ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нов метод за лечение на средно ухо без протезиране

Безопасен съвременен метод за възстановяване след травми на средното ухо демонстрираха варненски лекари


Вече има нов метод за реконструиране на костици в ухото със специален цимент. Той е приложен от лекарите в Клиниката по Оториноларингология на УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.

„Този метод позволява принципно нов тип реконструкция на костиците вътре в средното ухо. Там има 3 малки костици, като най-голямата от тях е 6 мм, най-малката около 3 мм, а теглото е от порядъка на 7 микрограма.“, обясни доц. д-р Николай Сапунджиев –хирург в Клиниката по УНГ болести на УМБАЛ „Св. Марина“.

Доц. д-р Николай Сапунджиев

Варненският специалист каза още, че новият метод има много предимства, в сравнение със стандартната процедура.

Ако преди увредената костица се отстраняваше и се заменяше с протеза, то днес за възстановяване се използва нов високотехнологичен материал.

Стандартно протезирането на средното ухо се извършва с протези от титан, злато и други материали, които са доказани във времето. Но, в крайна сметка, това е един вид чуждо тяло в ухото. Благодарение на така наречения „цимент“ увредената костица не се отстранява. Частите се използват и тя може да бъде „гипсирана“, докато оздравее. В средното ухо се намират най-малките костици в човешкото тяло, и поради тази причина възстановяването им е много трудно. Отговорността за тяхното възстановяване е много голяма, тъй като ухото е сетивен орган. Съвременният материал има много специфични характеристики. Те позволяват да се приложи в един сравнително чувствителен орган, какъвто е ухото.  Освен това гипсът бързо дава механична стабилност – в рамките на 4-5 мин.

Новият метод се прилага при редица състояния и заболявания

Трите костици в ухото образуват верига, по която се предава звукът. Тази верига може да бъде нарушена от много фактори – след травми на главата, при възпалителни заболявания в областта на ухото, които могат да ги разрушат, при отосклероза и при пациенти с остеогенезис имперфекта. Остеогенезис имперфекта е заболяване, при което молекулата на колагена е видоизменена в резултат на генетичен дефект.

След интервенцията слухът се възстановява по-добре, липсва световъртеж, а крайният резултат, измерен след около месец, показва преимуществата на този нов материал. Новият метод може да се използва при пациенти на всякаква възраст, допълва доц. Сапунджиев.

Доц. д-р Николай Сапунджиев, д.м., специалист по ушно-носно-гърлени болести

Варна, бул. Христо Смирненски № 1
Телефон: 052 978 781, 052 978 571
Работно време за консултации:
вторник и четвъртък
от 14:30 до 18:30 ч.

Електронна поща: n.sapundzhievgmail.com

УНИВЕРСИТЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ „СВЕТА МАРИНА“ ЕАД

За контакти:

Адрес: гр. Варна 9010,
Бул. “Христо Смирненски” №1

тел: 052/30-28-51 (до 55) – централа (с оператор)

факс: 052/30-28-74 (секретариат на Изпълнителния директор)

e-mail: officeub@mail.bg

web: www.svetamarina.com

Източник: clinica.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *