Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърдечна болка или невралгия: как да ги различим?

Сърдечната болка лесно може да бъде объркана с невралгия. Всъщност, болката в сърцето често се описва като „пътуваща болка, и затова може да бъде усетена на различни части от тялото


Болката в сърцето е една от онези болки, които най-много плашат хората. Естествено, никой не иска да пропусне тревожните симптоми. Въпреки това, често е объркващо, когато е налице междуребрена невралгия, която се проявява в приблизително една и съща област. За разлика от сърдечната болка, невралгията често е пренебрегвана. Човек може да отпише болката в гърдите и да не се обади на лекар. Забавянето в случай на инфаркт може да бъде смъртоносно. Затова е необходимо да се прави разлика между истинската сърдечна болка и невралгия.

Болката в сърцето е ярък и най-често срещан признак на сърдечен удар

Трябва да се разбере, че болката, свързана с работата на сърдечния мускул, има определени характеристики, характерни само за нея. Разпространява се зад гръдната кост и може да има колебания в силата, известно време преди истинската атака. Сърдечната болка притиска, изгаря и дори наподобява вълна, която сякаш се излива при натоварване. Периодично може да изчезне в покой и след прием на нитроглицерин.

Ако болката се появява периодично в продължение на дълго време, трябва да посетите кардиолог възможно най-скоро, е съветът на руския лекар и кардиолог Павел Дергоусов

Д-р Павел Дергоусов

Също така, сърдечните проблеми и необходимостта от навременно посещение на лекар ще бъдат показани и от болка по време на дълбоко вдишване или при промяна на позицията на тялото, въпреки че такива опции обикновено не са типични. Ако болката не изчезне в рамките на 20-30 минути, но, напротив, увеличава се и не изчезва от приема на лекарства, това може да означава предстоящ инфаркт. Тук трябва да се повика линейка възможно най-скоро. Всъщност, в случай на сърдечни патологии, колкото по-навременно се направят необходимите манипулации, толкова по-големи са шансовете за излекуване.

Допълнителни симптоми също могат да помогнат за разграничаване на сърдечната болка от междуребрената невралгия

Например, болестта на сърцето може да причини разстройство на храносмилането. Ако налична патология на стомашно-чревния тракт не се лекува с подходяща терапия, си струва да посетите кардиолог за консултация. Задухът също трябва да стане тревожен сигнал: обикновено в покой, той преминава. Ако се появи диспнея, на фона на болка в гръдната кост, и не преминава дори в покой, но се увеличава, това означава, че спешно трябва да се обадите за помощ.

Понякога можете да почувствате дискомфорт в долната челюст

Не винаги си заслужава да се паникьосвате – това може да е обичаен кариес или пулпит. Но има ситуации, когато този вид болка е сигнал за появата на сърдечни проблеми.

Не трябва да се пренебрегват и ритъмните нарушения – те се усещат като сърцебиене или прекъсвания – особено ако симптомите са придружени от дискомфорт и слабост. Това може да бъде предсърдно мъждене или друго животозастрашаващо сърдечно заболяване.

Общо правило – при наличие на дискомфорт в гърдите, ръцете, долната челюст, стомаха, редовно повтарящи се с физически или емоционален стрес или с повишено кръвно налягане, трябва незабавно да се свържете с кардиолог. Не се лекувайте самостоятелно. Всъщност във всеки случай е необходим индивидуален режим на лечение, който може да бъде предписан само от специалист.

Какви изследвания ще помогнат да се идентифицира рискът от сърдечен удар

Контрол на кръвното налягане. На фона на постоянното му нарастване, помпената функция на сърцето страда, съдовете се износват без време, рискът от ИБС и миокарден инфаркт нараства. Въпреки това, високото кръвно налягане може да не даде никакви симптоми. За да се открие проблемът във времето, хората над 40 години трябва да го измерват поне веднъж месечно. Показатели над 140/90 са причина за посещение при лекар.

Анализ за холестерол. Високите нива на холестерола в кръвта са причина за развитието на атеросклероза – образуването на плаки, които стесняват лумена на съда, което затруднява притока на кръв към всички органи, включително и сърцето. Абсолютно необходимо е всички хора над 45 години да контролират нивата на холестерола веднъж годишно.

Анализ на пикочната киселина. Дълго време такова изследване се предписваше само на пациенти с болки в ставите (повишаване на пикочната киселина е типично за подаграта) и камъни в бъбреците. Но днес анализът често е включен в сърдечната диагноза. Последните проучвания убедително показват, че високите нива на пикочната киселина са тясно свързани с хипертония и коронарна болест на сърцето. Чрез нормализиране на съдържанието на тази киселина можете значително да намалите риска. Обикновено анализът се извършва по препоръка на лекар, но можете да го предприемете и сами. Здравите хора трябва да проверяват нивото на пикочна киселина един път в годината.

Проверете нивото на глюкозата. Тя е необходима главно за откриване на диабет, но също така помага да се оцени състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като при диабет съдовете са почти първите, които страдат. Проверката на нивото на глюкоза в кръвта трябва да се извършва два пъти годишно.

Острият коронарен синдром (ОКС) – така наречен в медицинската общност инфаркт, водещ до развитие на миокарден инфаркт, е животозастрашаващо състояние

Какво може да се направи преди пристигането на лекаря? Може да се предприеме прием на нитроглицерин или аспирин. Но определено трябва да се сдъвче хапчето, така че лекарството да се разтвори бързо в кръвта и да започне да действа.

Какво зависи от лекаря? Важно е да се изчисли правилно рискът от рецидив на инфаркт и да се сравни с риска от страничните ефекти на лекарствата. На тази основа се решава кои лекарства и колко дълго трябва да се предписват на пациента.

Какво зависи от пациента? Важно е да се разбере, че след инфаркт и при други сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система не се назначава курс на лечение. Лечението е постоянно – доживот. Въпреки това, както показват наблюденията, 10% от пациентите спират приема на лекарствата през първия месец след като напуснат болницата. Това води до рязко увеличаване на риска от рецидив.

Второто основно условие е корекцията на начина на живот. Това е безусловно прекратяване на тютюнопушенето, включително пасивното, правилно хранене и прекалено предпазливо отношение към алкохола. След инфаркт на миокарда, за повечето пациенти е необходимо да правят редовни упражнения, интензивността на която се определя от лекар или физиотерапевт.

Рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания включват:

– повишени нива на „лошия“ холестерол;
– тютюнопушене;
– хипертония;
– захарен диабет;
– наднормено тегло;
– миокарден инфаркт или инсулт при роднини от първа линия на родство преди навършване на 55-годишна възраст.

Бъдете нащрек – и ще бъдете здрави!

Източник: medaboutme.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Сърдечна болка или невралгия: как да ги различим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *