БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Топ 7 на най-често фалшифицираните хранителни продукти

Когато избираме хранителни продукти, ние се стремим да купуваме вкусна и здравословна храна. Често се случва така, че вместо нещо здравословно и качествено, да купим фалшификат

Някои от добре известните хранителни продукти може да не са това, за което производителите им уж гарантират.

Цената на стоката не винаги е гарант за нейното качество. Склонни сме да плащаме повече, за да ядем уж добра храна. Но не винаги можем да бъдем сигурни, че купуваме онова, което очакваме. Производителите често фалшифицират продукти, и по този начин печелят пари от наивни купувачи. Затова трябва да сме нащрек и да обръщаме голямо внимание на следните 7 продукта, чието качество е възможно да е силно влошено – колкото и добре да изглеждат на външен вид.

7 продукта, които най-често се фалшифицират

– Млечни продукти.
– Мед.
– Зехтин.
– Мляно кафе.
– Риба.
– Сок от нар.
– Шафран.

1. Млечни продукти

Преди няколко години проверка показа, че около 70-80% от българските сирена не отговарят на стандарта. Производители масово заместват животинските мазнини с растително масло – слънчоглед и рапица: те са по-евтини и правят сиренето по-дълготрайно. Малко след това разминаването от стандарта трябваше да бъде упоменато и в етикетите. Така се появиха добре известните заместители на сиренето и изварата.

Като цяло, внимателно прочетете информацията на етикета и купувайте продукти само от доказани марки.

2. Мед

Сравнително лесно е да се фалшифицира мед. Той се смесва с глюкозен сироп, малтодекстрин, брашно и нишесте. В пчелина се поставят и контейнери със сироп или рафинирана захар – пчелите, така или иначе, не се интересуват какво точно обработват.

Естественият висококачествен мед:

– притежава сложен букет от аромати и леко горчивина във вкуса;
– не се влошава при стайна температура;
– пада от лъжицата на еластична лента или тънка нишка, дори и в рамките на няколко месеца след прибиране на реколтата;
– в последствие се захаросва;
– не съдържа добавки като прополис, пчелно млечице и др.

Когато се разтърка между пръстите, лесно се абсорбира, не се чувства „на бучки“.

Ако купувате мед от частен пчелар, поискайте сертификат за продукта.

3. Зехтин

Под прикритието на чист зехтин се продава смес от маслини и други култури: царевица, слънчоглед, фъстък или соя. За да изглежда по-естествен се добавя и малко хлорофил.

Истинското необработено маслиново масло, при температура 3-4 °C, става плътно и мътно. Възможно е утаяване. Продукт, който е смесен с други масла, включително рафиниран зехтин, замръзва при по-ниска температура.

4. Мляно кафе

Мляното кафе е по-евтино от кафето на зърна, а производителите не се колебаят да увеличават маржа си, доколкото могат. Мляното кафе съдържа печен и смлян ечемик, пшеница, соя, цикория, ръж, картофено брашно, карамеризирана захар, глюкоза и нишесте.

Предпочитайте кафе без неочаквани и нежелани „пълнители“ – купувайте го на зърна и помолете да ви го смелят. А за още по-добър резултат – смелете го у дома с кафемелачка малко преди да го сложите в кафеварката.

5. Риба

Навсякъде по света, под прикритието на скъпи разновидности риба, се продават по-евтини техни „имитации“. Дори в САЩ около една трета от всички рибни продукти не са това, което е посочено на етикета. Най-често има некачествен костур и риба тон, следва ги сьомгата.

Тук не става въпрос само за подобни видове, а и за риби, които са отгледани в рибарници при мизерни, вредни за здравето, условия. И, да, вредата е двустранна – както за рибите, така и за хората.

6. Сок от нар

Сокът от нар се разрежда със сок от ябълки, грозде или круша. Освен това се смесва със захар или царевичен сироп, оцветява се екстракт от цвекло, бъз или арония.

Характерна особеност на натуралния сок са утайката на дъното и частиците от плодовата каша. Истинският сок от нар има по-кисел и леко тръпчив вкус. На опаковката не бива да има думи като „нектар“ или „напитка от сок“.

7. Шафран

Естественият шафран е една от най-скъпите подправки в света. Евтин заместител на шафрана става част от корена на куркумата, цветове от невен, шафранов минзухар и други растения с жълто-червени венчелистчета.

Понякога под прикритието на шафран се продава дори смес от царевични стигми, макови венчелистчета, гипс, креда, нишесте, бариев сулфат и копринени влакна.

Този шафран:

– притежава специфична „медицинска“ миризма,
– горчив вкус,
– понякога е кървавочервен с жълт цветен прашец;
– под лупа, структурата на флоралните стигми е ясно видима: неравномерно оформени ивици, простиращи се от единия до другия край.

Бъдете внимателни, когато пазарувате. Четете етикетите и предпочитайте продукти, които вече сте пробвали.

Източник: zozhnik.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *