БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

На правилната височина: Kой етаж е най-безопасен за здравето?

Здравето се влияе не само от диетата, физическата активност и наследствеността, но и от това на кой етаж се намира вашият апартамент


На кой етаж животът по-добър?

Разбира се, всичко зависи от местоположението на жилищната кооперация, или блока, в който живеете. Но при равни други условия най-неблагоприятни за здравето са по-ниските етажи (1-ви до 6-ти). По-добро място за живеене са средните етажи (от 7-ми до 12-ти). Всичко над 12-ия етаж може да се нарече умерено благоприятна зона.

Нека разберем какви вредни фактори влияят върху здравето на наемателите на жилищните сгради.

Замърсен въздух

Около 80% от всички замърсители във въздуха са там благодарение на превозните средства. Крайните горивни продукти от автомобилното гориво съдържат оксиди и серен диоксид, азот, въглерод и също така бензопирен. Черният „филм“ на прозорците на първите етажи, разположени в близост до по-натоварени булеварди, не е нищо друго освен прах, който се формира от търкането на гумите върху асфалта.

Кой рискува

Тъй като всички тези замърсители са по-тежки от въздуха, жителите на долните етажи страдат от техните последици. Само при горещо време, когато асфалтът се нагрява, вредните вещества могат да се издигнат до средните етажи, поради нарастващите потоци от топъл въздух. Хората с алергии, живеещи на долните етажи, могат да неутрализират това вредно влияние като залесят терасите и прозорците с цветя.

Влияние върху здравето

Замърсеният от отработени газове въздух причинява заболявания на дихателната система и алергични реакции. Освен всичко друго може да действа и като канцероген.

Как да се предпазите

Отваряйте прозорците, когато въздухът е все още свеж – рано сутрин или късно вечерта. Не проветрявайте помещението по време на пиковите часове. Най-доброто време за проветряване е по време или след дъжд.

Ако в семейството ви има малко дете или човек с алергия, астма или друго заболяване на дихателните пътища, няма да е зле да инвестирате в устройство за пречистване на въздуха у дома.

Радон

Радонът е естествен радиоактивен газ, който може да достигне повърхността на земята в райони, където има много гранитни скали в почвата. Радонът е безцветен и без мирис, поради което не е възможно да се определи присъствието му в апартамент без специално оборудване.

Ако забележите, че здравословното ви състояние се е влошило без причина, има смисъл да проверите съдържанието на радон във въздуха на вашия апартамент. Намерете фирма, която ще измери концентрацията на този опасен газ.

Кой рискува

Радонът е по-тежък от въздуха, така че лошата изолация и липсващото обезвъздушаване на мазето може да е причина да се натрупва радон в избените помещения на жилищните сгради, и да проникне в жителите апартамента на по-ниските етажи. Особено опасни в това отношение са старите сгради.

Влияние върху здравето

Радонът е опасен канцероген. Увеличаване нивото на този газ е вторият най-важен рисков фактор за рак на белия дроб (тютюнопушенето е на първо място).

Как да се предпазите

Единственият начин да се предпазите от проникването на радон в апартамента е да се изолира мазето и да се изгради в него вентилационна система. Следователно, ако изследването разкрие излишък от нива на радон, е необходимо да се вземат спешни мерки.

Факт е, че в повечето европейски страни се извършва предварително замерване за радон, когато се полагат основите. Това замерване е задължително ако сградата се строи върху гранитни скали. Когато предварително се разгледа възможността за освобождаване на радон от почвата и се предприемат изолационни мерки (проектиране на вентилационна система) се избягва възможността за натрупване и изтичане на този опасен газ.

Шум

Основни източници на шум в големите градове са автомобилите и обществения транспорт. Допълнителен недостатък може да бъде наличието на магазин или заведение на първия етаж на блока. Климатици, охладителни и вентилационни системи често стигат до нивото на втория етаж.

Кой рискува

Жителите на долните етажи страдат от повишеното ниво на шума повече от другите. По-малко звуци стигат до апартаментите на горните етажи.

Влияние върху здравето

Влошаването на слуха, оказва негативно влияние върху състоянието на нервната система.

Как да се предпазите

Най-ефективното средство за защита – прозорци с двоен стъклопакет с високо ниво на шумоизолация. Сега можете да намерите прозорци, оборудвани със специални системи за отваряне. Когато се отваря такъв прозорец е възможно да се проветрява апартамента, без да се нарушават изолационните характеристики. Мека мебел, килими, плътни завеси и щори също имат способността да абсорбират шума. Те по-скоро могат да бъдат защита от звуци, които се чуват вътре (от апартаментите на съседите и от асансьорната шахта).

Електромагнитно излъчване

Източници са технически стаи (подстанции) и антени на мобилните оператори. Понякога, въпреки законовата забрана, в блоковете може да има трансформаторни подстанции. Освен това, в техническите помещения обикновено минават захранващи кабели, през които „тече“ електричество.

Кой рискува

От електромагнитно излъчване най-често страдат наемателите на долните етажи, тъй като често се полагат силови кабели на тавана на мазето. На горните етажи електромагнитният фон може да бъде неблагоприятен, ако има антени на покрива. Факт е, че антените са източник на радиация, макар и слаба. Но и жителите на средните етажи понякога могат да станат жертва на електромагнитното излъчване, идващо постоянно от антените, които подпомагат клетъчните комуникации. Въпреки факта, че клетъчните антени имат някакви защити, предвид здравните стандарти, в пиковите часове, когато има много обаждания, нивото на радиация в апартаментите на средните етажи може да се увеличи, тъй като височината на кулата отговаря на шести – осми етаж.

Влияние върху здравето

Електромагнитно излъчване причинява главоболие, засяга негативно кръвообращението и нервната система.

Как да се предпазите

Уви, не е възможно да се измъкнем от електромагнитно излъчване. Има скрининг технологии, но те не са широко използвани и са много скъпи. Ако сте притеснени от вредното електромагнитно излъчване, продайте жилището си и се ориентирайте към такова, на чиито покрив няма антени, а кабелите са положени встрани от блока.

Ниска влажност и липса на кислород

Зелените насаждения служат като източник на кислород и нормализират влажността на въздуха. Жилища, които са далеч от короните на дърветата, може да имат недостиг и на двете.

Кой рискува

Жителите на високите етажи. И ако вашият апартамент е разположен над 12-ия етаж, въздухът може да бъде леко разреден, поради намаляване на атмосферното налягане пропорционално на височината на сградата.

Влияние върху здравето

Намалената влажност намалява имунитета на лигавиците на носа и гърлото, води до респираторни заболявания, а липсата на кислород оказва неблагоприятно въздействие върху сърдечно-съдовата система.

Как да се предпазите

Използвайте битови овлажнители и йонизатори на въздуха. Не забравяйте за стайните растения, които насищат въздуха с кислород.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “На правилната височина: Kой етаж е най-безопасен за здравето?

  1. Ива каза:

    Изключително полезен материал по тема, за която има много малко информация, особено сега, когато предстои всичко да минава към 5G. Поздравления!

    Въпреки, че в Бояна например нещата са малко по-различни по отношение на апартаментите във високи сгради, каквито има много малко, то все пак замърсяването е поне по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *