ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога започва да остарява тялото? (съвети за подмладяване)

Изминаващото време влияе различно на отделните човешки органи. Да уловим първите признаци на остаряване!

Мозък

След 40-годишна възраст размерът на хипокампуса, необходим за епизодичната памет, намалява. Що се отнася до сивото вещество, започваме да го губим още съвсем млади, но едва на седмото десетилетие този процес се ускорява значително.

съвети за подмладяване
Съвети за подмладяване

Черен дроб

На 30 години чувствителният към оксидантен стрес черен дроб започва да функционира не така оптимално и постепенно трупа мазнини.

Уши

Към 60 години ресничестите клетки, които се намират във вътрешното ухо и отговарят за пренасянето на звука, започват да се регенерират по-бавно, а фиброзата на тъпанчето постепенно се ускорява.

Бъбреци

След 50-годишна възраст, макар и да не чувстваме никакви симптоми, бъбреците започват да остаряват и да губят пластичността си – тъканите, които ги съставляват, постепенно се втвърдяват.

Бели дробове

От 30 години нататък функционирането им намалява с 1% на година.

Капацитетът на гръдния кош и на дихателните мускули да се разтварят при вдишване намалява – повече при хората, които водят заседнал начин на живот, отколкото при физически активните.

Сърце

След 65-годишна възраст рискът от сърдечносъдово заболяване се увеличава. С възрастта размерът на клетките на сърдечния мускул, както и на мускулните фибри на сърцето, намалява. Обемът на изтласканата кръв също става малко по-малък.

Кожа

След 20 години броят на кератиноцитите и фибробластите намалява. Колагеновите фибри започват да се втвърдяват и количеството им бележи спад. Епидермисът постепенно изтънява и губи еластичността си.

След 30-годишна възраст намалява и броят на меланоцитите, които ни предпазват от ултравиолетовите лъчи, така че рискът от рак на кожата се повишава.

Храносмилателна система

След 60 години вкусът се променя и нуждите от сладко са по-големи от желанието за солено. Човек се засища по-бързо и с по-малко количество храна. Забелязва се атрофия на лигавицата на червата.

Мускули

Към 40-годишна възраст започваме да губим мускулна маса в полза на трупането на мазнини. Недостигът на протеини в храната е една от основните причини за тази тенденция. Дегенеративните процеси в митохондриите – клетъчни органели, смятани за енергийните фабрики на клетките – са друг важен фактор за остаряването на мускулите.

Кости

След 35 години костната маса намалява с 1% на година, а след менопаузата процесът се ускорява. Причините са в липсата на ударни движения спрямо терена, по който се движим, както в недостига на калций и витамин В.

Как да подмладим организма?

За мозъка – 30 минути на ден видео игри

След 60-годишна възраст при тези, които играят по 30 минути дневно 5 пъти седмично на видео игри, сивото вещество увеличава обема си повече, отколкото при тези, които взимат уроци по пиано.

Гимнастика за очите – 10 минути на ден

Правете различни движения с очите – наляво и надясно, нагоре и надолу, хоризонтални осморки, вглеждане далече напред и после съвсем наблизо. 10 минути на ден са достатъчни, за да се стимулира микрокръвообращението и да се забавят дегенеративните процеси в очите.

За кожата – 3 часа физическа активност седмично

Протеините, които се освобождават от мускулните клетки и се разпространяват из тялото при движение, са възможното обяснение за подмладяващия ефект на спорта.

За сърцето – 2 часа танци и 2 пъти секс седмично

Танците са отлично средство за подобряване на дейността на сърцето и кръвоносните съдове, като ефектът е по-значителен, отколкото при ходене. А мъжете, които правят секс два пъти седмично, са с по-малък риск от инфаркт в сравнение с тези, които се отдават на телесни удоволствия по-рядко от веднъж месечно.

За костите – 3 пъти седмично тай-чи

Гимнастиката тай-чи подобрява кръвообращението в тъканите, усилва мускулите и сухожилията, които обгръщат ставите. Освен това имат благоприятен ефект върху равновесието.

За черния дроб – детоксикация 2-4 пъти годишно

Добре е при всяка смяна на сезона да се провежда курс за прочистване на организма от натрупаните токсини. За тази цел билките са незаменими.

За костите – 20 скока два пъти дневно

Подскоците увеличават значително костната плътност. При сблъсъка с пода се получават микротравми, които карат костите да се реконструират.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com,woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *