Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой е застрашен от уринарна невроза?

Според лекарите, до 30% от пациентите, които имат различни урологични заболявания, се оплакват от неврогенен пикочен мехур, или познато още като уринарна невроза?

С лечението на уринарна невроза, обаче са ангажирани различни специалисти, между които и невролози.

Възможни проблеми

Това заболяване се характеризира с различни симптоми: уринарна инконтиненция и задържане на урина.

Причините за неврогенен пикочен мехур са много. Една от най-честите е невроза. Болестта е известна и под друго наименование – невроза на пикочния мехур. Лекарите казват, че разстройството е свързано със страх от уринарна инконтиненция. На този фон се развива паника, която пречи на болния да напусне дома си. Особено трудно е това в ситуации, в които се знае, че е невъзможно използването на тоалетна. Повечето пациенти с подобна невроза са жени и предимно възрастни хора.

Смята се, че неврозите са резултат от автономна дисфункция. Благодарение на симпатиковите и парасимпастичните части на автономната нервна система човек контролира своите естествени нужди. Когато тази система не успее да се справи, мониторингът може да се влоши. Резултатът е патологично задържане на урина, което всъщност се случва по-често от нейното незадържане.

Независимо от това, по-голямата част от лекарите разглеждат оптимистично лечението на уринарна невроза: това психогенно разстройство се счита за обратимо. Въпросът се решава благодарение на работата с психотерапевт, както след прием на антидепресанти и транквиланти под наблюдението на лекар.

Тумори и нараняване на гръбначния мозък, при които има увреждане на части от парасимпатиковата нервна система, болести на пикочния мехур, различни проблеми, свързани с ректума, кръвоносните съдове и репродуктивните органи – това са далеч по-зловещи причини за поява на уринарна невроза. Проблемите с уринирането, обаче са възможни и при злоупотреба с алкохол, дори и при наличието на обикновен радикулит. Тази патология на нервната система също така присъства и при множествена склероза.

Затова лекари от различни специалности участват в лечението на уринарна невроза. При оплакване от такива заболявания е много важен първоначалния преглед от добър невролог. Тактиката на лечение зависи именно от заключението на невролога.

В даден ритъм

Неврогенен пикочен мехур при поне 30% от пациентите е придружен от развитието на вторични дегенеративни възпалителни промени в отделителната система – везикоуретерален рефлукс, хроничен цистит, пиелонефрит. Всичко това е възможно да доведе до хипертония, нефросклероза и хронична бъбречна недостатъчност.

Често, нараняване на гръбначния стълб, особено в лумбалната област, може да доведе не само до проблем с пикочните пътища, но и да бъде придружено от запек или фекална инконтиненция. За разрешаването на този проблем са нужни усилия и консултации с различни специалисти, като невролог, уролог и психиатър.

Лечението на неврогенен пикочен мехур зависи от причината на заболяването. В началото всички лекари, участващи в лечението, се занимават с овладяване на първичното заболяване, което причинява нарушение на уринирането. Успоредно с това се работи върху предотвратяване появата на инфекции на пикочните пътища. Паралелно с това се извършва и терапия с антибиотици и уросептици. Редовно се прави и дренаж на пикочния мехур с катетър.

В някои ситуации специалистите развиват рефлекс у пациента да уринира с помощта на специално „обучение“. При това „обучение“ за стимулиране на отделителния процес и нервните импулси също може да се използва катетър. Или просто да се научи пациента как да изпразва пикочния мехур в определено време.

Понякога, за да се увеличи интраабдоминалното налягане, на болния се препоръчва да носи лумбосакрален корсет. Добра помощ е рефлексологията. В резултат на това пикочния мехур се изпразва и започва да работи в даден ритъм.

Важно

Като се има предвид разпространението на това заболяване (главно сред жени и по-възрастни хора) и неговото социално измерение, с „решаването“ на този проблем все по-често се заемат безскрупулни лекари-бизнесмени и различни „лечители“. Те предлагат голямо разнообразие от средства на „народната“ медицина или „иновативни“ методи за лечение. Цените на подобни „услуги“ непрекъснато се повишават, но за сметка на това ефикасността е нулева. Експертите предупреждават: неврогенният пикочен мехур не е болест, при която се допуска самолечение и самоинициатива. Един от компонентите на успеха при лечението на това заболяване е редовното наблюдение на уролог, невролог и нефролог.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *