Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са симптомите на менингит?

Ако хремата не се лекува, тя може да се превърне в менингит – смъртоносна болест с мълниеносна бързина. Как да се спасим?


Хремата е последната болест, при която човек веднага отива на лекар. Въпреки това, има случаи, когато, ако започне да издухва носа си от сутрин до вечер, човек вече получава менингит. В същото време процентът на смъртност и увреждания сред хората с менингит продължава да бъде висок.

Как се появява менингитът и как да се измъкнем от него, казва Александър Лапченко, ръководител на УНГ отдел на Първа градска болница в Москва, кандидат на медицинските науки.

Александър Лапченко, ръководител на УНГ отдел на Първа градска болница в Москва

Много често менингитът е следствие от пренебрегваното УНГ заболяване

Например ухото на човек го боли, той се лекува за ден или повече, купува капки от аптеката, или изобщо не се лекува, издържа и мисли, че ще му мине. В резултат на това роднините му го намират в безсъзнание у дома или минувачи стават свидетели на неговото падане на улицата. А някои в продължение на седмици (или дори години) ходят със синузит, и в крайна сметка също се разболяват от менингит. По време на гноен отит или наличие на синусова гной, гнойта постепенно разтопява тъканите, включително костите (например тънката темна кост), и навлиза в менингите, като причинява тяхното възпаление. Случва се така, че много тънка кост на някое място тясно граничи с мозъка – в този случай възпалението прониква по-бързо в менингите. Това е произходът на отогенния и риногенен менингит. Но понякога болестта се развива толкова бързо, че малко след като се разболее, човек може да умре. Това зависи от агресивността на инфекцията, отслабения имунитет, анатомичните особености на костите на черепа.

Не само болните уши или възпалените синуси могат да доведат до менингит

Причините за менингита са много. Заболяването може да възникне като усложнение от грип, морбили, пневмония, туберкулоза и др.

Общото схващане, че менингитът е наличен само когато главоболието е непоносимо, е частично вярно. Възпалението на менингите винаги води до депресия на съзнанието. Възможни са гърчове, гадене, повръщане. Синдром, характерен за менингит, е скованост в мускулите на врата, коленете и лактите: човек не може да наклони главата си, да се изправи на краката или да сгъва ръцете. Въпреки това, диагнозата се поставя само от лекар. В крайна сметка, заболяванията, свързани с мозъка, са много. Например, менингитът има сходни точки с инсулта. Има заболявания на вестибуларния апарат (частта от вътрешното ухо, която регулира положението на тялото в пространството), при които човек не просто залита, а направо губи съзнание.

УНГ лекар може само да подозира инфекция, диагнозата „менингит“ се поставя от невролог

Прави се лумбална пункция, за да се анализира цереброспиналната течност – тя показва най-точно дали има или няма менингит.

Ако менингитът е причинен от УНГ заболяване, първо се извършва ревизия на гнойния фокус – операция на ухото или синусите. И плюс това се назначава масивна антибактериална, интоксикационна терапия. В случай на вирусен менингит се използват антивирусни средства.

Струва си да си припомним: менингитът е много зла и коварна болест

Процентът на смъртност при това заболяване е доста висок. Затова трябва да бъдем по-внимателни към себе си. При първите симптоми на болестта – треска, гноен назален секрет, признаци на замаяност, гадене – трябва да отидете на лекар. Не се самолекувайте. И още повече, ако след седмица няма подобрение, трябва да се консултирате с поне двама специалиста – УГН и невролог. Стандартният течащ нос минава за 5 дни. Има много състояния, и не всички са придружени от гнойно отделяне, понякога има само възпаление и подуване на лигавицата в синусите. Този синузит прилича на обикновена настинка. Ето защо, ако хремата не премине, тогава е налице по-сериозно възпаление. Въпреки това, не забравяйте: менингитът може да бъде мълниеносно бърз – през деня човек се разболява, а вечерта вече е в кома и е настанен в интензивното отделение.

Всички общи превантивни мерки, които помагат за борба с респираторните заболявания, също помагат и за предпазване от менингит. Разбира се, ходенето без шапка, която плаши бабите на непокорните деца, няма да доведе до менингит, само по себе си. Въпреки това, дрехи, които не отговарят на времето, глава или шия, изложени на силен вятър или студ, мокри крака в студено време, могат да доведат до хипотермия, отслабване на имунитета, което ще увеличи шансовете за получаване на респираторни заболявания. Така вероятността от появата на менингит също ще се увеличи.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *