Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Не мийте косата си през ден: шампоаните са опасни!

Експертите препоръчват при често миене на косата използването на естествени средства


Според статистиката, човек излива върху косата си около два литра шампоан всяка година. Козметичните съставки проникват в скалпа и действат върху косата. Те почистват и осигуряват добър външен вид. Въпреки това, някои вещества в шампоаните могат да имат противоположен ефект. Те са в състояние не само да разрушат естествената структура на косъма, но също така да окажат негативно влияние върху работата на тялото.

Затова редовната употреба на голяма част от шампоаните може да предизвика различни здравословни проблеми: от плешивост до развитието на тумори. Дерматологът Кристина Павлова е на мнение, че шампоаните са опасни през лятото (дори и тези за честа употреба), и съветва да се заменят с народни средства и домашно приготвени препарати за миене на косата.

Косата пада – сменяме шампоана

Като правило, всички шампоани са на основата повърхностноактивни вещества. Те изпълняват основната функция – ефективно изчистват косата и скалпа от мръсотия, правят косъма мек и блестящ. Но такива вещества увреждат косата. Например, сулфатите, които се намират в повечето шампоани, оказват твърде голямо влияние върху скалпа и дори могат да доведат до загуба на коса.

„Сулфатите не винаги се измиват с вода, по време на процеса изплакване, обяснява дерматоложката. – Те остават върху скалпа и запушват порите. След всяко измиване на главата ситуацията се влошава. С течение на времето косата става по-слаба и започва да пада. Може да се появи пърхот, тъй като защитната функция на скалпа също отслабва. Ако забелязвате много коса върху гребена, опитайте да използвате шампоан без сулфати.“

От астма до безплодие

И ако сулфатите засягат само зоната им на влияние – косата и скалпа – други компоненти на шампоана могат да навредят на цялото тяло. Парабените лесно влизат в организма през порите и намаляват способността на кожата да се предпазва от ултравиолетовите лъчения. Следователно, кожата ще остарее по-бързо след контакт с пряка слънчева светлина, а самият човек ще бъде изложен на риск от злокачествени тумори.

„Разбира се, ако се случи така, че да използвате шампоан с парабени, това не означава, че веднага ще се разболеете от рак“, каза Павлова. „Причините за онкологията изобщо не са известни, но лекарите имат всички основания да смятат, че парабените действат като един от утежняващите фактори за появата на ракови болести.“

Понякога, за да стане силен ароматът на шампоана, се добавят други много вредни химически вещества – фталати.

„Шампоанът не трябва да има остър мирис“, казва дерматоложката. – Ако ароматът се усеща преди следващото измиване, има вероятност да има фталати в този продукт. Това е опасен химикал, който предизвиква цял куп болести – от астма до безплодие.“

Друг химически агент в масовите шампоани – полиетилен гликол (ПЕГ) води до метаболитно разстройство. По този начин, компонентите на шампоана, който, изглежда, трябва да се грижи за косата, като ѝ придава здрав вид, може сериозно да навреди на тялото. И тук не става дума само за проблеми с кожата на главата.

Направете си сами шампоан!

Дерматоложката Кристина Павлова препоръчва да се използват само органични шампоани или продукти с минимално количество химикали в състава.

„Естествените шампоани не само не вредят на тялото. Те също така ви позволяват да миете косата по-рядко“, подчертава специалистката.

Най-добре ще е да използвате шампоани от естествени съставки. Например, един яйчен жълтък с малко хума и зехтин насища с витамини и възстановява структурата на косъма.

Вместо хума може да сложите малко мед. Да, естествения шампоан няма да направи пяна, като купешкия, но за сметка на това ще се погрижи за здравето и красотата на косата.

Също така, шампоан може да си направите и от кисело мляко с добавка на мая или ръжен хляб, напоен със силен билков чай.

„Първоначално тези домашни шампоани ще изглеждат необичайни, но след 2-3 седмици ще видите осезаема разлика“, казва Павлова. – В съвременния живот има толкова много възможни заместители на изкуствените добавки и химикалите. Те трябва да бъдат постепенно премахнати: това ще има положително въздействие върху здравето и красотата ви.“

Източник: www.spb.aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *