месеца)

Албуминът е протеин, чието присъствие в анализа на урината показва сериозно увреждане на бъбреците.

Определяне на глюкозата (на всеки шест месеца)

Този анализ ще помогне да не пропуснете развитието на диабета. Факт е, че хипертонията често съпътства заболяването.

Както сами разбирате, назначаването на лекарства при хипертония е нецелесъобразно без да се направят тези изследвания (и то с препоръчаната честота). Без тях всеки един препарат, без значение дали съдържа или не съдържа нифедипин, ще е опасно за здравето.

Източници: aif.ru, eurekalert.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *