Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диетологът Борис Скачко разкрива тайните на содотерапията

Терапия със сода – разпространен метод, който доказано помага. Но, ако содата за хляб не се приема правилно, то тя ще навреди повече, отколкото ще помогне

През какви лабиринти преминава содата вътре в тялото и как това влияе на различни системи и органи? В кои случаи трябва да бъде приемана и в кои не си струва?

Оказва се, че това зависи от времето на нейното използване и от температурата на разтвора. Украинският фитотерапевт и диетолог Борис Скачко разкрива тайните на содотерапията.

Как се пие сода, така че да не навреди на хранопровода и стомаха?

Лечението със сода се основава на способността ѝ да създава алкална среда, в която вирусите, протозоите и бактериите не могат да живеят и да се размножават. Условията на икономическа криза и недоверието към лекарите принуждават все повече хора да търсят просто, достъпно и най-вече евтино средство за лечение, което може да се направи у дома. Всеки има сода за хляб в кухнята, но как се използва правилно, не всеки знае.

Киселинността на содата в гореща вода, при температура над 50°C, се увеличава драстично – до 14. На практика това е най-високата степен на алкалност. И ако не се изпие правилно, содата не просто убива микробите, но и е в състояние да изгори слизестата устна кухина. И след като се погълне, ще влезе в хранопровода и ще предизвика изгаряне в него.

Следователно, важно е да се получи здравословен разтвор на сода. Нормалното рН на стомаха за смилане храна е от 0,9 до 2,5. За да се гарантира безопасност и ефективност, содата трябва бързо да премине през стомаха. С ниско рН, содата преминава през хранопровода за 15-20 секунди. Ако содата се разтвори в топла вода, бързо ще премине през стомаха и ще се освободи през дванадесетопръстника.

Индикация, че всичко е направено правилно е отсъствието на оригване. Ако се появи оригване, това означава, че в стомаха има солна киселина. Получава се реакция на неутрализация, образува се въглероден диоксид, който се освобождава от стомаха чрез оригване. В този случай содата дразни стомашната лигавица, което може да е причина и за атрофия.

Кога содата помага на стомаха и жлъчния мехур и кога и как им вреди?

След преминаване през стомаха, содата навлиза в дванадесетопръстника. Ако е в добро състояние и са налице алкални условия, содата се абсорбира активно в кръвта и напълно навлиза в черния дроб. И щом попадне в него, той произвежда жлъчка, филтрира содата в жлъчката и жлъчния мехур. Жлъчката, която произвежда черния дроб е с киселинност 7,5-8,2. Така тя почти се доближава до показателя за киселинност, който има първоначалния разтвор на содата (8,5). Чрез филтацията на содата и с помощта на жлъчния сок тя попада в кръвта.

Патогенните бактерии се убиват в стомаха с помощта на киселина и се постига алкално съдържание на жлъчката и сока на панкреаса. Това е автоматично лечение на чревната дисбиоза. Ако има стагнация на жлъчката, дискинезия на жлъчния мехур, с които не знаете как да се справите, ако е налице възпалителен процес в жлъчния мехур – холецистит, алкалността започва да намалява, а киселинността се увеличава.

В този случай рН съдържанието на жлъчния мехур може да достигне 4. И когато тази киселина попадне в дванадесетопръстника, що за дезинфекция може да се постигне? Дискинезията на жлъчния мехур предизвиква дисбактериоза. Нейната задача е да дезинфекцира съдържанието на червата и да предотврати появата на дисбактериоза.

Как да се облекчи кашлицата и лесно да се освободим от храчките?

Преминавайки през черния дроб, содата се минава през сърцето и се запътва към белите дробове. Тук содата втечнява храчките и улеснява изкарването им. Това е реалната ситуация при лечението на обикновена кашлица, трахеит, бронхит и дори пневмония.

В тези случаи е по-добре да се използва сода за хляб, която е разтворена в прясно мляко. Млякото се затопля до положение, в което ще е приятно за пиене, добавя се содата и се изпива на малки, равни глътки. Може да се добави и мед за неутрализиране леко странния вкус на содата в млякото.

Тук пак стигаме до въпроса кога трябва да се пие сода при кашлица, така че от нея да има реална полза?

За да помогне содата, трябва да се приема само когато сухата кашлица се е превърнала във влажна кашлица. Това ще помогне на белите дробове да се самопочистят.

При бронхиална астма, в остра фаза, в никакъв случай не трябва да се използва мляко със сода като лекарство за кашлица. Когато астмата е в ремисия – може. При бронхит, трахеит и други подобни, млечно-содената смес ще има изключително благотворно влияние.

Имайте предвид, че максималната пропускливост на бронхите във високия диапазон е от 12 до 16 часа. Първата чаша такава смес трябва да се изпие на празен стомах в 11.00 часа. Втората чаша трябва да се изпие в 15.00 – 16.00 часа. И това ще е достатъчно.

Какво се случва, ако содата не се взема правилно?

Ако содата не се използва правилно, ако настъпи промяна на рН-то на черния дроб и червата, това не е добра промяна – в никакъв случай. Нарушава се храносмилането и чревната микрофлора. Това може да доведе до увеличаване на протеина, и, следователно, претоварване с чернодробни и бъбречни протеинови токсини, както и респираторно претоварване. Токсичните вещества влизат в черния дроб заедно с хлебната сода, и в този случай, ако има застой на жлъчката, всяка дихателна патология се влошава. Затова е нужно да бъдете нащрек.

Патологията на дихателната система е свързана с патологията на храносмилателната система и съдържанието на червата. Меридианът на белите дробове е свързан с дебелото черво, а между тях е най-мощния филтър в човешкото тяло – черния дроб, който, ако „хване“ токсините, те остават само на нивото на червата и черния дроб. А ако не успее – отиват в дихателните органи, потискат имунната система. Така се появяват възпалителни, респираторни, инфекциозни и вирусни заболявания.

Как и кога е най-добре содата да премине през бъбреците?

Когато содата е преминала през белите дробове, тя влиза в системната циркулация и частично се премахва чрез бъбреците. Как можем да накараме содата да „работи“ по-добре, преминавайки през бъбреците? С топло мляко. Максимална активност на бъбреците е в интервала от 15.00 до 17.00 часа. Приеме ли се тогава сода, увеличава се образуването на алкална урина. В този случай се прави един вид лечение, наречено содна диатеза. Това помага при подагра, ако е причинена от оксалати и урати.

Въпреки това, по-алкална урина, която е в състояние и да разтвори дребните песъчинки, които се намират в бъбреците, може да реагира по различни начини. При мъжете, преминаваща през простатата, насърчава развитието на простатит (възпаление на простатата). При жените – цистит (възпаление на пикочния мехур) или уретрит (възпаление на уретрата). Тези заболявания могат да се влошат или, ако са в латентно състояние, да се проявят. Затова не прекалявайте с приема на сода с топло мляко в интервала от 15.00 до 17.00 часа, когато са активни бъбреците.

Като цяло, за да завършим, и за да уточним – сода не се пие всеки ден и при всякакви ситуации. Така наречената содотерапия не бива да продължава повече от 3-4 дни.

Източник: zid.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *