Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Марион Нестле: Как да предпазите черния дроб по празниците? (РЕЦЕПТA)

Как да се предпазите от нежелани последици по време на празниците, да подготвите правилно тялото за предстоящото преяждане и как да се възстановите черния дроб?

Рецептите на световноизвестната диетоложка Марион Нестле ще ви помогнат да запазите доброто самочувствие и след Коледно-Новогодишните празненства.

Коледните и Новогодишни празници обикновено се свързват с приятни срещи, подаръци, както и обилни празнични трапези. Често, след разнообразната и не винаги здравословна храна, тялото ни е в беда. Основната тежест по време на празничните пада върху черния дроб, защото той е основният филтър на нашето тяло, който пречиства кръвта от многото токсични вещества, които могат да бъдат погълнати с храната или напитките. Черният дроб, също така, произвежда жлъчка – зеленикаво-жълта течност, необходима за доброто храносмилане. Така че за да бъдат Новогодишните празници леки, приятни и без фатални или неприятни здравословни последици, препоръчваме да се подготвите за тях предварително. За правилната подготовка ще ви помогнат съветите и рецептите на диетоложката Марион Нестле.

Марион Нестле

Как да подготвим черния дроб за празничното пренатоварване?

Най-сигурният начин е да почистите черния дроб с холеретични билки. По този начин ускорявате метаболитните процеси, помагате на черния дроб да увеличи потенциала си и да работи по-добре.

Започнете прочистването 2-3 дни преди празниците. Ще се нуждаете от: бял трън (тази билка абсорбира много добре токсините и възстановява черния дроб) и още няколко холеретични билки.

За да направите билковата отвара ще ви трябват:

2 супени лъжици бял трън, листа и стъбла от коприва, пелин, хвощ, листа или корени от глухарче, шипка, блатен аир, мента

3-4 супени лъжици. л. жълт смил (Helichrysum)

1 супена лъжица зърнастец.

От така подготвените билки се прави чай за черния дроб

За целта смесвате всички билки и правите запарка така, като се прави чай – в чаша вряща вода слагате равна супена лъжица от сместа. Варите 2-3 минути, махате от огъня, настоявате, прецеждате малко преди да изстине съвсем, подслаждате с мед и пиете от приготвения чай по половин чаена чаша три пъти на ден.

Този чай се пие два-три дни преди празниците. Но и седмица по-рано да започнете, не е проблем. По време на Коледата, както и на 31 декември започнете деня с чай от бял трън.

След хранене, за да облекчите метеоризма, може да пиете чай от копър и мента. За целта билките се смесват едно към едно и се прави чай.

Ако вземете навременни мерки и употребявате чернодробния чай редовно, ще предотвратите не само някои здравословни проблеми с черния дроб, като стеатоза, но и ще подпомогнете жлъчката, панкреаса и храносмилателната система, като цяло.

Бъдете здрави!

Марион Нестле е професор по хранене и обществено здраве в университета в Ню Йорк. Освен това тя е професор и по социология в Нюйоркския университет и гостуващ професор по хранителни науки в университета Корнел.

Марион Нестле списваше колоната „Хранителни въпроси“ за Сан Франциско Хроникъл от 2003 до 2010. Тя има собствен блого foodpolitics.com. Участва със свое мнение във филмите Super Size Me (2004), Food, Inc. (2008), Food Fight: The Inside Story of the Food (2008), Killer at Large (2008), In Organic We Trust (2012 г.) и други.

Източник: zid.com.ua

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *