Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Няма симптоми или фалшиви болки: какви са коварствата на глаукомата?

Как се появява едно от най-често срещаните очни заболявания и в кои случаи е спешно и необходимо да се свържете с офталмолог

Коварната глаукома – убиец на зрението

Всичко, което трябва да знаете за глаукомата ще научите от тази статия.

Според официалната статистика около 70 милиона души по света страдат от глаукома. Експертите прогнозират, че до 2020 г. броят им ще се увеличи с още десет милиона. Половината от пациентите не са наясно със заболяването си, тъй като в повечето случаи то протича без симптоми.

За това как да се защитим и как да се разбере навреме, че е налице глаукома съветва д-р Сам Берн, офталмолог.

Д-р Сам Берн, офталмолог

Никой не е застрахован

Глаукомата е очно заболяване, при което вътреочното налягане се повишава и зрителният нерв е засегнат. Болестта е хитра, защото първоначално протича без симптоми. Постепенно, без да се провежда необходимото лечение, полето на видимост се стеснява, в резултат на което човек престава да забелязва обекти, разположени отстрани. В бъдеще заболяването прогресира, възможно е дори пълна загуба на зрение. След това възстановяването е трудно.

Днес глаукомата е една от основните причини за слепота и лошо зрение. Според междурегионалната обществена организация „Асоциация на пациентите с глаукома“, от 28 милиона слепи хора в света, почти всеки пети е загубил зрението си поради това заболяване. Най-често патологията се развива при хора, които са навършили 40 години. При жените вероятността от глаукома е три пъти по-висока.

От развитие на болестта почти никой не е застрахован. Рисковите фактори включват генетична предразположеност, висока миопия, ендокринни заболявания (диабет, тиреоидна болест), хипертония, предишни инфаркти и инсулти, наранявания на окото.

С развитието на болестта, пациентът вижда добре само това, което е пред него, а какво се случва от страни – не.

Все едно гледате през тръба

Болестта глаукома се нарича още и „зелена звезда“, „зелена катаракта“. Един от нейните външни признаци е промяна в цвета на зеницата. Тя изглежда зеленикава или има лазурен оттенък. Важен симптом е дефект на зрителното поле. Полето на видимост е пространството, което виждаме около нас. Неслучайно повечето пациенти с глаукома описват състоянието като „гледам през тръба“.

В началния етап има леки зеленикави капки в централните зони на зеницата. Пациентът може да не ги забележи или да ги опише като тъмни петна с неравни контури – ако гледа с едно око. При по-нататъшно развитие на симптомите, болният вижда добре само това, което е пред него, а това, което се случва от страни – не. В по-късните етапи се запазва само тубулна визия, под формата на малка картина, като че ли човекът гледа през дълга тръба. Тогава зрението изчезва напълно.

„Не трябва да се отлага посещението при лекар, ако има нарушения в зрителната функция: леко замъглено зрение, поява на филм пред очите и т.н. Точки, които „бягат“ пред погледа в момента на умора, ако има болка в очите и в областта на слепоочията, ако очите бързо се уморяват, докато четете или работите с компютър – намерете добър специалист и направете пълна проверка на зрението“, казва лекарят.

Капките са най-честото лечение при глаукома!

Лечението при глаукома може да включва само капки, които намаляват вътреочното налягане. При по-тежки случаи се прибягва до лазерна хирургия или друг вид хирургична помощ. Във всички случаи, техниката се избира от лекаря, като се вземат предвид видът и стадия на заболяването, общото състояние и възрастта на пациента, както и други съществени състояния.

Благодарение на модерните технологии терапията, включваща лечението на глаукома, е възможно най-безопасна и успешна

Най-често дори не се изисква хоспитализация, а ефективността на операцията се поддържа дълго. За да се разбере как да се лекува глаукомата, е необходимо да се постави диагноза. За целта се прави периметрия, измерване на вътреочното налягане, офталмоскопия, ултразвук, изследване на фундуса, електрофизиологични, както и някои други изследвания.

За профилактика се препоръчва редовно да се измерва вътреочното налягане поне веднъж годишно на възраст 35-40 години, веднъж или два пъти годишно на възраст 55-60 години.

Трудно е да се диагностицира заболяването при дете, защото не е възможно да се извършат някои от необходимите процедури и изследвания.

Най-честата форма на глаукомата е отворена глаукома. Много често тя протича почти незабележимо за пациента. Окото изглежда нормално, но влагата, която няма нормален отток, се натрупва в окото, което води до повишаване на вътреочното налягане. И това е може би най-неприятната черта на глаукомата с отворен ъгъл – болестта прогресира неусетно и без лечение глаукомата рано или късно води до пълна загуба на зрението. Глаукома със затваряне на ъгъла се появява при приблизително 10% от случаите. Тази форма се характеризира с остри атаки, при които вътреочното налягане се увеличава значително. Има режещи болки в окото, често съпътствани от главоболие, гадене, повръщане и обща слабост. Наблюдава се рязък спад в очите на пациента. Острата ъглова закрита глаукома е трудно да се диагностицира: често се бърка със зъбобол или мигрена.

Пикантно и пушено – не!

„Храненето играе важна роля при лечението на глаукомата“, обяснява офталмологът. – Правилната диета може да подобри изхода от лечението и да намали риска от усложнения. Затова се препоръчват витамини от група В, както и А, С и Е. Те допринасят за подобряване функционирането на зрителния орган и предотвратяват по-нататъшното прогресиране на заболяването.

Диетата трябва да е насочена към защита на нервните клетки и влакна от увреждане чрез високо вътреочно налягане. Специално внимание трябва да се обърне на антиоксидантните вещества и богатите на тях храни. По-добре е обаче да не се използват продукти, които могат да отслабят ефективността на лекарствата и да влошат състоянието на пациента. Такива продукти са мазната, пушена, пикантната, а също и консервираната храна. Алкохолните напитки, силният чай или кафето е по-добре напълно да се изключат или да се употребяват в много малки количества. Пушенето също е забранено, тъй като отрицателно засяга съдовете на оптичния орган.“

Профилактиката на глаукомата трябва да се състои от редовен преглед в очна клиника, ако човек има лоша наследственост, или са налице соматични фактори. Пациентите, страдащи от глаукома, трябва да бъдат в диспансеризирани, да разговарят и да се консултират с доверен офталмолог, редовно да посещават специалист на всеки два до три месеца, както и да получават препоръчителното лечение за цял живот.

Разлика между глаукома и катаракта

Профилактика на глаукомата

– Гледайте телевизия в добре осветена стая и с достатъчно равномерна светлина.

– Когато четете правете 15-минутни паузи.

– Да се ​​яде според възрастовите особености с ограничение на захарта и животинските мазнини. Яжте много органични зеленчуци и плодове.

– Преди да пиете кафе, направете проба. Един час след като сте изпили ободряващата напитка измерете вътреочното налягане. Ако не се е променило, можете да пиете по едно кафе на ден.

– Никотинът е вреден за очите, така че трябва да се отървете от навика да пушите.

– Добрият сън е важен, топлите вани на краката преди сън намаляват налягането в очите.

– За да се предотврати появата на глаукома и да се поддържа добро или адекватно зрение, е необходима редовна и сериозна физическа активност.

Източник: allaboutvision.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *