ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Радиация у дома: Домакински уреди и продукти, които ни облъчват

Не всеки знае, че обикновените предмети, които ги има във всеки дом, излъчват радиация. Не че това представлява кой знае какъв проблем, но все пак…

Всеки знае, че рентгеновите лъчи са изключително опасни, както и че на КТ (компютърна томография) и ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) трябва да се ходи само по предписание на лекар. Дори обикновеният ултразвук не е съвсем безобиден. Много хора смятат, че потенциално опасните устройства и предмети са само в специално оборудваните лаборатории. Всъщност, много познати неща, които използваме в ежедневието си, също излъчват радиация и електромагнитни вълни, които оказват въздействие върху човека, и които дори могат да бъдат вредни за здравето. Под радиация ние най-условно наричаме вредните излъчвания от дадени предмети или уреди. Бъдете спокойни: в повечето случаи те са безопасни и няма да ви навредят по никакъв начин. Но информацията за това е важна и трябва да се знае.

Глина и кристал

Изненадващо, обичаният от мнозина кристал, който пълни холните бюфети и редовно се слага на празничната трапеза, е източник на радиация, ако има олово в него. Това вещество е токсично и опасно. Вярно е, че от краткотрайното използване на кристалната стъклария, както и от съхраняването ѝ зад стъклена витрина, няма да има проблем. Самите съдове не излъчват олово. Но не е добра идея да се съхранява нещо в тях (например, захар, сладкиши и други хранителни стоки).

Специално внимание трябва да се обърне на керамичните и глинени съдове. Особено ако са покрити с жълт или оранжев цвят с огнено-жълтия нюанс на урана (руда). Този цвят включва радиоактивни уранови соли. Преди време подобни съдове бяха много активно изработвани в различни американски фабрики. По-късно производството им е забранено. Въпреки това, по време на производството са направени толкова много бройки, че става трудно да се изземат от магазини и домакинства, разположени както в Щатите, така и по света.

Баня

Банята, в повечето жилища, е малко, често затворено помещение, с липсваща или лоша вентилация. Източник на радиация, макар и много слаба, може да са плочките, с които е покрита. Как се случва това? Ами, ако плочките са произведени от суровина, която е в близост до радиационно замърсени зони.

Домакински уреди

Днес е трудно да си представим един апартамент, в който няма нито един модерен домакински уред. Някои експерти смятат, че дори слабата електромагнитна радиация и електро-магнитно излъчване могат да бъдат много опасни. Умора, главоболие, общо влошаване на здравословното състояние и проблеми със съня – това са само част от последиците от съжителството с оборудването в ежедневието.

Хладилна система NO FROST

Според измерванията се отбелязва, че превишаването на допустимите норми за радиация от такъв магически кухненски помощник се простира на метър от вратата. Така че е по-добре да не се стои в близост до него за дълго време: вземете това, което ви трябва от рафта и се отдалечете.

Електрически печки

При готвене в близост до обикновените, на пръв поглед, електрически печки трябва да стои на разстояние най-малко 25 см от предната част на панела. Измерванията показват, че интензитетът на магнитното поле в това разстояние е 1-3 μT (Единицата тесла е била приета през 1960 г. и наречена на името на изобретателя и електроинженер Никола Тесла. Едно тесла е стойността на пълния магнитен поток („силата“ на магнита), отнесен към площта на този поток. Следователно, намаляването на площта, обхваната от потока, увеличава плътността на магнитния поток. Това увеличение може да продължава, докато материалът не се насити магнитно и/или ако „утечката“ на магнитното поле не се увеличи толкова бързо, че допълнителното увеличение на плътността стане невъзможно. Източник: Уикипедия).

Електрически чайници

Дори електрическите чайници дават своята част от радиацията. Интензитетът на радиацията в радиус от 20 см. от тях е около 0.6 μT.

Ютии

Застрашени са домакините, които обичат да прекарват времето си в гладене. За повечето ютии се определя магнитно поле от 0,2 μT на разстояние 25 см. от дръжката. Естествено, става дума за работа във включен режим на отопление.

Перални и прахосмукачки

Тези устройства също са мощни излъчватели. Затова по време на работа не трябва да стоите близо до машината. Маркучът предпазва от увреждане и допълнително облъчване.

Микровълнова фурна

Специално внимание трябва да се обърне на микровълновата фурна. Вече има достатъчно дискусии за нейната вреда. На разстояние от 30 см, тези устройства създават поле от 0.3-8 μT. И това може да бъде много опасно за човешкото здраве. Вярно е, че трябва да се разбере, че съвременните микровълнови печки имат надеждни нива на защита: екрани и т.н. Следователно електромагнитното поле не излиза извън работния обем. Все още обаче няма гаранция за отсъствието му.

Има доказателства, че част от електромагнитното поле все пак излиза навън. И това се случва най-вече в областта на долния десен ъгъл на вратата. Ако върху уплътнението на вратата се появят пролуки, степента на защита е напълно намалена.

Гланцови списания

Източник на опасна радиация в къщата могат да бъдат ярките и цветни лъскави списания, които се натрупват в тоалетните и рафтовете на всекидневната. Мнозина харесват миризмата, излъчвана от страниците им. Въпреки това, трябва да се разбере, че каолин (подвид на бялата глина) се използва при производството на печатарско мастило. Тази глина се различава по това, че е в състояние да абсорбира и акумулира радиоактивни изотопи на уран и торий. Ясно е, че няма да има вреда от едно списание. Но ако се събере цяла купчина, трябва да внимавате.

Котешка тоалетна

Друг на пръв поглед безвреден обект в къщата е котешката тоалетна. Благодарение на нея е по-лесно да се грижите за котката, хигиената не се нарушава, а къщата не мирише. Въпреки това, както казват експертите, в нея има бентонит, който е отговорен за усвояването и неутрализирането на миризмите. Това вещество може да включва остатъци от торий и уран, които, ако бъдат пуснати в канализацията, могат да отровят всичко наоколо. Въпреки че производителят на опаковката казва, че не можете да излеете пълнителя в тоалетната, много хора правят именно това.

Експертни коментари

Доктор по обща хигиена Антон Баришников:

  • Заслужава да се отбележи, че нашият живот минава в свят, изпълнен с йонизиращо и нейонизиращо лъчение, и тези лъчения увреждат клетките на тялото. До известна степен имунната ни система се справя с този ефект. Това ниво е хигиенният стандарт, наречен максимално допустимо ниво (MPL). И то трябва да се спазва в дома.

Моля, имайте предвид, че радиационната защита се извършва по следните начини :

  • разстояние (чайникът е безопасен на разстояние 20 см.);
  • предпазен екран (например такива екрани вече са вградени в микровълновите печки);
  • време (дори ако керамичната плочка в банята ви притеснява, не се паникьосвайте, защото времето, прекарано в банята, е малко);
  • намаляване нивото на излъчване от източника (заземяването, освен осигуряването на електрическа безопасност, намалява параметрите на електрическите и магнитните полета няколко пъти, а понякога и десетократно).

Ако имате съмнения относно безопасността на уреда или предмета или помещенията, можете да се свържете със Службата за надзор и защитата правата на потребителите или с други акредитирани организации за консултация и (ако е необходимо) да се направи измерване.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *