Алкализиране на организма: защо е важно и как да го постигнем

Алкализиране. рН и киселинност. Нива на рН. Кисела среда. Симптоми на висока киселинност. Алкализиране – как да го постигнем. Алкализиране на организма със сода. Хранене за алкализиране. Киселинни и алкални храни. Добавки за алкализиране на организма. Алкалоза. Ацидоза. Алкализиране и рак.

алкализиране на организма
Алкализиране! Защо е важно?

Алкализиране на организма – какво представлява?

Навярно няма човек, който да не е чул поне веднъж от колко съществено значение е алкализирането на организма. Мнозина обаче причисляват темата към поредния тренд, опитващ се да привлече привърженици. И бързо преминават нататък.

В случая истината е различна. Алкализирането не е прищявка, а подход за поддържане на добро здраве.

В редовете по-долу ще обясним какво представлява алкализирането, защото е от изключително значение за цялостното ни здравословно състояние, как да постигнем оптимален баланс в собственото си тяло.

Всички знаем, че преобладаващата част от тялото ни е вода. Ролята й за протичането на жизненоважните биохимични процеси е от решаващо значение.

рН и киселинност

По правило водната среда в човешкия организъм поддържа алкално рН, което е в границите от 7,35 до 7,45.

Ще вметнем само, че скалата на водородния потенциал, която именно се означава като рН, е в деления от 0 до 14. В интервала от 0 до 6,9 средата се определя като киселинна. рН 7 се смята за неутрална, а от 7,1 до края на делението – за алкална.

 Под внимание се взема  следният контролиран обхват на рН в различните системи:

 • кръв – 7,35 – 7,45 рН;
 • мускули – 6,1 рН;
 • черен дроб – 6,9 рН;
 • слюнка – 6,35 – 6,85 рН;
 • урина – 4,5 – 8 рН;
 • стомашен сок – 1,2 – 3рН;
 • панкреатичен сок – 7,8 – 8 рН и други.

За да бъдат условията в тялото благоприятни за преноса на кислород и хранителни вещества и за цялостното протичане на метаболитните процеси, необходимо е да се полагат усилия за алкализиране на организма и за ограничаване в максимална степен на условията за създаване на киселинна среда. Залитането обаче и в едната, и в другата крайност е вредно, поради което трябва да се търси уравновесяване на показателите.

В случай, че не се направи необходимото и се наруши балансът, в тялото се създават предпоставки за гнилостни процеси. Намалява се количеството кислород. Всичко това, на свой ред, затруднява функционирането на всяка една от системите в организма ни.

Твърди се, че преобладаващо киселинната среда в тялото води до проблемен метаболизъм, затлъстяване, преждевременно стареене на клетките, ендокринни смущения. И още нещо – насърчава образуването и размножаването на ракови клетки.

Как се определят нивата на рН?

Когато стане дума за тестване на рН, има различни подходи. Някои учени смятат, че най-достоверни са показателите на урината, но други пък са на мнение, че данните за слюнката са от решаващо значение.

При желание можете дори в домашни условия да проведете тест с помощта на тест лента, закупена от всяка аптека. Ако решите да го направите, препоръчван материал за изследване е урина сутрин на гладно. Но не първата урина, заради опасността прекалено дълго време да е била в пикочния мехур, а втората.

И все пак не бива да се правят заключения за баланса в организма само въз основа на едно и няколко тествания в домашния условия.

Как средата в организма става киселинна?

Стойности на рН!

След казаното по-горе, трябва да поясним нещо важно. Средата в организма се изменя в киселинна в резултат на въздействието на редица фактори с негативен ефект върху човешкото здраве. В най-голяма степен от значение е храненето.

Моделът на хранене на съвременния човек, познат още като западен модел, е изключително погрешен. Той изобилства на храни с високо съдържание на въглехидрати, мазнини, но бедни на хранителни вещества. Включва голям брой полуфабрикати, допълва се консумацията на алкохол, от тютюнопушене.

В същото време, човекът днес е подложен на ежедневен стрес и напрежение. Ограничил е до минимум двигателната си активност и води като цяло изключително застоял начин на живот.

Всичко това, в комбинация със замърсения въздух, изменя изцяло баланса в организма и създава условия за протичането на болестни процеси.

Симптоми на висока киселинност

Всичко, което изброихме в предишния абзац, повишава малко или много киселинността в организма. И по подобие на начина, по който киселинният дъжд нанася поражения върху всички живи организми, така и небалансираните нива на рН в организма оказват негативни ефекти върху човешкото здраве.

Сред първите признаци на повишена киселинност на организма са следните:

 • сутрешна умора и честа мигрена след събуждане;
 • проблеми с паметта и концентрацията;
 • раздразнителност;
 • прекомерно омазняване на кожата особено след сън;
 • обилно изпотяване дори при леко физическо натоварване;
 • лош дъх;
 • обложен език след събуждане;
 • проблеми с храносмилането;
 • влошено качество на съня и чести будения през нощта;
 • болки в мускулите и чести схващания.

Алкализиране на организма – как да го постигнем?

За някои казаното дотук може да звучи сложно и непонятно. В действителност обаче, за да осигурим на тялото си подходяща среда не е необходимо да правим кой знае какво. С прилагането на някои не чак толкова сложни техники и методи можем да се погрижим за собственото си здраве. В редовете по-долу започваме с няколко лесни за приложение съвети, чрез които се постига така необходимото за здравето ни алкализиране:

Вода с лимон

Изключително лесно за изпълнение и в същото време ефикасно средство за алкализиране на организма е приемането на чаша топла вода всяка сутрин на гладно. За още по-голям ефект към водата може да се добави току що изцеден сок от лимон.

Въпреки че не само лимонът, но и останалите цитрусови плодове имат кисел вкус, те създават алкална среда в стомаха и сред нареждат сред храните с най-силен алкализиращ ефект.

Именно поради това се препоръчва освен вода, за добрата хидратация на организма и за поддържане на алкални нива да се консумират ежедневно прясно изцедени цитрусови сокове.

Зеленчуци и плодове

Лесен и в същото време резултатен способ за поддържане на алкална среда в организма е придържане към диета, изобилстваща на плодове и зеленолистни зеленчуци. Тези вкусни храни са и незаменими източници не само на витамини, но и на алкални минерали – калий, калций, магнезий, желязо. Сред отличниците в тазу група са коприва, лапад, спанак, магданоз, сурови праз и чесън. Плодовете е важно да са добре узрели.

Ограничен прием на мазнини и протеини

Правило от съществено значение е да се сведе до минимум консумацията на храни, съдържащи в големи количества мазнини и протеини. В това число влизат месото, млякото и млечните продукти, яйцата. Добре е да се избягва и пържената храна.

Без кафе, газирани напитки и подсладители

Колкото по-рядко в менюто присъстват преработени кафе и какао, изкуствено подсладени и газирани напитки и подобни, толкова по-нисък ще е рискът от повишаване на киселинността в тялото. За предпочитане са чаят, пресните сокове и филтрираната вода.

Активност и почивка

Наред с обездвижването, липсата на почивка също се явява предпоставка за влошаване на киселинния баланс в организма. Именно поради това от съществено значение е умерената физическа активност да се редува с периоди на релаксация.

Алкализиране със сода

сода алкализиране
Сода бикарбонат е изпитан способ за алкализиране!

Интересен момент в темата за алкализирането на организма е приложението на сода бикарбонат. Натриевият бикарбонат е естествен минерал, който има голям брой ползи за човешкото здраве. Освен в кулинарията, готварската сода се отличава и с редица други полезни качества. Тук идва ред да обърнем внимание на бялата прах като средство за намаляване и балансиране на киселините в организма.

От край време се знае, че употребата на натриев бикарбонат е ефективен и в същото време евтин и лесно приложим способ за балансиране на нивата на рН в организма. Неслучайно се определя като естествен антиацид, които спомага за поддържане на оптимално киселинно-алкално равновесие. Според някои твърдения, содата може да се конкурира дори с лекарствените средства, които се използват с тази цел. И още нещо – приложението й е и вариант за лечение на някои от заболяванията, намиращи се в пряка връзка с повишената киселинност на организма.

Как се използва сода за алкализиране?

Ако решите да балансирате киселинните стойности на организма си с помощта на сода бикарбонат, то най-лесно това би станало чрез употребата на алкална вода.

Въпросната алкална вода лесно се приготвя и в домашни условия. Необходим ви е лакмус, с помощта на който лесно ще определите рН на водата. В нормално състояние водата е с показател рН 7. За идеална за пиене обаче се смята вода с рН 8 до 9, който показател се постига именно чрез алкализиране.

За целта към чаша с вода (приблизително 250 мл) се добавя 1/8 с.л. сода бикарбонат. Количеството е достатъчно, за да се повишат драстично алкалните стойности на водата.

Ако сте решили да се подложите на цялостен режим за алкализиране на организма, можете да опитате схемата, която преди време сподели с нас Стефка Златкова от гр. Пазарджик:

„Разтварям ½ ч.л. сода в ½ ч.ч. вода. Разбърквам и изпивам. Такава доза си приготвям през около 2 часа, като знам, че за денонощие не бива да се изпиват повече от 6 дози. Ако става дума за човек на 60 и повече години, то дозите са наполовина – най-много 3. При деца под 4-5 години не се прилага.

По тази схема изкарвам до 2 седмици. Гледам да пия содата поне час преди и след храна. Не можете да си представите колко месеци наред чувствам ефекта от процедурата. Можете и вие да опитате!”

Ще обърнем внимание само на обстоятелството, че приемът на сода може да понижи драстично нивата на витамините и минералите в организма. В това число влизат витамини от група В, както и така нужния на тялото хром!

Разбира се, това не е единственият начин за алкализиране на организма със сода. Ако дозата ви се струва висока, можете всяка сутрин на гладно да изпивате чаша с вода, в която е разтворена ¼ ч.л. сода. Друг вариант е отново сутрин преди храна към 350 мл вода да добавите сока от ½ лимон и ½ ч.л. сода.

Хранене за алкализиране

Многократно стана дума, че приеманата храна е от първостепенна роля за поддържа на оптималния алкален баланс на организма. Именно поради това в редовете по-долу ще обърнем повече внимание на онези храни, които имат съществена роля за алкализирането на организма.

Основното правило, което може да се изведе, гласи, че при прекалено високи нива на киселините в организма, трябва да се заложи на плодовете и зеленчуците.

При превес на алкалните показатели – трябва да се увеличат киселите храни.

Киселинни и алкални храни

Това, което може да се каже най-общо, гласи, че храните могат да се разграничат като киселинни и алкални.

Киселините представляват корозивни агенти, трудно комбиниращи се с други вещества. Алкалите, на свой ред, са разтворими соли. За да може да се определи дадена диета като балансирана, то тя трябва да се основава на прием на 40% киселинни и 60% алкални храни.

Във връзка с критерия алкалност, някои от най-популярните храни могат да бъдат разграничени по следния начин:

 • високо алкални – тук влизат боб и зелен фасул, спанак, цвекло, моркови, узрели банани, смокини, авокадо, бадеми, сушени плодове, боровинки, къпини и малини, кисело грозде и други;
 • неутрални мазнини – всички мазнини, добити чрез студено пресоване, в това число от слънчоглед, орехи, кокос, рапица, маслини и други;
 • алкални – броят на храните тук е голям: артишок, броколи, зеле, целина, карфиол, царевица, лук. От плодовете – ябълка, кайсия, пъпеш, череши, грейпфрут, манго, диня. Още кестени, люцерна, суров хрян и други;
 • високо киселинни – първите места са за алкохол, кофеин, житни растения и производните им брашно, хляб и други. Още ориз, фъстъци, месо, в това число пилешко и риба, и други;
 • киселинни – яйчен жълтък, храни, съдържащи подсладители и консерванти и други;
 • киселинни мазнини – масло и маргарин, сметана, свинска мас.

Особено внимание трябва да се обърне на обстоятелството, че в състава на всички натурални храни се откриват елементи, които насърчават генерирането на алкали или киселини. Съотношението между тези елементи обаче е различно.

Добавки за алкализиране на организма

Минесан е хранителна добавка за алкализиране на организма!

Както всяка популярна тема на здравословна тематика, така и тази за алкализирането на организма намира отражение в разнообразието от хранителни добавки. Наред с промяната в храненето и ежедневните навици, приемът на добавки със специален състав се препоръчва с цел постигане на оптимален баланс на средата в организма.

Гамата от продукти в тази категория е огромна. Затова няма да ви даваме конкретни насоки за избор. Всеки сам може да прецени сам за себе си кой е най-подходящият продукт.
Ще дадем само пример за препарат с подобно предназначение.

Минесан

Минесан на Sancht Bernhard е хранителна добавка, която се препоръчва при нарушен киселинно-алкален баланс в организма, при ацидоза или иначе казано – прекалено високи киселинни стойности на телесните течности.

Продуктът представлява комбинация от билкови екстракти, които спомагат за постигане на равновесие в тялото чрез намаляване на излишъка от киселини.
Предлага се под формата на таблетки или в прахообразен вариант.

Ето какво четем за Минесан:

Алказакс Био

Алказакс Био – иновативна добавка за алкализиране на организма!

Още един пример е иновативният продукт Алказакс Био.

В състава на хранителната добавка влизат екстракти от артишок, броколи и джинджифил – утвърдените лидери сред естествените средства за алкализиране.

Към ползите от тях се добавят задължителните за алкалния баланс микроелементи – калций, магнезий и цинк, както и витамин В6 и витамин В12.

По този начин Алказакс Био се нарежда сред добавките за алкализиране, претендиращи за най-комплексни качества при осигуряване на киселинно-алкалното равновесие в организма.

Освен с цел понижаване на излишната киселинност, препаратът се препоръчва и заради възстановяващия и укрепващ ефект, който има.

Действа още детоксикиращо и пречистващо по отношение на бъбреците, черния дроб и цялото тяло.

Алкалоза

Алкалоза е състояние, при което се наблюдава прекалено високи алкални стойности на телесните сокове. За такива се смятат нива на рН над 7,45. Клинични признаци на състоянието са неволно потрепване на мускулите, влошено кръвоснабдяване на мозъка и свързани с това замаяност, обърканост, проблеми с говора, понижена умствена способност и други. Ако се стигне до задълбочаване на алкалозата, възможни са дори припадъци, кома или летален изход.

Ацидоза

Ацидоза е противоположното състояние – когато средата в организма е прекалено кисела. Смята се, че то е сред основните предпоставки за голяма част от съвременните болести, в това число наднормено тегло, гастрит, язва, диабет и дори рак.

Алкализиране на организма и рак

Неминуемо, щом стане дума за алкализиране на организма, се прави асоциация с превенция или лечение на онкологични заболявания. Причината се крие в това, че още в началото на 20 век медиите са прокламирали мащабно за открития, свързани с алкалната среда и лечението на рак.

Според редица публикации, много от които могат и днес да се открият онлайн, още през далечната 1923 г. учени са достигнали до знанието за това какво предизвиква рак. Фармацевтичната индустрия обаче е направила необходимото, за да остане скрита тази информация.

Около десетилетие по-късно немският изследовател д-р Ото Хайнрих Варбург застава в основата на първите широкодостъпни публикации във връзка с причината за атипичното израждане на клетките, за което е удостоен и с Нобелова награда.

Според заключенията на д-р Варбург ракът се появява в резултат на антифизиологични сили и антифизиологичен начин на живот. Казано по друг начин, храненето против натуралните принципи и ограничената двигателна активност провокират тялото да създава кисела среда. Клетъчната киселинност, на свой ред, води до изхвърляне на кислорода от организма. Това са два взаимносвързани процеса, които насърчават развитието и растежа на туморните клетки. Докато всички останали клетки се нуждаят от кислород, за да съществуват, то за изродените такива кислородът не е фактор.

„Метаболизмът на тумора”

В своята книга „Метаболизмът на тумора” д-р Варбург пояснява, че туморните клетки са киселинни клетки, докато здравите – алкални. Изродените клетки са анаеробни, т.е. не се нуждаят от кислород и не могат да оцелеят в среда с високо съдържание на кислород. Напротив, необходима им е единствено глюкоза.

В същото време, когато количеството кислород, достигащо до здравите клетки, намалее с 35% или повече, само за два дни те могат да се изродят.

Обръща внимание и на обстоятелството, че всички ракови форми зависят от наличието на две основни условия: киселинност и хипоксия.

Заключението, което немският учен прави, гласи, че ракът не е нищо друго, освен способ за самозащита. Чрез него някои телесни клетки правят опит да оцелеят в среда без кислород. Именно поради това правилният подход при превенция и лечение от рак е да се алкализира организма в максимална степен.

Нещо повече. Д-р Варбург твърди, че химиотерапията не лекува рак. Напротив. Увеличава киселинността на организма до степен, в която се изразходват и резервите от кислород. За да се защити тялото по някакъв начин, започва да черпи минерали от зъбите, ноктите, косата. Именно поради това, твърди немецът, окапва и косата след химиотерапия.

Алкализиране на организма срещу рак
рак алкализиране
Алкализирането спира разпространението на туморните клетки!

Към днешна дата схващанията на немския учен не само че не са загубили давност, а напротив. Броят на научните доказателства за това, че алкалната среда в организма е в състояние да ограничи разпространението на туморните клетки, расте. Нещо повече. Някои от по-смелите изследователи дори твърдят, че ракът не само може да бъде ограничен, но може да бъде и излекуван чрез създаването на подходящи условия в тялото.

Под подходящи условия най-често се разбира понижаване на киселинността и увеличаване на количеството кислород. На изключителен интерес от страна на пациенти с поставена онкодиагноза се радват твърдения от рода на това, че алкализирането на организма в комбинация с повишения прием на кислород е достатъчно условие за тотално изцерение. Макар че малцина са медиците, които застават с името и лицето си зад тезата, че този подход наистина лекува рак, все по-голям става броят на тези от болните рак, които прилагат въпросната схема и в крайна сметка успяват да преборят коварната болест. Дали това е единственото условие за излекуването им, едва ли някой със сигурност ще потвърди или отхвърли.

Повече кислород срещу рак

Наред с алкализирането на организма, водещо условие е повишаване на количествата на приемания кислород. Това към днешна дата се осъществява чрез редица лечебни техники. Подобна е приемането на хранителен водороден пероксид или набавянето му интравенозно.

EWOT например е упражнение с кислородна терапия, чрез което се повишават драстично нивата на кислорода в организма. Самият метод е повече от обикновен. Включва аеробни упражнения, използването на велоаргометър или бягаща пътечка и едновременното вдишване от кислороден резервоар.

Диметилглицин (DMG) пък е допълващо средство, чрез което се повишава концентрацията на кислород в тъканите.

Дълбокото вдишване също се препоръчва като най-елементарен, но в същото време ефективен способ, чрез който в някаква степен тялото поема по-голямо количество кислород.

И не на последно място – абсолютно противопоказно е тютюнопушенето.

Баланс на pH срещу рак

Като част от терапията срещу рак се посочва и стриктното следене на стойностите на рН. Защото за раковите тъкани се знае, че се развиват в киселинна среда, се препоръчва поддържането на балансирани нива на въпросния показател. При стойности на pH малко над 7.4 се смята, че раковите клетки стават пасивни, а над 8.5 – тотално загиват.

Все пак ще споменем, че има данни за това, че ракът се развива по-бързо в самия процес на алкализиране на организма. Затова pH с нива 7.4 трябва да се достигнат възможно по-бързо.

Причини за рак

В края на тази част от настоящия материал, която посветихме на връзката между онкологичните заболявания и алкализирането, ще се спрем и на причините, които основно се сочат за източник на болестта. Най-общо се извеждат 4:

 • висока концентрация на токсини в тялото;
 • установени хранителни дефицити;
 • нарушен електромагнитен баланс;
 • стрес.

Ако се направи необходимото, за да се преодолеят тези пропуски, тялото може да достигне до състояние, в което болестта не може да се развива и съществува. Като методи за постигане на въпросното състояние, се сочат тоталната детоксикация на организма, спазването на алкална диета, приемът на алкални минерали и прочие.

https://www.youtube.com/watch?v=uJbRNErJwCI

Източници:

https://www.chatelaine.com/health/diet/how-to-become-more-alkaline-and-less-acidic/

https://www.webmd.com/diet/a-z/alkaline-diets

Оценете статията
Оценка 4.9 от 15 гласували

Това ще ви помогне

От 3 до “Алкализиране на организма: защо е важно и как да го постигнем

 1. Боби каза:

  Страхотна статия за алкализиране на организма, която наистина ми беше полезна!

 2. Надя каза:

  Отлични съвети за алкализиране на организма, за които ви благодаря много!!!

  • Меги Иванова каза:

   Алкализирането на организма е от съществено значение за добро здраве. Благодарим ви за хубавите думи! Бъдете здрава! Поздрави 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.