Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нервно напрежение – 10 лесни начина да го избегнем

Нервно напрежение – как да се справим с този неприятен проблем?

На всички ни се иска да общуваме само с щастливи и безгрижни хора, да бъдем оценявани по достойнство, да се отнасят към нас с уважение, а събитията в живота ни да се подреждат по най-добрия начин. Но в реалния живот често нещата не се случват по начина, по който сме планирали. Могат да възникнат проблеми, трудности, конфликти.

Добре е, ако неудачите и спадовете се случват рядко и за кратко, но ако поредицата от несгоди се проточва, човек просто може да си изпусне нервите и да започне депресия. Как да се справяте с това?

нервно напрежение
Нервно напрежение – как да се справим с този проблем?

Често се случва така, че продължително време се опитваме да се сдържаме – не даваме на обидата и гнева да се проявят. В крайна сметка, неизразените емоции постепенно се натрупват и в един неприятен момент се взривяват и се изливат върху най-близките ни хора.

Основни симптоми на приближаващия нервен срив:

– Ставате раздразнителни и не можете да контролирате думите и постъпките си.

– Усещате постоянна слабост, апатия, безразличие.

– Имате нарушения в съня и апетита. Може да започнете да губите тегло и да имате трудности на работното място…

– Често плачете без причина и се самообвинявате в безпомощност.

– Все по-често ви засягат чужди думи и постъпки, на които преди това не сте обръщали внимание.

– Струва ви се, че основната цел на всички околни е да ви обидят, унизят и оскърбят.

– Все по-често се самобичувате – обвинявате себе си за всички беди.

Как да си помогнете да избегнете нервен срив и да съхраните самообладание, без при това да забутвате разрушителните си чувства дълбоко в себе си и без да обиждате околните?

10 начина да избегнем нервното напрежение

1. Научете се да планирате собствения си ден.

Определете приоритетните неща и ги запишете – например в тефтер. Изчислете например по колко време ще ви е необходимо за една или друга задача и се опитайте да ги разпределите равномерно през целия ден. И не пропускайте нещо важно: нека в плана ви за деня да присъстват не само ангажименти, но и часове за приятно прекарване на времето. Така ще можете спокойно да си свършвате работата, без да оставяте важни неща за последния момент (което може да доведе до сериозно пренапрягане).

2. Съумявайте да си почивате тук и сега. Старайте се да намирате време за отдих дори в моменти на много сериозно натоварване. Час пред компютъра – и след него е време за 10-минутна почивка за очите. Този миниотдих заема малко време, но помага да се поразсеете и да повишите работоспособността си. Ако през деня сте имали твърде много ангажименти, вечерта поне си вземете отпускащ душ (или вана). Водата освежава и сваля натрупаното напрежение.

Идеално би било, ако успявате да посвещавате на себе си поне един ден в седмицата. Всеки човек се нуждае от някакво уединение. Можете например да ходите на фитнес, на масаж или спа, на кафе с приятелки или нещо подобно. Може и нищо да не правите, ако така ви се иска. Най-важното е да правите нещо, което сте си отказвали дълго време, а много ви се иска.

3. Не се опитвайте да контролирате всичко.

Разбира се, умението човек да контролира всичко си има своите положителни страни, но може да ви струва скъпо. Опитът да предвидите всички свои, а и чужди стъпки, може силно да претовари нервната ви система. Какво може да ви причини? Минимум – постоянно главоболие, неспокоен сън и параноя. Така е – понякога уж преценяваме всичко до най-малката подробност, а някакво непредвидено обстоятелство обезсмисля всичките ни усилия.

Именно такава ситуация може да ви доведе до нервен срив. Старайте се да гледате по-простичко на нещата и приемете факта, че често събитията не са ни подвластни, така че е глупаво да преживявате заради нещата, които не сте могли да предвидите.

4. Гледайте позитивно на живота. Често става така, че може да си развалите настроението буквално от нищо: закъснели сте за автобуса, някой ви е настъпил и т.н. Опитвайте се да намирате положителните моменти във всяка житейска ситуация. Всичко е в начина, по който възприемате себе си и околните. Може да се обидите на изказване по свой адрес и после цял ден да преживявате по този повод, като непрекъснато превъртате ситуацията в главата си. А може просто да се посмеете над себе си и да не придавате на обидните думи никакво значение.

5. Избирайте си работа с с минимално ниво на стрес, особено ако сте с твърде чувствителен характер. Най-голям е стресът на места, където работата е свързана с общуване с много хора от различни социални категории. В тези случаи възможността за нервен срив рязко се повишава, особено ако не предприемате мерки срещу това.

6. Използвайте силата на природата за успокояване на нервната система. Растения като мента, лавандула, лайка, валериана, жълт кантарион са доказали своята ефикасност в това отношение. Можете да ги пиете като чай или да ги ползвате като етерични масла за ароматерапия.

7. Прибягвайте до масаж. Така може да се намали напрежението в гърба, шията, ръцете и краката. Масажът на главата помага срещу главоболие. Разбира се, масажът е с по-добър ефект, ако се прави от специалист, но дори и най-обикновено масажиране на стъпалата и дланите може да ви помогне – така се подобрява мускулният тонус и се усилва кръвообращението.

8. Давайте възможност на емоциите да се изливат.

Това не означава да викате по всякакъв повод, но и не е добре да задържате негативните емоции в себе си. Гневът, раздразнението и озлоблението могат да се изливат, без да се причинява вреда на околните. Например някои хора изкарват гнева си върху боксова круша. Можете да се занимавате с някакъв спорт или просто да се отдавате на чистене у дома – хем ще изкарате негативната енергия, хем ще е от полза за дома. А и не забравяйте нещо друго: понякога нормалният разговор с човека, с когото имате конфликт, помага много повече от взаимно крещене и обиди.

9. Когато сте напрегнати, обърнете се към приятел или психолог. Сега има много възможности за консултации дори онлайн. А можете и просто да прочетете психологическа литература. Ако пък не ви се иска да си комуникирате с психолог, можете да се обърнете към приятел – да седнете на по питие и да ви изслуша мъката. Това може да ви помогне не пo-зле от среща с психолог.

10. Заемете се с физически упражнения. Те помагат не само за поддържане на добра форма, но зареждат с енергия и спомагат за изработването на хормони на щастието. Затова отделяйте няколко часа седмично на спортни занимания, особено ако работата ви не предполага особени физически натоварвания.

Бъдете по-позитивни и доброжелателни – тогава и околният свят ще ви показва само своите положителни страни.

Източници:Здрaвeн журнaл,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *