Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наистина ли прекалената хигиена носи болести? Най-важното, което трябва да знаете!

Да си миете ръцете, преди да приготвите храна или след като сте били в тоалетната, винаги е добра идея, но вманиачаването на тема чистота може да се окаже и вредно

Повишаването на хигиенните навици със сигурност е довело до елиминиране на някои сериозни болести. Но през осемдесетте години на миналия век проучване доказва, че в семейства с повече деца мъниците са по-малко податливи на алергии. Появява се хипотезата, че това е заради излагането им на повече инфекции.

Нуждата ни от естествена среда

Има една по-нова теория, която се базира на „механизма на старите приятелчета“. Всъщност „старите приятелчета“ са микробите. Смята се, че в съвремието ние сме много по-малко изложени на срещи с разнообразни микроби през времето, когато сме в утробата или в ранното детство – това е периодът на развитие на имунната система.

При тази ранна за живота ни среща с тези микроорганизми, ние се научаваме да ги толерираме. Имунната ни система е балансирана и добре регулирана и не отговаря със свръхреакции на неща като полени и не атакува собствения си организъм с автоимунни болести.

прекалената хигиена
Прекалената хигиена е вредна

От значение ли е хигиената?

Макар и учените все още да не са установили какво точно се крие зад бума на алергии и автоимунни заболявания, добрата новина е, че можем да си позволим в домовете ни не всичко да блести от чистота. Цялостната чистота в дома всъщност допринася малко за превенцията на инфекциите.

Няма никакъв смисъл да се стремите към блестящ от чистота дом, защото такова нещо всъщност не съществува. Това, което изглежда блестящо чисто, не е хигиенично чисто. Станало ни е навик да виждаме всички бактерии като неприятни вредители, но всъщност в домовете ни е пълно с много от нашите „стари приятелчета“.

От значение е целенасочената хигиена! Почистване на правилните места в правилното време, за да не се разпространяват опасни зарази.

Правилата и забраните на здравословната хигиена

Правила:

Трябва да си миете ръцете, но изхвърлете антибактериалните сапуни

Миенето на ръцете си остава най-добрата превенция срещу вируси и бактерии. Препоръчва се миенето им да продължава толкова време, колкото ви е нужно, за да изпеете два пъти песента Happy birthday. Като са ви нужни само вода и обикновен сапун.

Изследвания сочат, че антибактериалните средства за миене на ръце не са по-ефикасни от обикновените такива. Що се отнася до дезинфектантите за ръце, изследвания доказват, че хората не използват достатъчно от препарата или го избърсват преди да е изсъхнал. Ако нямате вода и сапун на разположение, използвайте дезинфектант с поне 60% алкохол.

Трябва да сте внимателни със суровото месо

Приготвянето на храната е основно звено от т.нар. целенасочена хигиена. Суровото месо може да е заразено с опасни микроби като кампилобактер или салмонела, които предизвикват много сериозни заболявания. Затова суровото месо трябва да се реже на повърхност, която може след това да бъде третирана с почистващ препарат и изплакната обилно.

Също така суровото месо не трябва да се мие под течаща вода. Може да отхвръкнат опасни микроорганизми и да полепнат по близките повърхности. Парцалът, с който сте забърсвали повърхност, върху която е имало сурово месо, не трябва да се използва след това за забърсване и на други повърхности.

Забрани:

Не бършете прах постоянно

Вредните патогенни микроорганизми по принцип не са в прахта и мръсотията, а са по-скоро в сурово месо и други подобни. През 2015 г. беше проведено изследване в над 400 семейства. Резултатите от него сочат, че личната чистота и тази на дома не влияят на развитието на алергии. Но прах с многообразие от микроби в нея се свързва с по-малка честота на алергиите.

Не минавайте с белина навсякъде

Макар тя да е ефикасен дезинфектант, съвсем не е нужно да чистите с нея навсякъде и непрекъснато. В банята например изобщо не е нужно да дезинфекцирате с толкова силен препарат. Дезинфекция е необходима обаче в тоалетната, където пускането на водата може да разнесе по околните повърхности опасни микроорганизми, особено ако в дома има болен човек.

Не перете всичко на висока температура

Съвременните прахове за пране са създадени така, че да почистват добре и при по-ниски температури. Освен ако в дома няма болен, пране, което е слабо замърсено, може прекрасно да се изпере и при 30 градуса.

Правилото за 5-те секунди

Сигурно сте чували, че ако си изпуснете хапката на пода и я вдигнете до 5 секунди, няма опасност да се е заразила с опасни микроби. Това „правило“ е било предмет на множество изследвания.

Според едно от тях, ако изпуснете пица, ябълка или хляб, намазан с масло, върху различни повърхности, заразени с E.coli, то храната на мига се сдобива с вредните бактерии. Други проучвания пък са стигнали до заключение, че 5 секунди може да са разумно време, ако храната падне върху под в затворено помещение.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,ntv.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Наистина ли прекалената хигиена носи болести? Най-важното, което трябва да знаете!

  1. Димитър каза:

    Мерките срещу пандемията причиниха психични разстройства на милиарди хора по света. Днес стотици милиони души живеят в условия на прекалена хигиена и страдат от това – https://mobilnamedia.com/archives/7766

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *