Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разтопеният и замразен отново сладолед крие висок риск от хранително отравяне

Амрин Башир е преподавател по биомедицинска наука в Университета Астън във Великобритания. Тя предупреждава, че повечето от нас не осъзнават, опасността, която се крие в замразеният два пъти сладолед

сладолед
Специалистката обяснява как да намалим риска от заболяване и какъв е проблема със рефризирания (замразен след разтопяване) сладолед.

Ние взимаме различни предпазни мерки, когато замразяваме месо или риба. Оказа се, че хранителното отравяне се крие там, където най-малко го очакваме: в студените десерти, които се налага да заразим отново, след като са прекарали известно време извън камерата на хладилника или фризера.

Д-р Амрин Башир

През лятото повечето хора предпочитат да ходят на пикници и барбекюта сред природата. Там те са далеч от сигурността, която дава кухнята – мивка за измиване на ръцете, термостат, който регулира температурата на готварската печка и камерата на хладилника, която унищожава бактериите.

Обичайните бактериални заподозрени, опасни за здравето са: Campylobacter, Salmonella, Е. coli, Listeria и други. Те се размножават скоростно заради по-високите температури през лятото. Тези и други бактерии и микроорганизми са главните виновници за хранителното отравяне през лятото.

Храната, която предпочитаме, е любима и на бактериите. Тя им дава онова, което дава и на нас – богата гама от хранителни вещества, необходими за растеж и размножаване.

Сладоледът може да причини много по-опасно натряване на организма, отколкото месото

Защо? Най-просто казано – защото повечето от нас не виждат, или по-скоро – не предполагат каква опасност се крие в него.

Освен добре известните рискове от диабет и затлъстяване, сладоледът наистина има потенциала да ни разболее сериозно. През 2015 г. пет души са били хоспитализирани, а трима са починали, след като яли сладолед, който е бил заразен с Listeria. Това се е случило в Топика, щата Канзас.

Такива случаи са редки и не са по вина на потребителите.

След проведено разследване се установява, че млякото, от което е произведен сладоледа, е било замърсено с Listeria, в допустимите от контролните органи граници. Млякото е естествен продукт. Нормално е в него да има някакви бактерии и микроорганизми. Те присъстват в много малки количества и не представляват опасност за потребителите. Стига самите потребители да употребяват продуктите така, както е указано на етикета.

Инструкциите за употреба не са сложени на опаковките само за красота. Те трябва да се четат и да се спазват

Сладката, богата на мазнини и захари среда на сладоледа представлява идеална база за размножение на бактериите. Ако сладоледът е домашен, яйцата които се използват, за да бъде направен, може да станат източник на салмонела. Купешките сладоледи се правят с яйца на прах и пастьоризирано мляко и сметана.

Не позволявайте на опасните бактерии да се размножават в количества, които биха нанесли вреда на здравето. Изяжте сладоледа веднага, или осигурете подходящи условия за неговото транспортиране до дома или мястото, на което ще бъде консумиран. Ако се е размразил фатално, по-добре го изхвърлете, вместо да го замразявате отново. Колкото и да е скъп сладоледа, това ще ви излезе много по-евтино.

Амрин Башир дава още едно предупреждение. Не пропускайте предварително да измиете добре първо ръцете, а след това и плодове, като диня и пъпеш. Това са типично летни плодове, и е нормално мерките, които се взимат за тяхното почистване да са недостатъчни.

Пъпешите и дините също са свързани с огнища на Salmonella, E. coli и Listeria, тъй като патогени от почвата могат да се намират в кората на плода. Това са така наречените фекални бактерии.

Измиването на плодовете под течаща вода обикновено е достатъчно, но бактериите могат да бъдат въведени във вътрешността на пъпеша или динята, ако не се измият старателно отвън. Занижената хигиена дава всички необходими хранителни вещества и подходяща температура и време за растеж на опасните бактерии.

Наличието на вредни микроорганизми се усеща заради мириса, който е следствие от тяхното размножаване. Но, листерията живее тихо и без да дава предупредителни знаци за своето съществуване. Тя не мирише.

Практиката показва, че много хора консумират вече развалена и заразена храна с успокоението: „не е чак толкова зле, става за ядене“. Доктор Башир съветва да не се успокояваме по този алогичен начин, а веднага да изхвърлим храната, предизвикала някакви съмнения в нас.

Източник: theconversation.com
Източник на изображенията: pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *