Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е интермитентно гладуване и има ли полза от него?

Интермитентно гладуване – това някаква нова мода ли е, или наистина има някаква полза от него?

Оказа се, че интермитентното гладуване е точно толкова ефективно, колкото и модерно.

Устойчива загуба на тегло. Защита от диабет, сърдечни заболявания и рак. Подобрено здраве на мозъка. Подобрена физическа годност и сила.

Изглежда, че всяка седмица изследователите намират нови и доказани ползи от интермитентното гладуване. Интермитентното гладуване представлява програма за хранене, която включва редовни периоди на ниска или никаква консумация на храна.

Като яде нормално, например 5 дни в седмицата, и гладува през останалите два дни, човек може да е в състояние да измести клетъчните и метаболитните процеси на тялото си по начин, който насърчава оптималното здраве. А експертите, които изучават интердисциплинарния глад, казват, че макар и да има все още много въпросителни, някои от положителните последици за здравето от интермитентното гладуване вече не са под съмнение.

„Продължава да има надеждни доказателства, че преходното (интермитентно) гладуване води до загуба на тегло. Ясно е, че тези диети могат да намалят възпалението, да коригират кръвното налягане и сърдечния ритъм. Като цяло, те изглежда наистина имат благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система“, казва Бенджамин Хорн, доктор по сърдечно-съдова и генетичната епидемиология, който наскоро публикува няколко проучвания за ефектите от интермитентното гладуване.

Д-р Бенджамин Хорн

Гладуването на равни интервали е разумен подход за хората, които не обичат да са ограничени от постоянното броене на калории.

По-голямата част от ранните изследвания са насочени към загубата на тегло. Проучванията, сравняващи интермитентното гладуване (известно също като прекъсване на енергийната интервенция) с традиционните диети, установиха, че хората губят повече тегло, след като имали 1-2 дни през седмицата.

Интермитентното гладуване е добър вариант за отслабване, който работи добре върху силно затлъстели хора

То ще е от полза и на такива, които не са особено дисциплинирани по време на диета, казва Мишел Харви.

Мишел Харви е изследовател диетолог в Отдела за предотвратяване рака на гърдата в Манчестърския гръден център във Великобритания. Харви е участвала в няколко проучвания за интермитентното гладуване. Изследванията й многократно показват, че то превъзхожда традиционните диети по отношение на загуба на тегло, намалена мастна тъкан и подобрена инсулинова резистентност.

Мишел Харви

Мишел Харви участва като консултант и в проучване на нейни колеги-невролози, според които интермитентното гладуване противодейства на развитието на неврологични заболявания, като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Повечето от изследванията на Харви са проследили така наречения план за гладуване „5:2“. При него се ограничава приема на калории два дни в седмицата, като същевременно е позволено нормално хранене по време на другите пет.

Според Харви не е препоръчително веднага да се започне с два гладни дни през седмицата. Полза има и от диети, ограничаващи ежедневната консумация на храна до шест- или осем- часов прозорец. Това ще рече, че се започва с няколко часово гладуване, след това се гладува един ден и едва тогава гладните дни стават два.

Важно е да се знае, че гладуването започва плавно. Задължително е да помните, че липсата на някакъв конкретен хранителен план, който да се ползва през останалите дни, съвсем не означава, че е позволено да преяждате.

Марк Матсън, началник на лабораторията по невронни науки и професор по неврология в Медицинското училище „Джон Хопкинс“ е изследвал ефекта от интермитентното гладуване върху нервната система.

Има доказателства, че тази диета подсилва устойчивостта към стрес и подпомага борбата с възпалението на клетъчно ниво, казва той.

Д-р Марк Матсън

Но, докато експертите са оптимисти за ползите от интермитентното гладуване, учените признават, че все още има много неизвестни

Почти всички изследвания, досега, са били направени на възрастни с наднормено тегло, или с висока степен на затлъстяване. „Ние не знаем какви са ползите от това гладуване за хората с нормално тегло, тъй като те не са изследвани“, казва Мишел Харви.

Още не е ясно дали има потенциални дългосрочни рискове, свързани с интермитентно гладуване

Не знаем и по какъв начин се отразява интермитентното гладуване на деца със затлъстяване. Друго неизвестно е дали периодичното гладуване може да увеличи риска за анорексия. Но почти всичко, което научихме за интермитентното гладуване, досега, предполага че то вероятно ще бъде от полза за повечето възрастни, добавя Матсън.

Как се гладува интермитентно? Матсън казва, че има няколко метода, но планът 5:2 е за предпочитане. По време на двата „гладни“ дни в седмицата (последователни или не) се стремите да консумирате само 500 калории за целия ден. Позволено е да се включат мазнини или протеинови храни, като яйца, риба и ядки. Например план за еднодневно хранене може да бъде: две бъркани яйца за закуска (180 калории), една четвърт чаша бадеми за закуска (200 калории) и една филе от треска за вечеря (100 калории). Можете да разделяте калориите си, колкото искате през деня. „По-добре да не се консумират въглехидрати през тези два дни“, съветва Матисън. Докато ядете здравословни храни през останалите пет дни от седмицата, не е нужно да се притеснявате за преброяване на калориите или за избягване на въглехидратите.

След като натрупате опит с нискокалорийте два дни, може да опитате е пълно гладуване, с прием само на течности

Изследванията на проф. Валтер Лонго, професор по геронтология и директор на Института за дълголетие в Университета на Южна Калифорния, установяват, че гладуването в продължение на четири или пет последователни дни в месеца може да удължи живота и да намали риска от много фатални заболявания. Но отново, са необходими повече данни – особено когато става дума за ефекти на гладуването върху по-възрастни или болни хора.

Предлагам на хората първо да говорят с лекаря си – казва доктор Бенджамин Хорн. Той също така предупреждава, че интермитентното гладуване не е сребърен куршум. „Трудно е да се преодолее лошата диета или дългите години нездравословен начин на живот“, казва той.

Изследванията върху интермитентното (временно) гладуване са вълнуващи. Но, старите правила за здравословно хранене и постоянна физическа активност все още важат.

Източник: time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *