ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как изглеждат злокачествените бенки?

Бенките може да са секси или не толкова красиви на вид, но напълно безобидни. Някои от тях обаче може да са злокачествени.

Ето как да се ориентирате какви са вашите бенки.

Възрастните хора имат средно между 10 и 40 бенки. И макар да се смята, че слънчевите лъчи ги провокират, то не е рядко човек да има бенки и по рождение.

Какво всъщност представляват бенките?

Бенките са група от клетки, синтезиращи меланин, наречени меланоцити. Така образуваните цветни петна могат да се различават значително в размерите и вида си, може да са неравни или гладки, плоски или изпъкнали, със или без косми, но обикновено имат чисти ръбове и са кръгли или овални. Тъй като меланоцитите произвеждат меланин, най-често бенките са с тъмнокафяв цвят, но и това не е задължително – има и такива с цвета на кожата. Има и по-редки случаи, когато бенката е заобиколена от бял ореол, той се получава от това, че в този участък кожата е загубила меланина си.

бенки
Възрастните хора имат средно между 10 и 40 бенки

Защо се образуват бенки?

Повечето бенки се появяват през първите 30 години от живота ни. Те са по-често срещани и по-изпъкнали при хората с по-светла кожа, като склонността към образуване на бенки може да е и наследствена. Често се случва бенки да се появяват или да изчезват заради хормонални промени.

През бременността е възможно бенките да потъмнеят, през пубертета – да се умножат, а в напреднала възраст може броят им да намалее. Но обичайно бенките не изчезват с годините, за разлика от луничките, които може да станат по-малко и по-бледи или пък временно да се появят повече и по-ярки заради излагане на слънчева светлина.

Да се притесняваме ли, ако бенките се променят?

Не е нещо необичайно бенки да се променят понякога във времето. Слънчевите лъчи и хормоните могат да направят бенките по-тъмни, могат също и да станат по-големи, може да станат по-изпъкнали и после да станат пак плоски. Възможно е и да избледнеят. Притеснително е и задължително трябва да се консултирате със специалист, когато бенката се променя твърде бързо. Наблюдавайте за внезапни промени във формата, размиване на очертанията на бенката, бързо нарастване на размера й или лесно кървене.

Как изглеждат злокачествените бенки?

Повечето бенки имат един или два цвята, докато злокачествените (меланомите) може да са неравна смесица от светлокафяво, тъмнокафяво, черно, червено или розово. Остри ръбове, прекалено големи бенки, лесно кървящи, сърбящи, подпухнали, с коричка или възпалени – всичко това са притеснителни неща и е добре да отидете на лекар.

Ако проверявате бенките си за изменения на всеки 1-2 месеца, най-вероятно ще забележите първите настъпили промени, но дори и да откриете нещо, което да изисква консултация с дерматолог, не бързайте да се паникьосвате! Атипични бенки се появяват при 10% от хората, но само 1 от 10 хиляди хора с атипични бенки има меланом. Но все пак – при тревожни сигнали не отлагайте консултацията с лекар, защото меланомът е животозастрашаващо заболяване.

Какво точно е меланом?

Това е най-агресивната форма на рак на кожата, защото може да се разпространи и върху други органи в тялото. В Англия и Уелс 90% от хората, които са лекувани от меланом, преживяват 10 години след поставяне на диагнозата. И докато все пак прогнозите не са най-мрачните, много важно за това какво ще се случи в конкретен случай, е в какъв стадий е открито заболяването. Определящо за добрия изход е меланомът да се открие възможно най-рано, така че да няма възможност да се разпространи из тялото. Другите видове рак на кожата са доста по-разпространени, но те рядко правят разсейки.

Какви са необходимите прегледи?

При бенки, които предизвикват притеснение, е добре да се потърси мнение на дерматолог възможно най-скоро. Специалистът ще проучи бенката и ще прегледа тялото за други бенки. При съмнение за меланом може да се реши да се направи биопсия, като се изрязва цялата бенка и 2 мм около нея, за да се изследва дали образованието е злокачествено или не. Процедурата се извършва с местна анестезия.

От какво се провокира меланомът?

Излагането на ултравиолетови лъчи увеличава риска от меланом. Дали от естествена слънчева светлина, или от солариум, UVA и UVB лъчите проникват дълбоко в кожата и увреждат ДНК-то, което провокира рак. Хората, които имат множество бенки или лунички, или са със светла кожа, която лесно изгаря на слънцето, са със завишен риск от меланом, по-предразположени са и хората с червена или руса коса, както и такива, които имат семейна история на заболяването.

Как може да се предпазим от злокачествени бенки?

Не е нужно да сте изгаряли от слънчевите лъчи, за да имате завишен риск от развитие на кожен рак. Заболяването може да се прояви и у хора, които не се пекат изобщо на слънце. Но все пак – колкото повече време се излагате на слънчевите лъчи, толкова по-висок е рискът от злокачествената болест.

Затова е важно да не се печете на слънце в най-горещите часове от деня, както и винаги да се излагате под неговите лъчи, обилно намазани със слънцезащитен продукт, както и да носите шапка с голям козирка или периферия. Избягвайте да се печете, полегнали на шезлонг или на пясъка – това увеличава вашето излагане на слънчевите лъчи.

Източници:Жуpнaл,woman.ru,Фрaмaр

Генотрон
ГЕНОТРОН – Концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Как изглеждат злокачествените бенки?

  1. Виктор каза:

    Винаги съм се интересувал за бенките си. Имам по лицето, по ръцете, по гърба. Благодаря за статията. Наистина ми изясни много неща за този мой „проблем“. Вече съм една идея по-спокоен за здравето си, но ще наблегна на слънцезащитата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *