ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рак на ендометриума: 5 неща, които трябва да знаете!

Рак на ендометриума е заболяване, което често се среща при жени по време и след менопаузата, въпреки че може да се случи и при жени, които не са навършили 40 години

Ето защо, ако някой от роднините ви е имал онкологични заболявания (и най-вече гинекологични), то тогава е необходимо да се извършват редовни прегледи при гинеколог.

Според статистиката ракът на ендометриума се среща при всяка стотна жена и най-често след менопауза. Това е много често срещан вид рак в гинекологията, но не и с най-висок процент на смъртните случаи. Както и при другите видове онкология, шансовете за дълъг живот се увеличават значително при ранната диагностика и навременно лечение на това заболяване. И въпреки че днес все още не е известно точно какви са причините за рак на ендометриума, вероятно е това да се дължи на постоянната промяна в нивото на естрогена в организма, което от своя страна насърчава растежа на злокачествени клетки в маточната лигавица.

Рак на ендометриума: важни неща, които трябва да знаем

За да разберем по-добре как тази болест започва и напредва, е необходимо да разберем физиологията на матката.

1. Матката и нейните трансформации по време на менструалния цикъл

– Матката е част от репродуктивната система на жените, в която плодът се развива по време на бременност. Състои се от две части: шийката на матката (долната част, която се свързва с вагината) и основното тяло (горната част).

– Тялото на матката, от своя страна, има два слоя: вътрешният слой е лигавица, известна като ендометриум . Външният се нарича миометрий.

– По време на менструалния цикъл ендометриумът претърпява определени промени под влиянието на хормоните.

– Например, по време на овулация се освобождават естрогени, което прави ендометриума много по-плътен, така че в случай на бременност да е възможно да се запази плода.

– Когато овулацията свърши, излишъкът се отстранява от тялото (настъпва менструация).

– Това се случва през целия период на живота, освен по време на бременност и преди началото на менопаузата.

Но в интервала между 50 и 60 години, когато менопаузата започне (или вече е факт), карциномите и саркомите могат да започнат да се образуват. Това означава, че рискът от появата и растежа на злокачествените клетки на лигавицата на матката нараства значително.

2. Наднормено тегло и високо кръвно налягане: два важни фактора

Както отбелязахме в началото на статията, днес все още е невъзможно да се каже със сигурност какво причинява такива промени в ендометриалните тъкани, при които в матката започват да се образуват злокачествени клетки.

Но въпреки това, експертите посочват няколко фактора, които могат да доведат до тези промени, а именно затлъстяване и високо кръвно налягане.

– Мастните тъкани, които се натрупват в организма, увеличават риска от повишаване нивата на холестерола, а след това се нарушават метаболитните процеси, в резултат на което се получава прекомерно количество естроген.

– Това засяга съединителната тъкан в млечните жлези, състоянието на влагалището и ендометриума на матката, и води до такива промени, при които рискът от развитие на рак значително се увеличава.

Разбира се, не можем да говорим за пряка връзка между наднорменото тегло и рака. Въпреки това вероятността да се избегнат здравословни проблеми, включително такива сериозни като онкологията , е много по-висока, ако не наблюдавате теглото си.

3. Тамоксифен (лекарство срещу рак на гърдата) може да увеличи риска от развитие на рак на ендометриума

– Друг рисков фактор, който трябва да се обмисли, засяга всички жени, които са имали рак на гърдата и са се лекували с лекарство, наречено тамоксифен.

– Приемането на това лекарство може да доведе до промени на хормоналните нива в организма, което впоследствие ще причини структурни промени в матката.

– Но въпреки тази опасност лекарите съветват тези жени просто да се подложат на редовен преглед от гинеколог. Споделете с него симптомите, които ви притесняват, особено вагинално течение.

4. Симптоми, които трябва да знаете

– Кървене след менопауза или кървене между периодите (докато все още не е спряло).

– Тежка и повтаряща се болка в корема.
Налягане и изтръпване в таза или долната част на гърба.

– Силна болка по време на полов акт.

– Болезнено уриниране.

5. Профилактика и редовни прегледи

Има още едно нещо, което трябва да се вземе под внимание: тъй като ракът на ендометриума се „ражда“ в матката, понякога, особено в ранните стадии, цитонамазка, РАР тест и налични изменения на маточната шийка могат да покажат отрицателен резултат.

Затова е препоръчително да се направи биопсия на вътрематочна тъкан. Можете също така да допълнете прегледа с трансагинален ултразвук – за по-голяма сигурност.

Ако някой от вашето семейство е имал гинекологичен рак, е препоръчително да уведомите Вашия лекар. Също така, не забравяйте за редовните прегледи и превантивните мерки, които също са от значение.

Въпреки че ракът на ендометриума е успешно лечим, най-важното е да се идентифицира това заболяване на ранен етап.

Опитайте се да поддържате здравословен начин на живот и редовно посещавайте гинеколог.

Източник: steptohealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *