Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезен, вреден или неутрален за здравето е костния бульон?

Ползите от месния или костен бульон са повече от вредите. Но, също така е добре да се знае, че честата употреба на бульон е безполезна, според науката

Днес месния бульон се използва като основа на няколко широко известни диети и хранителни режими. Пример за това е кетогенната диета, както и автоимунния палео протокол. Бульонът се препоръчва от нутролози при заболявания на червата и стомаха. Той стимулира идеално апетита. Поради високата хранителна стойност, може да се използва и при настинки.

Няма да навредим никак на здравето, ако веднъж в седмицата включваме бульон в менюто – пилешки, телешки или говежди. Но, няма и да го подобрим. Бульонът внася разнообразие в менюто, и нищо повече.

Да, бульонът е питателен. Това е така, защото в процеса на готвене на месото голям брой от неговите вещества насищат течността, но не всички от тях са полезни за тялото.

И колкото повече вредни елементи се натрупват в месото на животното, толкова по-голяма е опасността за хората. Ето защо, колкото по-наситен е бульонът, толкова повече вреди може да нанесе. От тук следва извода, че бульонът става вреден, когато е направен от продукти, които по един или друг начин са били химически обработени. Или са им добавени вещества, които се ползват за запазване свежестта на месото. Или в храната на животните са били добавени антибиотици и хормони.

Но, дори и когато бульонът е направен от „щастливо“ пиле, или теле, неговата честа употреба не е препоръчителна.

Бульонът е от храните, които бързо се усвояват. Поради тази причина черният дроб не може да го филтрира правилно. По този начин вредните вещества, които се намират в месото, навлизат в тялото и увреждат органите.

Факт е, че науката не може да даде обяснение за ползите от честата употреба на бульон от кости

Някъде може да сте чели, че чрез него се набавя допълнително колаген – важен градивен елемент за добрия вид на кожата и подвижността на ставите.

Д-р Уилям Х. Пърси, доцент по биохимия в Университета на Южна Дакота

„Идеята, че костният бульон съдържа колаген, който някак си се насища в човешкото тяло, е безсмислена“, казва д-р Уилям Х. Пърси, доцент по биохимия в Университета на Южна Дакота, който е прекарал повече от три десетилетия, изследвайки начините, по които нашия организъм разгражда и поглъща храната, която ядем. „Колагенът всъщност е доста беден източник на аминокиселини“, казва той.

Подобно на много модни тенденции в храненето, Пърси казва, че претенциите на костния бульон не са базирани на науката за храненето. Те просто преувеличават или сензационализират ползите и използват много лични препоръки, за да подкрепят твърденията си.

„Изявления от рода на „цяла седмица ядох костен бульон, и проблемът с червата ми се оправи“, не са нищо повече от лична препоръка. Подобно твърдение не е основано на реални доказателства“, казва той.

В този ред на мисли, костният бульон има неутрално влияние върху здравето, ако предположим, че той е направен от домашно отгледани животни. Не го изключвайте напълно от менюто, но и не прекалявайте с неговата консумация – особено ако не сте сигурни в произхода на месото и костите, които ползвате. Едно скорошно и много подробно изследване обяснява защо е добре да се въздържаме от спазването на диета, в която се препоръчва по-екстремна консумация на костен бульон. Може да го прочетете ТУК.

Източник: time.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *