ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кръвни съсиреци: 8 тревожни симптома

Съсирването на кръвта е важно, тъй като по този начин се предотвратява голяма загуба на кръв при различни наранявания и рани

кръвни съсиреци
Кръвни съсиреци се образуват в резултат на факта, че кръвта променя течното си състояние до нещо, подобно на желе или дори до частици с полутвърда консистенция. Появят ли се в кръвоносните съдове, нашето здраве и живот са застрашени. Когато кръвните съсиреци са отделени от стените на съдовете, те могат частично или напълно да блокират артерията или вената. Това явление е известно като тромбоза.

И тъй като цялото ни тяло е осеяно с кръвоносни съдове, кръвният съсирек може да „отиде“ буквално навсякъде. Последствията от това биха могли да бъдат много опасни. Ако кръвен съсирек блокира пътя към сърцето, мозъка или белите дробове, тогава може да се появи емболия или инсулт.

Кръвните съсиреци биват два вида:

Артериални. Такива, които се образуват в артериите и не позволяват на кислорода да влезе в основните органи. Артериалните кръвни съсиреци могат да причинят безброй усложнения, вариращи от силни болки, до сърдечен удар, инсулт и парализа.

Венозни. Тези съсиреци се образуват бавно във вените, затова и симптомите се появяват постепенно. Най-често се формират във вените на ръцете, краката или тазовата област. По правило тези съсиреци остават неподвижни.

Рискови фактори за образуването на кръвни съсиреци

Ето някои ситуации и навици, които могат да увеличат риска от образуване на съсиреци в кръвта:

– застой на едно място за дълго време предотвратява нормалното кръвообращение, тъй като съдовете се компресират.

– дългите пътувания (повече от 4 часа) също могат да причинят образуване на кръвни съсиреци. Това се дължи на факта, че когато седите, кръвта не циркулира правилно по цялото тяло.

– дълга почивка (в легнало положение);

– прием на някои контрацептивни хапчета;

– семейна история (наследственост);

– старост;

– излишни килограми;

– тютюнопушене.

Съсиреци в кръвта: на какво трябва да обърнете внимание

Това са осем притеснителни симптома, на които е добре да се обърне навременно внимание.

1. Неизяснена кашлица и затруднено дишане

Съсирекът в белите дробове усложнява процеса на оксигениране на тези органи: притокът на кислород става бавен, което води до увеличаване на сърдечната честота.

Ускорената палпитация (силно биене на сърцето), придружено от затруднено дишане, обикновено се интерпретира като предупредителен сигнал за белодробна емболия.

2. Промени в настроението

Симптоми като раздразнителност, обърканост, халюцинации или гърчове може да показват наличието на артериална тромбоза в мозъка.

Това се случва, когато кръвен съсирек блокира редовния поток от кислород и глюкоза, което кара мозъка да спре да функционира правилно.

3. Умора

При наличие на съсирек в кръвта, тялото активира защитата си, което ни кара да се чувстваме изключително уморени.

Причините за такова физическо изтощение могат да бъдат различни заболявания, а диагнозата е много трудна. Затова, ако имате този симптом, трябва да бъдете много внимателни.

Много често хората се чувстват уморени без очевидна причина, дори ако са спали чудесно през цялата нощ.

4. Оток в крайниците

Това състояние е известно като дълбока венозна тромбоза. Тя пречи на нормалната циркулация на кръвта и води до факта, че кислородът не достига в необходимото количество до някои жизненоважни органи.

Вие трябва да бъдете особено внимателни, ако такова отичане се развива бързо и е придружено от болка. Не бъркайте този оток с онзи, който се образува при задържането на течности в организма – това са различни неща.

5. Болка в ръката или крака

Тази болка, като правило, е локална и пулсираща. Болезнени усещания възникват, когато изпъвате или огъвате крайниците. Понякога е придружена и от чувство на изтръпване.

6. Разширени вени

Самите разширени вени не причиняват усложнения и не създават сериозни проблеми. Но ако кръвен съсирек окаже натиск върху кръвоносните съдове, това може да доведе до вътрешни разкъсвания и кървене (появата на синини). Понякога в резултат на венозна тромбоза се развиват разширени вени.

7. Червени ивици върху кожата

Ако внезапно се появяват червени линии или ивици по кожата, тогава трябва да сте внимателни при появата и на други симптоми.

Внимавайте за промени в настроението и други признаци, за да изключите възможността от артериална тромбоза. И такива червени ивици правят крайниците топли на допир.

8. Повишена телесна температура

Ако кръвните съсиреци влязат в кръвта, това може да предизвика треска. Такова неразположение обикновено е съпътствано от повишено потене, треперене, главоболие, дехидратация, обща слабост и липса на апетит.

Препоръки: как да се предотврати образуването на кръвни съсиреци?

– Опитайте се да ядете храни, богати на витамини В3, С и Е , като например чесън. Във вашата диета трябва да са включени минерали като цинк, магнезий и манган.

– Спрете да пушите (ако пушите). Този лош навик повишава риска от образуване на кръвни съсиреци.

– Наблюдавайте теглото си, не забравяйте за ползите от физическите упражнения.

– Затлъстяването и заседналият начин на живот са основните причини за инфаркт на миокарда, поради разкъсани съсиреци.

– Освен това, жените трябва да внимават с приемането на перорални контрацептиви, тъй като някои хормони увеличават кръвосъсирването.

Източник: steptohealth.ru

ПРОФЕР
ПРОФЕР – при недостиг на желязо

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *