ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Стеатоза на панкреаса: диагноза, симптоми и лечение

Стеатоза, или мастна дегенерация на панкреаса, изисква специално внимание, стриктно спазване на диета, нормализиране начина на живот, редовно наблюдение от лекар и компетентно лечение


Терминът стеатоза (на латински steatosis) идва от гръцката дума за мазнина, а завършването на „osis“ в медицината означава заболяване, което не е от възпалително естество. Стеатозата е натрупване на мастна тъкан в който и да е орган.

Стеатоза на панкреаса – какво е това?

Това е процес на растеж на мастна тъкан в паренхима (основната клетъчна субстанция, изграждаща органите и системите на организма). Тя замества увредените жлезисти клетки – панкреатоцити.

Важно! Това е сериозна патология, която се развива бавно и постепенно води до загуба на функциите на панкреаса – участието му в храносмилането и усвояването на кръвната захар

Какво води до развитието на стеатоза? Това са фактори, които оказват неблагоприятно влияние върху панкреаса, причиняват претоварване и увреждат неговите функционални клетки. Те включват:

1. Използването на алкохол. Сред „враговете“ на панкреаса, алкохолът е най-опасен. Установено е, че повече от 70% от пациентите със стеатоза прекаляват с употребата на алкохол.

2. Прекомерно използване на мазна, въглехидратна храна.

3. Зависимост от тютюна.

4. Затлъстяване.

5. Хронично възпаление на панкреаса.

6. Болести на черния дроб и жлъчните пътища, стомаха, червата.

7. Увреждания на корема и хирургия на органите на коремната кухина.

8. Продължителен прием на антибиотици, противовъзпалителни средства, хормонални лекарства.

9. Генетично предразположение.

Важно! Дори ако има наследствен фактор, той работи само в присъствието на гореспоменатите „причинени от човека“ причини, които всъщност не са нищо повече от отношението му към здравето

Степени и клинични прояви на болестта

В зависимост от това коя част от тъканта на жлезата е подложена на мастна дегенерация, се разграничават 3 степени на стеатоза:

1-ва степен, когато лезията не надвишава 30% от паренхима на жлезата;

2-ра степен – обемът на засегнатата тъкан е 30-60%;

3-та степен – мастната тъкан представлява повече от 60% от паренхима.

Трите степени зависят от обема на жлезата, която е престанала да функционира, както и от проявите на болестта. При първостепенна стеатоза липсата на тъкан все още се компенсира от работата на останалите 70% от клетките. Ето защо, като правило няма симптоми.

Клиничната картина е налице, когато се стигне до втора степен на омазняване. Има болки и усещане за тежест в стомаха след ядене, гадене, повтарящо се повръщане, „лошо храносмилане“ на храната под формата на ускорени изпражнения, подуване на корема. При третата степен на стеатоза се нарушава и общото състояние: влошава се апетита, отслабване, намаляване на имунитета, появата и на други заболявания. Всичко това се дължи на липсата на ензими, които жлезата (панкреаса) произвежда, което води до недостиг на хранителни вещества в организма. Заради това е нарушена и работата на други органи.

В допълнение, при атрофия на бета клетките на панкреаса, които произвеждат хормона инсулин, се развива захарен диабет.

Важно! Стеатозата не може да бъде елиминирана! Тя нанася необратими промени в жлезата. Можете да спрете само нейното развитие

Диагностика

Най-вече, стеатозата на панкреаса се открива с помощта на ултразвук, чрез което се разкрива промяна в ехолокацията на паренхима на жлезата и степента на лезията. За по-точно изследване на огнищата, които ги отличават от друг вид промени, се предписва ЯМР (ядрено-магнитен резонанс). Ако е необходимо, диагностичната лапароскопия се извършва с биопсия – като се взема част от засегнатата тъкан, за да бъде изследвана.

Задаване на лабораторно проучване: клиничен и биохимичен кръвен тест, определяне на ензимите на жлезата в кръвта и урината, определяне нивото на захарта и изследване на изпражненията.

Методи на лечение

Стеатозата е бавно прогресиращо заболяване, което, ако не се лекува в ранните етапи, не спира процеса на мастна дегенерация на паренхима. Това ще доведе до загуба на функциите на панкреаса и сериозни последици за здравето.

Лечението на стеатозата на панкреаса, в началния етап, се състои в спазване на диета, чиято същност е следната:

– Изключете от диетата животински мазнини, брашно и сладкарски продукти, пикантни подправки и консерви, пържени храни, сладки десерти, алкохолни и газирани напитки, силно кафе и чай;

– Менюто трябва да включва само нерафинирано олио, малко количество постно месо и риба, зърнени храни, овесена каша, пресни и задушени зеленчуци, билки, сладкишите трябва да бъдат заменени с плодове, напитките са предимно билкови чайове;

– Увеличете броя на храненията до 5 пъти на ден.

Важно! Диетата трябва да се спазва постоянно. Ако има грешки в диетата, болестта ще продължи да се развива

Трябва също така да се отървете от лошите навици, да водите здравословен и активен начин на живот, да съчетаете пълноценна почивка с физическа активност и да избягвате наднорменото тегло.

Стеатозата или мастната дегенерация на панкреаса изисква постоянно наблюдение от лекар и редовни изследвания, чрез които да се следи за прогреса на болестта, или за евентуално подобрение.

Източник: pozhelezam.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *