ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо трябва да лекувате черния дроб при хипотиреоидизъм?

Ако обърнете малко повече внимание на черния дроб, функцията на щитовидната жлеза ще се подобри драстично

Повечето хипотироидни пациенти са напълно фокусирани върху щитовидната жлеза, като проблем. Случва се така, някои лекари да не могат да направят крачка назад, и да видят, че причината за заболяването не е в самата щитовидна жлеза, а в черния дроб!

Как да излекуваме щитовидната жлеза, като лекуваме черния дроб?

Тази статия е написана от практикуващия лекар Том Бримайер. В своята история, която разказва на сайта си, Том споделя че тази връзка често се пропуска. А повечето ендокринолози или не знаят, или не искат да я видят. И долната линия е, че тук не става въпрос за сложна физиология между двата органа. Тук иде реч за игнориране.

Том Бримайер

***

Три начина за лекуване на черния дроб

1. Балансирайте кръвната захар, за да спрете стреса

Една теория, която малко хора знаят. Здравият черен дроб съхранява много захар под формата на гликоген. Този гликоген се използва като източник на гориво за тялото между храненията, или когато нивата на кръвната захар падат. Въпреки това, когато човек има хипотиреоидизъм, способността да произвежда гликоген се губи, и следователно проблемите с кръвната захар се развиват бързо. И когато човек не може да балансира кръвната захар използвайки здравословни методи, тялото го прави по много нездравословен начин – то произвежда хормони на стреса в големи количества, за да спаси живота.

Тези стрес хормони разрушават здравата мускулна тъкан и се превръщат в захар, за да запазят мозъка. В същото време те потискат функцията на щитовидната жлеза, блокирайки черния дроб да превърне тиреоидния хормон в активна форма на Т3. По-лошо, по-нататък те инхибират функцията на щитовидната жлеза, като увеличават производството на реверсивния (или обратния) хормон rT3, което допълнително блокира хормона ТЗ да не влиза в клетките.

Ако човек не може да получи хормон на щитовидната жлеза в клетките си, той ще има хипотиреоидизъм.

***

Какво може да се направи, за да се стабилизира кръвната захар?

1. Организирайте вашата диета. Направете храненията със сравнително точен баланс от здравословни протеини, въглехидрати и мазнини за щитовидната жлеза.

2. Определете оптималната честота на хранене (достатъчно често), тъй като това ще предотврати спада в нивата на кръвната захар.

Как да се определи индивидуалната честота на хранене? Човек има проблем, ако:

1. Температурата на тялото спада преди да е приключило храненето.
2. Температурата спада след края на едното хранене и остава по-ниска до следващото хранене.

онова, което трябва да се направи, е да се измерва температурата преди, по време и след хранене. Важна информация е и каква е температурата на тялото между храненията.

Работейки с широк кръг от пациенти, практикуващия лекар Том Бримайер е видял случаи, при които пациентите трябваше да увеличават нивата на кръвната си захар на всеки 15-20 минути. При други това е отнемало два часа, преди да се понижи нивото на кръвната им захар.

С тази информация може бързо да се определи оптималния интервал за хранене на всеки конкретен човек. Това е прост и ефективен начин, който авторът на статията използва при почти всичките си пациенти.

***

2. Детоксикирайте хормоните, които потискат щитовидната жлеза

Детоксификацията може да се случи по толкова много и различни начини. Повечето хора вярват, че детоксикацията е ключът към по-доброто здраве. И това може отчасти да е вярно, тъй като способността на организма да детоксикира сам своите процеси има значение. Принудителната детоксикация, когато черният дроб не работи добре, е като да се опитвате да запалите бензин. Това само ще увеличи натоварването върху черния дроб и човешкото тяло.

Ние разгледахме значението на гликогена и сега ни е известно: как и кога се случва заболяването хипотиреоидизъм в организма, и защо човек губи способността да произвежда гликоген.

Прочетете още: Как чаят Ти лайф ми помогна да се справя с Хашимото?

Оказва се, обаче, че гликогенът е по-важен в човешкото тяло за щитовидната жлеза, отколкото за балансиране нивата на кръвната захар. Гликоген също се изисква и за производството на глюкуронова киселина. А глюкуроновата киселина е необходима за детоксикация на хормоните, които възпрепятстват функционирането на щитовидната жлеза, като естроген например. Това е една от причините, поради които пациентите с хипотиреоидизъм не могат да детоксикират естрогена, който се натрупва в тъканите и допълнително потиска функцията на щитовидната жлеза.

Естрогенът засяга функцията на щитовидната жлеза на няколко нива:

1. Директно блокира щитовидната жлеза от освобождаването на хормона на щитовидната жлеза.

2. Насърчава производството на хормон, който инхибира тиреоидния хормон.

3. Подтиска обмяната на веществата.

Малцина обаче разбират как естрогенът засяга човешката имунна система. Всъщност съществува пряка връзка между доминирането на естрогена и автоимунната форма на хипотиреоидизъм, наречена тиреоидит на Хашимото. Когато естрогенът доминира, става много по-трудно да се регулира функцията на щитовидната жлеза. Отчасти поради факта, че черният дроб не може да го детоксикира. Но това не означава, че нищо не може да се направи.

Когато тялото не може правилно да детоксикара естрогена, то изпраща този естроген през жлъчката към стомашно-чревния тракт с надеждата да бъде изхвърлен по естествен начин.

Въпреки това, както отбелязва доктор Реймънд Торт, голяма част от него може да бъде възстановена. Ето защо, Реймънд Торт препоръчва дневна консумация на моркови, тъй като е доказано, че влакната в морковите абсорбират естроген в храносмилателния тракт, предотвратявайки неговата реабсорбция.

Яжте моркови поне по два пъти на ден, за да дадете на черния дроб възможност да се отървете от естрогена

За съжаление, твърде много пациенти с хипотироизъм се страхуват да използват продукти, като морковите, в диетата си поради страх от прием и натрупване на излишни въглехидратите. И напразно! Напротив, е необходимо да спрете да ядете нискокалорични храни, ако ви е грижа за щитовидната жлеза!

***

3. Открийте естествените източници на селен

Селенът е един от най-важните и често пренебрегвани хранителни вещества, необходими за черния дроб. Самият минерал е необходим за поддържане и активиране на превръщането на тиреоидни хормони в черния дроб. Дефицитът на селен обикновено се наблюдава при пациенти с хипотиреоидизъм. Ето защо трябва да се уверите, че тялото получава достатъчно количество от този минерал чрез храната. Така ще бъдете сигурни, че няма да надвишите съдържанието на селен в организма. При прием на хранителни добавки, съдържащи селен трябва задължително да се консултирате с лекар, тъй като селенът е колкото полезен, толкова и вреден, ако се взима безразборно.

Източници на селен:

– бразилски орех и други видове ядки.

– черупчести мекотели (скариди и миди)

– черен дроб.

– риба.

– слънчогледови и тиквени семки.

– пшеница, ориз и овес.

– хайвер.

– свински пържоли и бекон.

– омари и раци.

Тази информация показва колко важно е храненето за пациентите с хипотиреоидизъм.

Източник: econet.ru

ти лайф - чай за щитовидната жлеза
Чаят Ти Лайф помага при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *