Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвет на академик Бехтерев за здравето на мозъка

За здравето на мозъка има една група лекарства, които може да се ползват. Но, има и нещо по-ефективно – съветите на руския академик Бехтерев

В наше време деменцията – вид заболяване на мозъка, се превръща в петата водеща причина за смърт в света. Сред хората над 70 години това е и фактор за преждевременна смърт, след коронарната болест на сърцето. Според данни за 2016 г. над един милион руснаци и почти 4 милиона души в САЩ страдат от това заболяване.

Думата деменция се превежда от латински като „лудост“. Симптомите на болестта са най-разнообразни. Най-отличителният от тях е отслабването на паметта. Следва и така нареченият когнитивен дефицит: нарушена реч, липса на внимание, влошена способност за навигиране, обостряне на абстрактното мислене.

Може ли да се избегнат мозъчните промени, причинени от деменцията? Оказва се, че може! И най-често в списъка на лекарствата, използвани за подпомагане на мозъчната дейност, са така наречените лекарства „ноотропи“. Ноотропичните лекарства носят това име от комбинацията на латинските думи „noos“ (ум) и „tropos“ (афинитет).

Лекарства за подобряване на мозъчната функция

Спомняте ли си филма „„Високо напрежение“ (Limitless)“ с участието на Брадли Купър и Робърт Де Ниро? В него един неуспешен писател започва да приема лекарството NZT, което ускорява работата на мозъка му до безпрецедентни скорости. Това напълно променя живота му, като го прави успешен и богат. Едва към края героят на Брадли Купър научава, че лекарството NZT има ужасни последици.

Трябва незабавно да уточним, че ноотропите не са като магическото хапче от филма. Те помагат да се фокусира, да се подобрява паметта, но не могат да ви научат да пишете брилянтни стихове или да решавате диференциални уравнения.

За предшественик на ноотропните лекарства се счита медикамента „Пирацетам“, изобретен в средата на ХХ век от UCB Pharmaceutical в Белгия. Липсата на странични ефекти позволява използването му да е без особени притеснения.

Лекарството „Пирацетам“ се предписва не само на пациенти в напреднала възраст, страдащи от загуба на паметта и деменция, но и при лошо обучение на деца, вегетативно-съдова дистония, алкохолизъм и мозъчни травми.

СЗО определя ноотропите като агенти, които „имат пряк активиращ ефект върху ученето, подобряват паметта и умствената дейност, повишават устойчивостта на мозъка към агресивни влияния на околната среда“. Нека да разберем как точно действа тази група лекарства.

Как действат ноотропните лекарства?

1. Стимулират мозъчното кръвообращение.

2. Подобряват усвояването на глюкозата (в резултат на това мозъкът има повече енергия).

3. Влияят върху хипоксията (кислородното гладуване) на мозъка.

4. Подобрят взаимодействието между зоните на мозъка, ускоряват обмена на информация между неговите полукълба.

5. Стимулират познавателните функции, обработката и съхраняването на информация, засягаща производството на някои невротрансмитери (вещества, с които невроните обменят съобщения).

Ноотропните лекарства заемат важно място в лечението на мозъчните нарушения, но изследването на тяхното въздействие върху хората все още продължава. За много от средствата, които могат да бъдат закупени днес от аптеките, все още няма научни доказателства за тяхната ефективност.

Мисленето е тънка сфера, влиянието върху която е доста трудно да се оцени емпирично. Докато ефективността на ноотропите не е обективно доказана, ползите от здравословния начин на живот са очевидни!

Борбата с възрастовите промени в мозъка е възможна без лекарства. Този подход беше подкрепен от академик Владимир Михайлович Бехтерев, световно известен невропатолог, психиатър, физиолог и основател на Психоневрологичния институт в Санкт Петербург, който посвети целия си живот на изучаването на човешкия мозък.

Съветите на академик Бехтерев за по-ефективна работа и по-добро здраве на мозъка

Владимир Михайлович смята, че намесата без крайни нужди в работата на „магическия храм на човешкото мислене“ не може да става във всеки случай. Но да се борим с възрастовите промени в мозъка може и трябва да бъде сторено.

1. Учете. Създавайте нови знания. Това тренира мозъка.

Най-доброто обучение за мозъка е да го заредите с различни задачи и нови знания. В крайна сметка, когато мозъкът работи, той активно се снабдява с кръв. Това помага много за поддържане на ясното мислене за дълго време, овладяване на нови умения, четене, рисуване и умствена аритметика.

Академик Бехтерев е бил доста скептичен към кръстословиците, но е обичал да чете много, и дори на 60-годишна възраст активно е започнал да изучава различни чужди езици.

Редовните упражнения карат мозъка да поддържа форма. За да илюстрира тази мисъл, ученият демонстрирал два предварително подготвени мозъка: на професор и на таксиметров шофьор. Разликата в развитието на съдовата мрежа е била ясно видима.

2. Движете се. Това ще замени всички лекарства, които подобряват кръвообращението.

За да не се чувствате замаяни и умът да е буден, трябва да ходите. Академикът препоръчва да се ходи поне два часа на ден. И по-добре през светлата част на деня.

Бехтерев отбеляза подобрение в състоянието на своите пациента две седмици след като са сложили началото на своите интензивни и редовни разходки. Това е прост съвет, но винаги ли го следваме?

3. Общувайте с деца и внуци, това е най-добрият начин да останете млади!

Според Бехтерев, най-доброто упражнение за мозъка е да общуваме с деца. Малките сладури принуждават възрастните да мислят непрекъснато, през цялото време. Това активира не само различните полукълба, но и отделни области на мозъка.

4. Почивайте, тогава няма да се нуждаете от стимуланти.

Основният съвет на прочутия невропатолог: „Наслаждавайте се всеки ден и оценявайте приятните неща. Усмивката е най-добрият стимулатор на нервната дейност!“

Уважаеми читатели, опитали ли сте да подобрите умствените си способности с помощта на ноотропи? Споделете в коментарите своите впечатления от тези лекарства.

Не забравяйте да кажете и какви са вашите начини за придобиване на нови знания и умения. Или иначе казано – какво правите вие, за да поддържате мозъка млад?

Източник:takprosto.cc

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *