Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

За какво сигнализират скованите стави след сън?

След сън искате да се протегнете и да станете от леглото, за да посрещнете деня с лека и весела стъпка


Има дни, в които това ви се отдава, но през повечето време се събуждате със сковани стави на сутринта. Ще мине ли това състояние от самосебе си, или трябва да посетите лекар? На какво може да се дължи сутрешната скованост на ставите?

Често си мислим, че трудноподвижните стави, веднага след събуждане, са следствие на неправилна поза по време на сън или твърд и неудобен матрак. След 2-3 часа сковаността в ставите изчезва напълно без следа. За да се ​​появи отново, и с пълна сила, на следващата сутрин…

Симптоми

Причината да се появи подобен дискомфорт при възрастни хора, чиито стави са износени, е ясна. Но все по-често от сутрешна скованост се оплакват и хора, които не са навършили 40 години.

Специалистите препоръчват да се обърне сериозно внимание на тези симптоми възможно най-скоро. По този начин тялото ни предупреждава за евентуалното начало на патологичен процес с необратими промени.

Основната задача на всяка ставна връзка е да осигури на тялото свобода на движение, предвидена от физиологията. За да се случи това, всички съединителни елементи работят едновременно и кохезионно (използвайки силата на сцеплението). Костните структури се приплъзват една спрямо друга поради гладкостта и еластичността на хиалиновия хрущял.

Синовиалната мембрана произвежда смазващ флуид и доставя кислород и хранителни вещества на тъканта на хрущяла. Ако се появи някакъв провал в този процес, тогава амплитудата на движение незабавно става забележимо по-малка. Следователно – появява се скованост или затруднена мобилност.

Такъв дискомфорт сутрин е един от ранните симптоми на ревматоиден и реактивен артрит, ревматизъм, анкилозиращ спондилит, остеоартрит.

Между другото, хората с наднормено тегло често страдат от фалшива ставна скованост. Намаляване амплитудата на движенията в тези ситуации е свързана с обща слабост на мускулите, дължаща се на заседнал начин на живот.

Диагноза

Не е нужно да си поставяте сериозни диагнози сами. Чувствайки скованост в движенията сутрин, е по-добре е да се консултирате със специалист. Добрият лекар няма да се ограничи до първичен преглед, а ще изпрати пациента на цяла поредица от изследвания. За да имате точна диагноза, най-вероятно ще се нуждаете от имунологично изследване на кръвта, рентгенография и компютърна резонансна регресия, за да се определи степента на увреждане на съединенията.

Лечението на ревматоиден артрит е продължително. Без лекарства не може да настъпи подобрение. Трябва сериозно да преразгледате вашия начин на живот. По-добре е да започвате деня с прости физически упражнения: усукване на гръбначния стълб, наклони настрани, статични упражнения за шията. В идеалния случай това загряване трябва да продължи поне половин час.

Физиотерапевтичните процедури с използването на съвременни медицински устройства също ще помогнат. Няма да минете и без диета. Основният принцип е части хранения с енергийна стойност от около 2200-2400 kcal / ден.

Източник: www.stomed.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *