Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лукът – приятел или враг: в кои случаи е вредна консумацията на лук?

Лукът е полезно средство за защита, особено в периоди на епидемии от грип и подобни на грипа болести. Безспорно, лукът е незаменим в тези ситуации, както незаменим е и в кухнята


Лукът наистина е много полезен, защото съдържа огромно количество витамини, флавоноиди, сяра, флуорид, желязо, хром, магнезий и други полезни елементи. Той е отличен помощник при първите признаци на настинка, засилва имунната система и очиства кръвта.

Няма да оспорваме рецептите, които популяризират използването на лук за здраве, и едва ли някой би посмял. Въпреки това, този чудесен зеленчук може да бъде опасен в някои ситуации.

Днес ще ви разкажем за това кои и какви са те. Ще научите и какви са уврежданията, причинени от невнимателната употреба на това популярно средство за лечение и превенция на различни болести.

Лукът има едно безспорно качество – той абсорбира всички вредни вещества и бактерии, които са наоколо

Има една рецепта от народната медицина, според която болните от настинка, грип, пневмония и т.н. е добре да държат разрязана на четири равни парчета глава лук на нощното шкафче. Факт е, че само след една нощ лукът променя своя цвят, не защото е увехнал или се е окислил. Промените във външния вид на лука се дължат на поетите от него бактерии и бацили.

Когато става дума за това какъв лук не бива да ползваме, има само едно правило – пърженият лук е абсолютно безполезен. По време на термичната обработка той губи своите ценни качества.

Писали сме достатъчно за ползата от печения лук. ТУК може да си припомните как точно да приготвите лука, както и защо печения лук има благотворно влияние върху здравето на почти целия организъм. Разбира се, добре е да се знае, че полезен е зеленчука, който е изпечен във фурната, но не и такъв, който е печен на скара.

Кой не бива да яде лук?

Постоянната употреба на лук в диетата е противопоказна за хората с гастрит, язва и заболявания на панкреаса.

Въглехидратите в лука могат да причинят газове и подуване на стомаха. Лукът, особено ако се консумира суров, е в състояние да влоши здравето на пациенти, които, страдат от хронични киселини или стомашна рефлуксна болест, според едно проучване от 1990 г., резултатите от което са поместени в Американското списание „Гастроентерология“.

Внимателни към лука в храната трябва да бъдат и онези, които страдат от различни алергии и диспнея (задух).

Лукът може да повлияе и когато се употребяват определени лекарствени средства. Като цяло, той има доста благоприятно въздействие с други лекарства. Въпреки това, зеленият лук съдържа голямо количество витамин К – повече от препоръчителния дневен прием за жените, и почти целия препоръчителен дневен прием за мъжете (в една чаша нарязан зелен лук). Ако ядете много зелен лук, или бързо увеличите потреблението му, съдържанието на витамин К в него може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта, които съдържат варфарин. Ако понастоящем приемате кръвни разредители, консултирайте се с вашия лекар, преди да предприемете драстични хранителни промени.

Хромът в лука помага да се регулира нивото на кръвната захар

По този начин се понижава нивото на кръвната захар. Въпреки това, да се яде прекалено много лук може да бъде опасно, тъй като съществува риск от екстремен спад на нивото на кръвната захар.

Наличието на сяра в лука помага на организма при производството на инсулин и клетъчната детоксикация

Но, яденето на прекалено много лук е в състояние да предизвика неприятна миризма от тялото (заради отделената пот) или лош дъх. По този начин, за да се избегне страничния ефект, предпочитайте вашия лук в салатата да е печен, отколкото суров.

С повишено внимание към консумацията на лук трябва да бъдат и хората с бъбречни, чернодробни и сърдечни заболявания.

Във всички останали случаи можете да използвате лук, защото, освен вкусен, лукът е и изключително полезен. Важно е само да се спазват правилата за съхраняване на лука, да не се консумира суров, както и да не се включва в ястията прекалено често. Поне не чак толкова често, колкото любителите на лука биха искали.

Източници:
www.medicalnewstoday.com,
www.livescience.com,
goodhealthall.com,
www.livestrong.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *