Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Професор Лукашяк: Диво растение пази от болести, гарантира отлично здраве

Професор Лукашяк – за силата на едно растение

Диво растение пази от болести.

Професор Йежи Лукашяк, доктор по фармацевтични науки от Гданската медицинска академия, публикува в сп. „Zyj dlugo” заключенията от своите дългогодишни наблюдения върху механизмите на действие на андийско растение – вилкакора. Известни са над 60 вида от тази лиана. Само няколко от тях обаче съдържат високи нива на оксиндолови алкалоиди, които имат благотворно действие върху човешкия организъм.

Професор Йежи Лукашяк
Професор Йежи Лукашяк

В своите изследвания върху вилкакора професор Лукашяк установява начина на действие на вилкакора, известна още като котешки нокът, върху имунната система и механизмите за нейното мобилизиране.

Той стига до извода, че значение има нееднородното разпределение на електроните в пръстените на оксиндоловите алкалоиди, съдържащи се във вилкакора.

Това разпределение въвежда молекулите на алкалоидите в състояние на леко трептене, което принуждава макрофагите към по-висока активност. Вследствие на това имунната система пази по-добре организма от вътрешни и външни влияния – от вредното действие на вируси, бактерии и свободни радикали, увреждащи клетките и водещи до тяхното израждане и ракови заболявания.

Огромно значение за специфичните съставки на вилкакора има средата, в която тя расте.

Дивата Амазония с почва, богата на безброй разнообразни субстанции, и Андите, които имат кристално чист въздух. В девствените амазонски гори, в които расте вилкакора, има огромно количество разнообразни растения и всяко се стреми да заеме по-добро положение. За да оцелее, лианата вилкакора трябва да пълзи колкото се може по-нагоре към слънцето. Тя е развила по стъблото си специфични шипове, които й помагат да се захваща и пълзи нагоре.

вилкакора
Вълшебното растение вилкакора

Соковете, които текат в лианата, са богати на мощни биоактивни съставки.

Те я правят изключително издръжлива и силна. Затова тя може да достигне до 30-35 метра височина. Освен това амазонската джунгла изобилства на безброй плесени, гъби и микроби, с които вилкакора трябва постоянно да се бори, за да оцелее. Така средата е оказала огромно значение за еволюцията на вилкакора. Тя е развила специфичен химичен състав, осигуряващ й здравина и сигурно развитие в сложната екосистема на амазонската джунгла, където най-силните побеждават.

Повече от 20 години професор Лукашяк създава рецептурите на продуктите Вилкакора с различни концентрации на оксиндолови алкалоиди, основавайки се на тяхното противовъзпалително и антиоксидантно действие. Антиоксидантите във Вилкакора защитават клетките от оксидативен стрес и увреждане. Оксииндоловите алкалоиди подпомагат функциите на имунната система и възстановителните процеси на организма при химиотерапия и лъчетерапия.

Наличието на оксииндолови алкалоиди и тяхното определено количество в капсулите гарантира и ефекта от приема на продукта. Обикновено екстратираните субстанции са от около 2 грама изсушена вилкакора (котешки нокът) за една капсула.

Вилкакора капсули
Вилкакора капсули

Най-важна характеристика на вилкакора е нейната универсалност.

Тя може да се приема през всички сезони на годината. През есента и зимата може да се използва като имуномодулатор за подобряване на имунната защита на организма. А през пролетта и лятото, когато сме физически по-активни, можем да се възползваме от способността й да спира синтеза на фактор TNF-alpha, имащ отношение за възпалението на ставите. Благоприятното й въздействие върху здравето на ставите и имунната система са описани и в изявления на европейската организация EFSA.

Силата на вилкакора била известна от стотици години на индианските племена. По време на дългите преходи през джунглата те пиели водата, която се събирала в стъблото на лианата. Забелязали, че след като я изпият, се чувстват по-добре. Започнали да правят отвара от стърготините на стъблото и бързо разбрали, че тя им помага при болки в гърлото, мускулите и ставите.

Днес Вилкакора (Uncaria thomentosa) има специално място в амазонската фармакопея, благодарение на многостранното си действие. Местното население я нарича „рara todo”, което означава „за всичко”.

По материали на Вит Романовски в сп. „Zyj dlugo”, март 2018

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *