Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Иновативно изследване открива възпаления на червата при възрастни и при деца

В болница „Тракия вече правят нов вид иновативно изследване, което открива възпаления на червата както при възрастни, така и при деца

Д-р Мариела Русева

За да се направи теста, който рано открива възпаления на червата е нужно само минимално количество фекална проба. Тестът е изключително ценен при диагностиката на чревни възпаления и на заболявания като Болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, различни възпалителни заболявания на червата, хроничен улцерозен колит и други.

За диагностицирането на тези сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт обикновено се налага провеждане на една или много фиброколоноскопии, взимане на биопсии от червата, материал за микробиология. Това са травмиращи изследвания, особено за малките пациенти. Новият тест-маркер спестява болката по време на тестовете. Това става възможно на база изследване на фекален калпротектин. Фекалният калпротектин може да ориентира лекаря (без да постави диагнозата) при съмнение за някои от заболяванията, изброени по-горе. Изследването е много полезно при невъзможност за провеждане на колоноскопия, както и при проследяване на активността на заболяването. прави се и за да се установи ефекта от провежданото лечение или при търсене на болестна активност.

Маркерът калпротектин се увеличава още при тумори, полипи, паразитози, бактериална инфекции и кървене от гастроинтестиналния тракт

От началото на 2019 година изследването на фекален калпротектин се прави в Клинична лаборатория на Болница „Тракия“ с апарат от последно поколение на швейцарската компания Buhlmann Laboratories.

Апаратът Quantum Blue има собствена, вътрешна контрола за всеки тест-стрип, което гарантира качеството и точността на резултата, обясни началникът на Клинична лаборатория в здравното заведение, д-р Мариела Русева.

За целта на изследването е необходима еднократна фекална проба от порядъка на 5 гр., която пациентите могат да донесат в лабораторията в стерилен контейнер, получен на място или закупен от всяка аптека. Цената на изследването на фекален калпротектин е 50 лева, а резултатът излиза в рамките на деня.

Клинична лаборатория на болница „Тракия“ е единствената в региона, която прави този тест на място. Изследването е лесно, неинвазивно и напълно безболезнено. Лабораторията осигурява 24-часова възможност за бързо и качествено изследване на пациентите без почивен ден. Хроничната коремна болка, придружена от чревен дискомфорт, подуване на корема, диария или запек, както и загубата на тегло са симптом за възпаление на червата и често срещани оплаквания, както при възрастни, така и при деца.

[box type=“info“ ]Болница Тракия Център / МЦ „Трета поликлиника“, Централна градска част 6000, Стара Загора, булевард „Патриарх Евтимий“ 84 / 86 E-MAIL: contacts@trakiahospital.com Поликлиника: тел. 042/988 998; Болница: тел. 042/988 988[/box]

Източник: trakiahospital.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *