Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо усещаме студени тръпки без очевидна причина?

Внезапните студени тръпки са плашещи за една голяма част от хората. И това е разбираемо


Усещането на тръпки и студ в ситуация, в която не би трябвало да се усещат, може да притесни всеки здравомислещ човек.

Под студено разбираме субективното усещане на човек, когато той чувства студ, неразположение и буквално се тресе от всичкия хлад около него. По правило студените тръпки съпътстват различни остри респираторни вирусни инфекции и се проявяват ясно през период, когато температурата на тялото се повишава, а съдовете не се справят с това, и поради тази причина започват да правят спазми.

Опасно ли е това състояние? Какво да правим, ако се тресем от студ, но въпреки това температурата наоколо (както и нашата собствена) е нормална? Какви мерки трябва да се вземат – научаваме от материала на руския сайт AiF.ru.

Това не е болест

По същество, студените тръпки не са независимо заболяване, а само симптом. Този симптом е отговор на внезапни температурни промени и метаболитни нарушения, които се извършват в тялото.

Има няколко причини, поради които човек може да започне да чувства студени тръпки. Сред тях са:

– просто е студено.
– настинка и други остри дихателни вирусни инфекции.
– различни инфекции и отравяния.
– тежък стрес
– алергична реакция
– хипотония или хипертония.
– проблеми с ендокринната система,
например, при присъствието на диабет.
– климакс или менструация.

Студените тръпки, без човек да е изложен на студ, са редки, сами по себе си. Във всеки случай, те са придружени от някои усещания. Например, човек може да се чувства рязко уморен, мускулите или ставите започват да болят, той иска да спи, понякога има главоболие и студена пот.

Инфекция или хормони?

Като правило, опитайте се да определите причината за втрисането като съпътстващ симптом. Ако е заради инфекциозно заболяване, тогава пациентът ще почувства всички симптоми на интоксикация. Освен студ, налице са и слабост, летаргия, главоболие, стомашно-чревни нарушения и други. Ако говорим за вирусни патологии, повечето от които се характеризират с думата „студено“, тогава ще се появят слабост, летаргия, умора, постоянно желание за сън и други нюанси, характерни за ОВИ (общите вирусни инфекции) – хрема, висока температура, болки в гърлото, кашлица и т.н.

Когато става дума за хипотермия, спад или повишаване на кръвното налягане, тогава това е спазъм на кръвоносните съдове. Спазъм на кръвоносните съдове се появява рязко. Кръвоносните съдове се свиват, кръвта циркулира по-лошо, тялото не получава достатъчно енергия и започва треперене.

Ако говорим за менопауза, тогава причината са хормоните. Поради намаляване нивото на хормоните, тялото започва да се реагира. Колебанията се проявяват както като горещи вълни (топло усещане), така и като студени тръпки. Хормонална причина са и студените тръпки, които се появяват по време на месечния цикъл.

Стресовите ситуации също могат да повлияят на тялото по странен начин. Човек ще се чувства развълнуван, постоянно нервен, в състояние, близко до разрушение, истерично, на фона на което се появяват и студените тръпки. Има и причина за появата на кратък или по-дълъг тремор – спазъм на кръвоносните съдове, които, поради постоянно нервно напрежение, не могат да се отпуснат. Паралелните признаци на студени тръпки могат да причинят кървене от носа, треска, повръщане, болка в сърцето, болка в гърба, раменете.

Най-общо казано, появата на студени тръпки може да бъде притеснителна, когато те продължават дълго време. Това е и много важен сигнал, че кръвоносните съдове имат нужда от помощ. дали тази помощ ще бъде съдоразширяващо или разреждащо кръвта средство, ще реши лекаря.

Как да се справим?

Ако студените тръпки са се появили за първи път, и няма нищо друго, което да е притеснително, не си струва да се паникьосвате. Ще бъде достатъчно да се пие топъл, не горещ чай с малко мед и лимон. За да ви бъде по-топло може да ползвате електрическа подложка или одеяло, гореща бутилка. Ако симптомите се развиват, трябва да се консултирате с лекар. Ако се появят някакви промени внезапно, например, налягането пада или се повишава рязко, и са налице други тревожни симптоми, тогава извикайте линейка. Възможно е това състояние да е предвестник на инсулт или мозъчен удар.

Ако спазмите не се появят за първи път, т.е. някои съдови прояви вече са били факт, например като възпалителна реакция, причинена от някои заболявания или лекарства, и човекът знае за това, тогава може да се приложи лечението, което му е назначено. Най-често се изписват лекарства за отпускане на кръвоносните съдове.

Ситуацията с не на място появилите се студени тръпки трябва да се изясни. Ако обаче тръпките не изчезват в рамките на един ден и състоянието се влоши, както и когато паралелните симптоми се засилят, и се появят други вторични прояви, трябва да посетите специалист възможно най-скоро.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *