ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ПРАВАСТАТИН / PRAVASTATIN

Съдържа правастатин содиум, лактоза, микрокристална целулоза, кроскармелоза, магнезиев хидроокис, магнезиев стеарат

Предназначение

Таблетките ПРАВАСТАТИН предотвратяват образуването на “лошия” холестерол и триглицериди в организма и намаляват риска от образуване на склеротични плаки в кръвоносните съдове; предпазват съдовете от чупливост и опасни събития като инсулт, исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, стенокардия и др. Медикаментът може да ограничи опасността от рецидиви на описаните събития и да увеличи продължителността на живота на лекуваните при първоначални високи стойности на холестерола.

Как се приема

Приемът на ПРАВАСТАТИН трябва да бъде назначен от лекар. Дневната доза се определя индивидуално, според състоянието на пациента и повлияването на показателите му.

Таблетките се приемат веднъж дневно – само вечер, преди лягане, с чаша вода. Никога не бива да се поглъщат по време на хранене. Първоначалната доза за всички лекувани е 10 мг; тя може при необходимост да бъде увеличавана от лекуващия, но не и над 40 мг дневно. Корекции могат да се правят с интервали от четири седмици.

При пропуснат прием трябва да се изчака времето за следващия; приема се обичайната доза. Ако  се получи предозиране, задължително трябва да се направи медицинска консултация.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ПРАВАСТАТИН не бива да се употребява при алергия към някоя от съставките.

Продуктът е противопоказан при бременност и кърмене; не се прилага за лечение на деца и подрастващи под 18 години.

Лечението на пациенти с чернодробни заболявания изключва ПРАВАСТАТИН. Да не се прилага при отклонения в чернодробните показатели.

Безопасното прилагане на медикамента трябва да се анализира предварително при рискови пациенти – след трансплантация на бъбрек, лекувани с циклоспорин.

Терапията с продукта се прекратява при влошени показатели за бъбречните и чернодробни функции, които се следят периодично. По същия начин следва да се реагира, ако пациентът констатира промени като слабост и болки в мускулите.

Взаимодействие с други медикаменти

Има риск от мускулни увреждания при паралелен прием на този медикамент с циклоспорин, фибрати, никотинова киселина, итраконазол, еритромицин, кларитромицин. Повишено внимание е задължително, ако пациентът е приемал антикоагуланти.

Совместната терапия с други медикаменти, които понижават стойностите на холестерола, изисква интервали при приема им от порядъка на 4 часа.

Усреднена цена в аптеките – 17 лв за 30 таблетки от 20 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *