Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

По-близо до инфаркт: какво представлява синдрома на разбитото сърце?

Синдром на разбитото сърце – тази поетично звучаща диагноза крие огромни рискове за здравето, които не могат да бъдат пренебрегнати. Силните емоции са в състояние буквално да „разбият“ човешкото сърце


Синдром на разбитото сърце звучи красиво, а не като някакъв вид лоша болест. Разбира се, едва ли има в света кардиолог, който да впише в медицинския картон на пациента „диагноза: разбито сърце“. Състоянието е известно сред медицинските среди като „стрес-индуцирана кардиомиопатия“. И тъй като класическият вариант на болестта се проявява на фона на силен емоционален стрес, има и друго, по-красиво име – „синдром на разбитото сърце“.

Кой страда по-често от разбито сърце?

Жените страдат много по-често от стрес-индуцирана кардиомиопатия. Причините не са много ясни. Все още не са известни точните механизми на развитие на тази болест. Смята се, че сърдечният мускул се „разбива“ от вещества, наречени катехоламини, които се освобождават по време на стрес. Тези вещества се освобождават от почти всички хора, но само някои се разболяват. Има сред пациентите хора с фина и чувствителна душа, има и алкохолици, както и такива, които са вманиачени на тема „здравословен живот“. Никой не е застрахован. Синдромът на разбитото сърце може също така да бъде предизвикан и от физически стрес – болка по време на нараняване, сериозно заболяване, например тежка атака на бронхиална астма. Понякога се появява и по време на анестезия.

В болниците всяка година се лекуват хиляди пациенти с миокарден инфаркт, но сред тях и такива, които имат кардиомиопатия. Всъщност, повечето пациенти са с кардиомиопатия. Но болестта често се пропуска, тъй като преминава под маската на сърдечен удар. Трябва да се знае, че двете състояния атакуват един орган, но са коренно различни, както по своята патология, така и заради усложненията, които предизвикват.

Между другото, сърцето може да бъде „разбито“ не само от мъка, гняв, страх и отчаяние, но и от щастие. Това заключение е направено от японски учени, след като са анализирали 2 хиляди истории на пациенти със стрес-индуцирана кардиомиопатия.

Стрес-индуцираната кардиомиопатия предпочита повече жените, но не подминава и мъжете с наднормено тегло (както и по-пълните жени, разбира се).

Но сред болните е имало и такива, които са били приковани на болнично легло след щастливо събитие. Засегнати от „разбито от щастие сърце“ са предимно жени на възраст над 65 години.

Как да различим синдрома на разбитото сърце от инфаркт?

Дори за опитен лекар е трудно да различи синдрома на разбитото сърце от инфаркт, защото клиничната картина на стрес-индуцираната кардиомиопатия е много сходна с тази на сърдечния инфаркт. Но при синдрома на Такотсубо* или иначе казано – стрес-индуцирана кардиомиопатия, няма поражения на коронарните артерии заради атеросклероза, те са чисти. Само коронарографията може да различи болестите.

*Синдромът Такотсубо, или известен още и като Кардиомиопатия на Такотсубо е преходен сърдечен синдром, който включва апикална акинеза на лявата камера и имитира остър коронарен синдром. Първоначално е описан в Япония през 1990 г. Носи името на своя откривател.

Пациентите с „разбито“ сърце често имат болка в гърдите, имат повишени нива на сърдечните ензими, съответстващи на инфаркт на миокарда. Въпреки това, когато пациентът е подложен на сърдечна ангиография, се вижда апикален балон на лявата камера и, както вече стана ясно, няма значителна стеноза на коронарната артерия.

Лечението е различно!

При сърдечен удар основната задача е да се възстанови кръвотока в сърдечната артерия: чрез поставяне на стентове, лекарства, които разреждат кръвта и т.н. Пациентите с кардиомиопатия на Такотсубо, или синдром на разбитото сърце, не се нуждаят от това. Необходимо е да се намали прекомерния ефект на адреналина, да се коригират и нивата на норепинефрина* с помощта на специални препарати. Често, сърдечната недостатъчност при синдрома на разбитото сърце минава с времето.

*Норепинефрин е невротрансмитер и хормон. Отделя се от надбъбречните жлези заедно с адреналина. Той е една от основните причини за повишаване на кръвното налягане. По време на стресова ситуация нивото на адреналина постепенно пада, а за сметка на това нивото на норепинефрина се увеличава.

Какво да направим, така че стресът да не убие сърцето?

Реакцията на стрес при всеки човек е различна. Има хора, които след 10 минути са забравили за какво са били стресирани. Но има и такива, които преживяват дадена ситуация с месеци. Съвети като „Не го вземай присърце!“ е трудно да се приложат, но това не означава, че не бива да бъде направен опит за преодоляване и на най-сложната и тежка житейска ситуация. Винаги си струва да опитаме да запазим спокойствие, заради здравето си, за сметка на прекалената емоционалност.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *