ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета, медикаментозно лечение и медицински съвети при подагра

Една от често срещаните хронични болести на ставите е подагра – заболяване, причинено от метаболитни нарушения


За лечението и хранителния режим при подагра, препоръки дава Лили Карпин, доктор на медицинските науки от Ванкувър.

При подагра е налице по-специално влошеният метаболизъм на пурин (забавяне и натрупване в тялото на пикочната киселина и нейните соли, които се отлагат главно в ставите – най-често в ставите на първия пръст на крака, глезена и коляното).

Болестта често се развива при мъже над 40-годишна възраст и при жени, главно в менопаузата. Важна роля в развитието на болестта е естеството на храненето. От значение е и това, че подаграта често е наследствено заболяване.

Непрекъснатото преяждане, особено консумацията на големи количества месо и други месни продукти, съдържащи така наречените пуринови бази, биха могли да са предпоставка за развитието на това заболяване. Както вече стана дума, наследственото предразположение и заседналият начин на живот също имат значение.

При остра атака на подагра, на възпалената става трябва да се даде пълна почивка. Болният крак трябва да се постави в повдигната позиция, а под него да има меки подложки. В случай на изразена възпалителна реакция се слага лед върху възпалената става, а след като болката отмине – и топъл компрес. Препоръчва се да се пие много вода. За да се облекчи атаката, е необходимо да се използват болкоуспокояващи, противовъзпалителни средства. Трябва да се има предвид, че продължителната употреба на тези лекарства могат да дадат редица странични ефекти. те засягат жлъчно-чревния тракт, бъбреците, сърцето и т.н. Ето защо диагностиката, лечението и назначеното лечение трябва да бъдат направени от добър специалист.

Въпреки това, в комплекта за първа помощ на пациентите с подагра, трябва да бъдат налични болкоуспокояващи, противовъзпалителни лекарства. Те трябва да се носят непрекъснато, защото атаката може да се развие внезапно.

***

При лечението на подагра основна роля играе диетата, чиято цел е да нормализира метаболизма на пурин чрез елиминиране на продуктите съдържащи голямо количество пурини.

ИЗКЛЮЧЕНИ ХРАНИ ПРИ ПОДАГРА: месо, рибни бульони, екстракти, супи, тлъсти меса и риба

Не се препоръчва употребата на месо от млади животни, дреболии от животни и птици – черен дроб, бъбреци, мозък; пушено месо, консервирано месо и риба, пушена риба, мас, гъби и гъбен бульон.

От зеленчуците се изключва киселец, спанак, аспержи, грах, боб, карфиол. Нежелани – малини, смокини, шоколад, какао, силен чай и кафе.

Необходимо е да се намали количеството мазнини, защото те забавят освобождаването на пикочна киселина от бъбреците.

Когато подаграта се комбинира с бъбречно заболяване, само ограничена консумация на млечни продукти е допустима.

Необходимо е да се избягват ястия и напитки, които възбуждат нервната система: пикантни, солени, кисели храни, снаксове. Необходимо е напълно да се спре употребата на алкохол.

***

РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ ПРИ ПОДАГРА: нискомаслени сортове месо, риба, домашни птици 1-2 пъти в седмицата

Препоръчително е да се използва варено месо и риба, както и приготвено на пара. Зеленчуците, без грах и другите бобови, както и без споменатите по-горе, са разрешени. От подправките се допускат винен или ябълков оцет, дафинов лист, лимонов сок, канела, ванилия. Плодове и сладки ястия: горски плодове (с изключение на малини и смокини), пресни и кулинарно обработени, включително кремове и желета. Млечни продукти – мляко, кефир, извара, заквасена сметана, сирене. Яйца – по едно на ден. Зърнените храни се употребяват умерено. Разрешени са зеленчуковите супи и не много силни месни и зеленчукови бульони.

***

Алкалните минерални води и цитрусите са включени в диетата, за да отстранят уратите от тялото

Диетата трябва да бъде частична, храненията са 5-6 пъти на ден, на малки порции, а в интервалите между храненията се пият много течности. При липса на противопоказания, заради сърдечни и бъбречни заболявания, количеството течност може да се увеличи до 2-2,5 литра на ден. Слаби чайове, компоти, кисèли, сокове, плодови напитки от червена боровинка, чай и слабо кафе с мляко са разрешени.

В периода на обостряне на заболяването се предписва предимно течна храна.
Периодично, 1-2 пъти седмично, за предпочитане, се извършват разтоварващи дни: плодове и зеленчуци (1,5 кг. от разрешените зеленчуци или плодове); извара и кефир (400 г нискомаслена извара + 500 г кефир); мляко или кефир (1-2 литра). Такава диета насърчава алкализирането на урината и увеличава разтворимостта на пикочната киселина.
Пълното гладуване НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА.

***

Най-важното условие за намаляване на нивото на пикочната киселина е нормализирането на телесното тегло

В случай на комбинация от подагра и затлъстяване – да се ограничат калориите от хлебните продукти, зърнените храни, чистите въглехидрати (сладки), мазнините. Рационалният режим на пациент с подагра включва създаването на благоприятна психо-емоционална ситуация на работното място и у дома, както и честа, ненатоварваща физическа активност.

Ходенето пеша помага за укрепване на нервната система и подобряване на метаболизма. Въпреки това, при екзацербации, е необходимо да се правят разки движения възможно най-малко. Не се препоръчва да носите тежести, продължително стоене, чести слизания и изкачвания по стълби, продължително ходене.

Основният принцип на лечение на подагра е използването на агенти, които нормализират съдържанието на пикочна киселина в кръвта. Приемането на тези лекарства трябва да бъде дълговременно, защото след като бъдат спрени, артритните атаки могат да се възобновят. В случаи на леко заболяване или след 1-2 краткосрочни атаки, придружени от незначителни и нестабилни показатели за екскреция на пикочна киселина, можете да се въздържате от продължително лечение с лекарства.

***

Медикаментозно лечение на подагра – отри, болезнени пристъпи

Колцихин таблетки, 0.5 мг. – инхибитра левкоцитната миграция. Лекарственият продукт съдържа колхицин. Това е алкалоид, който се намира в големи количества в семената на есенния минзухар. Не се препоръчва честото му използване, както и прилагането му без лекарска консултация.

Нестероидни противовъзпалителни средства също се използват за овладяване на острите пристъпи. Такива са добре познатите диклофенак, ибупрофен, напроксен, индометацин. Тези лекарства имат изразен противовъзпалителен и аналгетичен ефект. Те съдействат за намаляване на телесната температура. По-безопасни са от колхицина, затова е добре винаги да имате под ръка някое от тях. Употребата им започва още в рамките на няколко часа от първите клинични прояви на пристъпа.

Глюкокортикостероидите също се използват при остър пристъп на подагра. Тяхното приложение е двустранно – перорално или локално (вътреставно). Такива лекарства са бетаметазон и метилпреднизолон.

От хранителните добавки може да предпочетете дяволски нокът, Гутрол, капките Подагрол, сладко от борови връхчета, а за локално приложение (чрез намазване на засегната област) може да вземете и Наклофен гел

Източник: arbetov.com, medpedia.framar.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *