Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Имате световъртеж? Прегледайте ушите!

При появата на световъртеж, повечето от нас са склонни незабавно да вземат апарата за измерване на кръвно налягане

 световъртеж
Въпреки това, според статистиката, малко повече от една трета от случаите на замаяност се появяват не поради натиска на налягането и проблемите с кръвоносните съдове, а поради неизправност с вестибуларния апарат.

В лабиринта

Вестибуларният апарат е равновесен орган, който определя позицията на тялото в пространството. Той се намира във вътрешното ухо и е с доста сложна структура. Представлява нещо подобно на лабиринт, пълен с течност и „облицован“ със специални клетки – вестибуларни рецептори, които са покрити с мембрана. На повърхността на мембраната се образуват отолити – малки калциеви кристали. При определени обстоятелства отолитите може да „прескачат“ през естествените защитни „стени“ и да започнат да се движат свободно в течността на вътрешното ухо. И тогава се получава замайване.

Съществува и друга теория, според която хормонални проблеми предизвикват разстройства на калциевия метаболизъм, а кристалите от калциев карбонат свободно започват да се носят в течността на вътрешното ухо, което предизвиква замайване у пациентите.

Експертите наричат ​​този вид замайване „доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж“ (ДППС). Терминът ДППС напълно характеризира самото заболяване.

„Доброкачествен“ показва липса на въздействие върху здравето и възможно самолечение. „Пароксизмален“ означава пристъпен, възникващ на пристъпи, а „позиционен“, показва появата на замаяност при промяна на положението на тялото или главата. „Световъртеж“ е основният симптом на заболяването.

Като на въртележка

Най-важният симптом на ДППС е кратко (по-често в рамките на 1 минута) ротационно виене на свят. Човек има чувството, че околните обекти се въртят около него, понякога има гадене и повръщане.

Обикновено, замайването се случва, когато положението на главата в пространството се променя (изправяне от легнало положение, накланяне напред, обръщане в легло, въртене на главата).

Атаката започва внезапно и без предупреждение. Следователно е невъзможно да се предотврати появата на замайване. Ако обаче имате епизод на ДППС, опитайте се да си спомните какво го предхожда. В бъдеще се постарайте да избягвате движения, които предизвикват виене на свят.

По време на атака на ДППС е препоръчително да се държите спокойно, да не лежите, а да сте във вертикална позиция. Атаката ще спре сама: като правило, в рамките на няколко секунди – 1 минута. След това трябва да посетите лекар, за да изясните диагнозата.

Как се лекува?

Ако подозирате, че имате доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж (ДППС), най-добре е да се свържете с отоневролог. Този вид медицински специалисти имат специални методи за откриване на заболяването и могат да проведат компетентен преглед, като направят провокативни тестове за ДППС. По време на тестовете лекарят променя позицията на тялото на пациента по специален начин, за да разбере кое движение причинява замаяност.

В някои случаи, ако лекарят има подходящи умения, такива тестове могат да се извършват от специалист по УНГ, невролог, общопрактикуващ лекар или терапевт.

Лечението на ДППС се състои в извършването на така наречените маньоври за лечение и рехабилитация. Както при провокативните тестове, лекарят движи главата на пациента, но същевременно преследва друга цел – да не предизвика атака, а да върне калциевите кристали на мястото им.

Впоследствие такива упражнения могат да се извършват от самия пациент, но това е възможно само след консултация със специалист, тъй като техниката и множеството от повторения се определят въз основа на състоянието на конкретния пациент.

При доброкачествен пароксизмален позиционен световъртеж употребата на лекарства, по правило, не се изисква. В изключително трудни ситуации е възможно хирургично лечение, но това се налага много рядко.

Живей си живота

След като са претърпели атака на ДППС, много пациенти се страхуват, че ще се повтори, и си създават известен брой изкуствени ограничения.

Това абсолютно не се изисква. След като се отървете от ДППС, можете да летите със самолет, да се гмуркате, да карате кола, да отидете на работа. Между другото, не е установено въздействието на професионалните рискове върху възникването на ДППС.

Някои пациенти, напротив, се опитват да тренират вестибуларния апарат с упражнения (в интернет често се препоръчва гимнастика за предотвратяване на морската болест). Но, за съжаление, никакво обучение не може да предотврати появата на ДППС, а склонността към световъртеж по време на транспортиране (кола, кораб, самолет) не е свързана с това заболяване. ДППС не може да се случи, и докато се въртите на стола в офиса.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *