Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е рак на зъбите и как да се справим с него?

Рак на зъбите? Някой чувал ли е за такова заболяване? Макар и рядко, такъв вид онкология се регистрира от зъболекари и онколози. Днес ще научите малко повече за този вид рак, за неговите проявления и начини за лечение


Повече от 20% от хората с предполагаема онкология се обръщат към лекарите много късно – такива са статистическите данни. В много случаи пациентите не са в състояние да разпознаят самата болест. В края на краищата, има видове рак, за които дори не би могло да ни дойде на ум.

Зъбите осигуряват няколко човешки нужди: свързани са с нервната система, осигуряват дъвченето и доброто функциониране на храносмилателната система. Зъбите участват във формирането на звука, и следователно – в правилната реч. Освен това, те имат и естетически ефект. В същото време, колкото и стабилни да изглеждат, зъбите са много нежни и раними. Това би могло да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Фьодор Захаров

Ако при болезнен кариес сме наясно, горе-долу, какво се случва, то ситуацията, при която се развива рак на зъбите, е много неочаквана и деликатна. Най-малкото, поради факта, че много хора дори не могат да мислят за този вариант на онкологията. За това как една нищо и никаква рана в устната кухина може да скрие рака на зъбите, разказва руския стоматолог Фьодор Захаров.

Какъв е проблемът?

В ежедневието има термин „рак на зъбите“, но това не е напълно вярно. Да, тъканите на зъба могат да развият тумори: одонтома, цементона и т.н. Но това са доброкачествени образувания. Злокачествен тумор е адамантиномата, който се развива в зъбния емайл, и е изключително рядък случай на рак. Поради тази причина този вид злокачествено образувание не е изучено напълно.

Най-често проблемът е очертан в долната челюст. Злокачествения тумор адамантома засяга хората в съвсем млада възраст: 18-26 години. Той се формира в района на крайните зъби и в ъгъла на долночелюстната кост. Може да бъде от два вида: гъст и кистозен.

Процесът на образуване на тумора прилича на кистозна лезия на кухината. С нарастването му, костните структури започват да се сгъстяват, което по-късно се комбинира с издуване.

Какво може да предизвика такова ужасно заболяване?

Този тумор може да стане факт и заради банални причини, като: хронично възпаление на венците, нараняване на лигавицата в областта на зъба, излагането на йонизираща радиация, вредни навици (тютюнопушене, дъвчене на тютюн), професионални рискове (работа в горещи помещения или прашна среда), неправилно хранене (прекомерна консумация на горещи, пикантни храни и лютиво). Освен това, съществува риск от развитие на рак на челюстта и зъбите при пациенти, които имат рак на бъбреците, както и стомашни и белодробни ракови заболявания. В такива случаи говорим за вторична онкология.

Опасни симптоми

Ясно е, че диагностицирането на рак на зъбите не е толкова лесно. Трябва да бъдем по-предпазливи в случаите на самолечение. Много хора не посещават специалист при появата на малки ранички в областта на устната кухина, и предпочитат да се жабуркат с билки, или да третират раните с препарати от аптеката, които се отпускат без рецепта. Това не е правилно и носи след себе си непредвидими вреди за здравето.

Този вид рак бележи появата си с язви и деформации на лигавицата на устната кухина. Чувствителността при болните зъби се променя. Това са тревожни сигнали, които трябва спешно да ни накарат да стигнем по-бързо до зъболекаря. Колкото по-рано се идентифицира туморът, толкова по-вероятно е да има минимални поражения не само върху зъбите и челюстта, но и върху цялостното здравословно състояние.

Също така е необходимо да се вземе предвид важна характеристика, като кървене на венците. Ако в нормално състояние, за да се появи кръв, е необходимо да се търка с четка, или да се дъвчи дъвка, в случай на рак ще бъде достатъчно да натиснете съвсем леко, за да се регистрира кървене. Освен това, тревожно състояние е и оток на венците и повишена телесна температура, които се появяват едновременно.

Лечение

Зъбният рак изисква хирургическа интервенция. Често след отстраняването на тумора може да е необходимa възстановителна операция на костната тъкан. Естествено, ако е нужно, ще бъдат назначени и помощни терапии: химиотерапия, лъчетерапия и др.

Статистика на проблемите

Ракът на зъбите, както всеки друг вариант в онкологията, е опасен при активното заради развитие. И при него работи правилото, според което колкото по-рано се установи, толкова по-големи са шансове за възстановяване. Според статистиката ракът на зъбите, излекуван в първи и втори етап, дава 80% шанс за петгодишна преживяемост, 40% преживяемост е при трети етап, и по-малко от 15% за четвърти етап.

Важно е да се разбере, че челюстта е разположена близо до мозъка, а онкологията е метастазиращо заболяване.

Така че, не играйте руска рулетка със здравето си. Най-добре е да посещавате зъболекаря не само при нужда, но и редовно. И най-вече – при появата на ранички в областта на челюстта, които трудно минават.

Да, все още никой не е отменил профилактиката: дори и да няма нищо смущаващо, струва си да ходите на зъболекар веднъж на всеки шест месеца. Това ще се идентифицира всякакви патологии в най-ранните им етапи.

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *