Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпаление на мозъка или шизофрения: какви заболявания издава почерка?

25 януари е Световен ден на ръкописа. Днес на повечето от нас им се налага да пишат доста рядко, което видимо е променило почерка

Какви характеристики на почерка ще разкажат за характера, темперамента и чертите на личността на човека?

Загадката на почерка вълнува човечеството откакто се е научило да пише. Защо написаното от някои хора едвам се разчита, а други старателно изписват всяка буква? Защо при някои буквите са наклонени наляво, при други – на дясно, а при трети буквално танцуват? Има хора, които отчетливо натискат писалката, докато пишат, а има и такива, при които написаното едвам се вижда…

Психоложката Яна Денисова, на първо място, обръща внимание на силата на натиск на молива или писалката.

Яна Денисова
Яна Денисова

Самочувствие върху хартия

„Силните личности обикновено пишат и рисуват с увереност. Почерка им изглежда равен и можете буквално да почувствате уверения натиск върху хартията“, споделя Яна . – Хората, които в момента са измъчвани от безпокойство или страх, пишат неравномерно, малко ъглово, без да се притесняват от впечатлението, което ще направи написаното от тях.

Ниското или направо липсващо самочувствие се вижда в тънките, почти изчезващи линии на буквите. Няма да забележите голям натиск върху хартията. Също така е важно да се обърне внимание на местоположението на текста. Колкото по-уверен и спокоен е човекът, толкова по-голямо е пространството от листа, което е запълнено с написаното от него. Такива хора обикновено не спазват маржовете и полетата, а са изписали целия лист. Несигурните хора имат по-свит и малък почерк, текстът им не заема много място, подписът на такъв човек също е доста компактен и дискретен. Те сякаш „се свиват“. Дори и на хартия.

Някои учени смятат, че почеркът отразява речта на човека. Например, този, който пише с големи и широки букви, и в речта си, като правило, е убедителен и говори с правилна и ясна интонация.

Нарцисът си личи отдалеч

Човек, за когото са важни похвалите и възхищението на околните, може да се види чрез степента на точност на текста. Дори и докато пише той се стреми да впечатли другите.

„Неравномерният, изчистен, експресивен почерк често принадлежи на хора, които са емоционални и чувствителни. Те нямат време да мислят за външната красота, тъй като се занимават с вътрешното съдържание, – продължава Яна Денисова . – И ако видите небрежно написан текст, от гледна точка на калиграфията, не бързайте да правите нелепи заключения за неговия автор.

Вземете лист хартия и се отдалечете от него, доколкото е възможно: ако от разстояние линиите изглеждат равномерно, то написаното пред вас е на нарцис-интелектуалец. Е, не забравяйте, че при представители на професии, които са принудени да пишат много (лекари, журналисти), почеркът се влошава значително с течение на времето. Това са така наречените „крампи на писането“, които се появяват, когато определени мускули на ръката и пръстите са уморени.“

Патологични къдрици и орнаменти

Според учените, почеркът може да показва различни патологии. Например треперещият почерк, който има зигзагообразни линии, се наблюдава при хора, които страдат от хроничен алкохолизъм или неврастения.

Ако почеркът „трепери”, но линиите на буквите буквално пълзят една до друга, окончателните удари на буквите липсват, а между думите има твърде големи пространства, това може да показва, че собственикът му често изпада в истерия.

Така наречените „фенери“ – непропорционално големи букви, в сравнение с останалите в една дума – знак за възпаление на една от областите на мозъка. Болестите в този случай могат да бъдат много различни. Такъв почерк е присъщ и на много стари хора.

Излишни къдрици, допълнителни линии и орнаменти при писане – признаци на психоастения (психично разстройство, характеризиращо се със слабост, импотентност, липса на воля).

Извитите букви, между които са поставени точки, са признак за епилепсия, а разнообразният наклон на буквите и думите в изречението е шизофрения. В допълнение, пациентите с диагноза „шизофрения“ обичат всички видове подчертавания, както и да поставят удивителни и въпросителни знаци не винаги, когато е необходимо. Те също така имат богато украсен почерк.

Ръкописът като реч

„Често пациентите имат претенции към почерка, което съответства на неестествеността и театралността на движенията, характерни за пациентите с шизофрения“, казва Павел Карпов, психиатър. „Пациентите с ранна деменция дори се опитват да криптират написаното от тях, така че външен човек да не може да проникне в смисъла на думите, измисляйки специални символи за тази цел.“

Интересно наблюдение по отношение на сходството между почерка и речта при психично болните хора е било направено от лекарите. Големите и ясни букви са определени като вик, докато ситния почерк е принадлежал на хора, които говорят малко и тихо – почти шепнешком.

Направи списък!

Междувременно невропсихолозите са загрижени за универсалната компютъризация и „приспособяване“. Съвременните деца не пишат добре, като предпочитат да ползват клавиатурата на компютъра, телефона или таблета. Освен това, те използват съкращения, както и емотикони, за да изразят онова, което искат да кажат. Карайте детето от време на време да пише списъци – на каквото и да е. Писането на списъци развива мозъка и засяга определени области от него, които са отговорни за формирането на компетентна реч и способността да се чете, пише, да се кара кола, да се занимават с екстремни спортове и др.

Писането на списъци помага да се запамети информация, да се учи по-лесно и развива логическото мислене.

Пример: накарайте детето да направи списък на нещата, които би трябвало да вземе, когато излиза във ваканция и заминава край морето.

Калиграфията удължава живота

И това не са само думи, а научен факт. Всички известни калиграфи (жители на Китай) са живели много по-дълго (от 70 до 110 години), в сравнение със своите съвременници.

Както знаете, нашето здраве зависи от това доколко, как и с какво се упражняваме. Как става това с калиграфията? Мускулите на ръцете, раменете, гърба, краката – всичко това е обучено, при условие че пръстите, дланите, китката и краката са правилно позиционирани, когато вземете писалка и започнете да пишете. Китайците смятат процеса на калиграфския надпис за вид медитация: в процеса на концентриране върху определени движения, проблемите и тревогите са забравени. След час се чувствате по-свеж и по-ведър.

Освен това можете да научите калиграфия на всяка възраст.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *