ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

8 растения, които ще ви помогнат да забравите за кашлицата

 

Кашлицата се е превърнала в едно от най-честите усложнения след настинка. Днес медицината предлага голямо разнообразие от лекарства- и сухи, и течни

Трябва да се отбележи, че повечето лекарства за борба с неприятни симптоми се правят на базата на лечебни растения. Ако ги имате под ръка, може да ги използвате без да ходите до аптеката, а да се справите с кашлицата от вкъщи. Съществуват няколко популярни против кашлица растения.

Билките и цветята съдържат много полезни вещества, които имат антимикробен и укрепващ ефект. Ако кашлицата е суха, се използват растения, които съдържат голямо количество етерични масла и танини. При влажна кашлица, трябва да се приемат билки, богати на полизахариди- това ще помогне за неутрализирането и омекотяването на храчките. Освен това, ще помогнат и по-лесно да си отидат заедно с токсините и патогените.

кашлицата
Ефективността на тези 8 домашни рецепти се потвърждава от опита на хората и официалната медицина

 

1.Мента

Инфузия от мента, както и чай с добавяне на листа от мента- проверено средство при продължителна кашлица. Отлично противовъзпалително средство при бронхит, фарингит, синузит и ангина.
Метод на приготвяне:
Сушени листа от Мента се изсипват в 250 мл вряща вода. Настояват под капака за половин час. Добавяте една трета от чашата в обикновен чай или напитка, разредена 1:1 с варена вода. Приемайте 3-5 пъти на ден от тази напитка.

мента
Ментата помага и при сърцебиене, раздразнителност и нервност

2.Майка и Мащеха

Бульонът от листата на това растение се характеризира с отхрачващ ефект, премахва спазмите и болките в гърлото.
Метод на приговяне:
30 грама сухи листа от растенията и 250 мл вода се поставят във водна баня. Нагряват се за 30 минути, охлаждат се и сместа се прецежда. Приемайте бульона 3 пъти на ден по 1 супена лъжица.

 

мащерка
Мащерката помага при главоболие (включително и мигрена) и нервно напрежение

3.Мащерка

Чаят от Мащерка е много полезен- успокоява болки в гърлото, води до по-лесно отхрачване, унищожава микробите.
Начин на приготвяне:
Изсипете щипка суха Мащерка в 250 мл гореща вода (не вряща!). Оставете за 20 минути и след това добавете чаена лъжичка мед. Приемайте по 5-7 чаши на ден.

 

4.Липа

Инфузията от цветя на липа е много ефективна при суха кашлица или трудно отхрачване. Нейното действие е да подпомогне отхрачването, да омекоти храчките, да отстрани бронхоспазмите.
Метод на приготвяне:
В чаша вряла вода слагате супена лъжица от сухи или прясно нарязани цветя. Оставяте настойката за половин час, след това прецеждате. Приемайте малко преди ядене половин чаша 3-4 пъти на ден.

липа
Липата има свойството да повишава имунната защита на организма и така да го предпазва от боледуване

5.Бръшлян

Листата от Бръшлян много помагат при отстраняване на храчките. Освен това, Бръшлянът имат антиспазматични, антивирусни и имунноукрепващи свойства.
Начин на приготвяне:
1 супена лъжица от листата на Бръшлян се поставят в чаша вряла вода, прецеждате и добавяте в обикновения чай.

 

6.Хвойна, Ела, Кедър

При продължителна бронхиална кашлица няма по-добро лекарство от чая с игли. Този чай подобрява отхрачването, облекчава възпалителните процеси, улеснява дишането, притежава антибактериални свойства.
Метод на приготвяне:
В 500 мл гореща вода поставяте игличките от растенията и след това оставете да кипят на средна температура за 20 минути. След това охладете, изцедете и пийте колкото е възможно по-често през деня. Може да добавите мед, плодове-къпини, малини.

лавандула
Лавандулата се използва при различни видове изгаряния, акне или силно главоболие

7.Лавандула

Ефективно средство, което да вдишвате- това е етеричното масло от лавандула. Препоръчва се при бронхит, ларингит и пневмония.
Начин на приготвяне:
2-4 капки масло от Лавандула, разредени в 1 литър гореща вода. Използват се в инхалатори.

 

8.Евкалипт

евкалиптЕвкалиптовото етерично масло за кратко време може да премахне храчките, да убие вирусите и бактериите и да повиши имунната защита на организма. Използва се в инхалатори.
Начин на приготвяне:
Сложете топла вода в голям съд, сложете 3-5 капки масло, дишайте и след това покрийте с кърпа. Друг вариант е да поставите съд с ароматизирана вода в стаята на пациента.

Преди да започнете лечение с изброените растения, се консултирайте с Вашия лекар, тъй като причините за кашлицата може да са други или  дори по-сериозни.

Източник: http://narrecepti.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *