Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доктор Меркола: Как гладуването възстановява здравето на панкреаса?

Гладуването е полезно за намаляване на риска от рак, сърдечносъдови заболявания и диабет. То укрепва имунната система и има подмладяващ потенциал

Гладуването е мощен инструмент, който почти всеки може да използва, за да поеме контрола върху здравето си. Проучвания върху животни показват, че регулярното гладуване не само може да помогне на панкреаса да се възстанови, но също така да обърне симптомите на диабет.

Глад и панкреас

– Гладуването възстановява панкреаса и премахва диабета при лабораторни опити с мишки;

– Ограничаването на калориите също може да бъде полезно при болестта на Хънтингтън.

Болест на Хънтингтън е дегенеративно генетично разстройство, което засяга мускулната координация и води към когнитивен спад и психични проблеми. Обикновено става забележимо, когато човек е в средна възраст. Тази болест е най-честата генетична причина за необичайни и неволни действия, наречени хорея, заради което това състояние е известно и като Хорея на Хънтингтън (Уикипедия);

– Многодневното гладуване с вода е друга отлична метаболитна намеса;

– Гладът увеличава ефективността на лечението на злокачествени заболявания;

– Цикличността е жизненоважна за успеха при отказа от храна;

– Ограничаване приема на калории до шестчасов прозорец значително намалява нивото на определен мутантен протеин, който играе роля в развитието на болестта на Хънтингтън.

Благодарение на тези резултати, както и от други изследвания, големите ползи от гладуването продължават да се доказват. Ако все още не сте разбрали как то може да повлияе положително на вашето здраве, ви призовавам да продължите да четете и да обмисляте един от трите начина: диета, която симулира гладуване, периодично гладуване или водно гладуване. Гладуването е един от най-добрите инструменти, които могат да се използват в борбата с хроничните заболявания.

Гладът възстановява панкреаса и премахва диабета

В изследване, публикувано в списание Cell, група изследователи, повечето от които са били свързани с Университета на Южна Калифорния (USC), предполагат, че панкреасът може да бъде регенериран чрез диета, която симулира глад.

В експерименти с животни, учените, ръководени от доктор Уолтър Лонго, професор по геронтология и биологични науки и директор на института за дълголетие на USC, успяха да възстановят функцията на панкреаса, използвайки модифицирана версия на диета за гладуване. Тя се характеризира с периоди на хранене и глад.

Лонго отбелязва, че диетата е допринесла за „създаването на бета-клетки, произвеждащи инсулин, наподобяващи тези, които могат да се наблюдават по време на развитието на панкреаса.“ (Бета клетките откриват кръвната захар и освобождават инсулин, ако нивата на захарта станат твърде високи). Като се има предвид възстановителния ефект върху панкреаса, диетата, симулираща гладуване, също така обърна симптомите на диабет при лабораторните мишки.

Доктор Лонго казва: „Нашето заключение е, че поставянето на мишката в екстремни условия и след това връщане към нормалното – чрез гладуване и повторно хранене – кара клетките на панкреаса да използват някакво развитие на препрограмиране, което възстановява част от органа, която не функционира. “

Експериментите показват забележими ползи за мишките с диабет: цикли на диета, която симулира гладуване, възстановена секреция на инсулин и глюкозната хомеостаза при мишки с диабет тип 1 и тип 2.

Как работи имитационният глад?

За разлика от традиционното гладуване, фокусирано върху въздържането от храна за определен период от време, симулирането на гладна диета ви позволява да консумирате значително намален брой калории, обикновено в рамките на пет дни, така че да можете да реализирате терапевтичните ползи от традиционното гладуване без храна.

Имитиращата глад диета на д-р Лонго включва ограничаване на калориите до 800-1100 на ден в продължение на пет дни всеки месец. Този подход значително опростява диетата, тъй като за много хора е твърде трудно да пият само вода в продължение на пет дни.

Нискокалоричната стратегия има много ползи и също така намалява вероятността от нежелани странични ефекти.

Пет дни ограничаване на калориите се провеждат под формата на храна, която е с ниско съдържание на въглехидрати, с ниско съдържание на протеини и високо съдържание на здравословни мазнини. До края на месеца можете да ядете каквото искате. Целта е да има цикличност между гладуване и хранене.

Въпреки че всичко звучи лесно, доктор Лонго казва, че диетата се провежда най-добре под медицинско ръководство и надзор. Всичко се свежда до това да не се опитвате да я правите сами у дома.

Многодневното гладуване с вода е друга отлична метаболитна намеса

След някои съмнения, които отпаднаха в процеса на изучаване разбрах, че многодневната водна диета е една от най-добрите метаболитни интервенции, достъпни за хората.

Казвам това, защото този тип гладуване превключва клетките на защитен режим „против стареене“. Тя също така допринася за аутофагията, процесът на клетъчно самопочистване, благодарение на активирането на стволови клетки.

През последните месеци прекарах няколко петдневни водни поста и го препоръчвам като редовна практика. При условие, че сте добре подготвени, ако сте резистентни към инсулин, мисля, че месечното гладуване с вода ще бъде от полза за вас.

Ако не страдате от анорексия, не сте прекалено възрастни и слаби, не сте бременни или нямате сериозни здравословни проблеми, гладуването в продължение на три до седем дни е вероятно да ви бъде полезно. Кратък пост определено няма да ви убие и няма да причини значителна загуба на мускулна маса. Относно водното гладуване, изданието ABC Science докладва:

– След два или три дни на глад ще получите енергия от два източника едновременно. Много малка част от енергията се произвежда от разрушаването на мускулите. – Но можете да го избегнете, като направите някои силови упражнения… Повечето от енергията идва от разграждането на мазнините.

Мастните молекули се разделят на два отделни химикала – глицерин (който може да се превърне в глюкоза) и свободни мастни киселини (които могат да бъдат превърнати в други химикали, кетони). Вашето тяло, включително и мозъкът, може да работи с глюкоза и кетони, докато накрая мазнините свършат.

Ползите от гладуването при хората се проявяват в понижаване на кръвното налягане, облекчаване на симптомите на диабет, астма и епилепсия при деца. При животните гладът забавя намаляването на когнитивните функции, които възникват при болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Може да откриете, че ако започнете с интермитентно (имитационно) гладуване, то може да подготви вашето тяло (и ум) за воден глад. Увеличаването на броя на часовете без храна може да ви улесни при прекарването на дните без вода.

Ако имате хронично заболяване, Вашият лекар трябва внимателно да проследява състоянието Ви за евентуални усложнения, свързани с гладуването

Съветвам ви да избягвате или поне мъдро да мислите за глад, ако

Д-р Меркола

– Имате анорексия или много ниско тегло;
– Вие сте бременна или кърмите;
– Имате крехко или лошо здраве;
– Приемате антибиотици;
– Имате чернодробно или бъбречно заболяване;
– Приемате антихипертензивни или хипогликемични лекарства;
– Вие сте над 70 години;

Цикличността е жизненоважна за успеха, не забравяйте тази важна подробност. Добрите резултати няма да дойдат веднага, затова трябва да сте упорити и мотивирани.

Хората, които страдат от затлъстяване е добре да не преминават веднага на воден режим. Постепенното достигане на 5 дни, през които да се храните ограничено, или да приемате само вода, е наложително за всеки, който не е пазил диета, или чувства несигурен.

Ако информацията, представена в тази статия, ви е накарала да се замислите за циклично гладуване, може да сте готови да приемете диетата на ново ниво.

Поради потенциалните ползи от гладуването, всеки вид интервенция си струва да се провери, главно защото вашето тяло е създадено за: 1) работа върху мазнините като основно гориво и 2) цикъл на периодите на хранене и гладуване .

За да подобрите и контролирате здравето си, призовавам ви – под ръководството на Вашия лекар – сериозно да обмислите един или повече от следните видове гладуване:

– Периодично гладуване;
– Воден глад;
– Диета, имитираща глад.

© Д-р Джоузеф Меркола

Източник: www.mercola.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *