Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гонартроза – прочетете всичко важно за болката, лекарствата, лечението

Какво е гонартроза? Гонартроза и коксартроза. Гонартроза и синовит. Причини (Първична и Вторична гонартроза). Симптоми. Етапи. Диагностика. Лечение на гонартроза: лекарства, инжекции, хондропротектори, хранителни добавки, хомеопатия, билки. Хранене при гонартроза. Упражнения при гонартроза.

Какво е гонартроза?

Гонартроза поразява колянната става!

Гонартроза е заболяване на колянната става, което има хроничен характер. Познато е още като артроза на колянната става и принадлежи към групата на дегенеративните заболявания на ставния апарат (остеоартроза).

Колянната става е сред големите стави на човешките тяло. Тя поема голяма част от тежестта на тялото и от нея в голяма степен зависят стойката и походката. По своята същност колянната става представлява единство на 3 части – външна, вътрешна и пателофеморална. Заболяването, което ще разгледаме в рамките на настоящия материал, може да обхване едно или няколко от звената на ставата. Смята се, че разположената от вътрешната страна част на коляното е изложена на най-голямо натоварване, в резултат на което най-често е засегната от гонартроза.

Признакът, по който в повечето случаи се разпознава наличието на здравословен проблем, е болката. При гонартроза най-често се усеща силна, режеща болка във вътрешността на коляното или непосредствено зад капачето. И ако в началните стадии на болестта болката се появява при натоварване и отшумява след почивка, то с развитието на състоянието тя става независеща от подобни фактори.

Смята се, че на определен етап от прогресията на гонартроза симптомите успешно се повлияват от приема на нестероидни противовъзпалителни средства. Ако обаче не се предприемат мерки за лечение, може да се стигне до изкривяване на подбедрицата, свиване на възпалената ставна капсула, хипотрофия на засегнатия крайник.

Гонартроза и коксартроза

От съществено значение за правилното разбиране и третиране на диагнозата гонартроза е състоянието да се разграничи от коксартроза. Казано на обикновен език, при коксартроза поразена е тазобедрената става, докато при гонартроза възпаление се наблюдава в колянната става. Разглежданото от нас състояние се среща още и като деформираща артроза на коляното, остеоартрит на коляното и други.

И гонартроза, и коксартроза са форми на артроза , представляващи дегенеративно ставно изменение.

Гонартроза и синовит

Още едно състояние, което често се споменава редом с гонартроза, е синовит. За разлика от връзката между гонартроза и коксартроза обаче, тук не става дума за диагнози, които се бъркат, а за заболявания, които протичат паралелно.

Само по себе си заболяването синовит представлява възпаление на ставната вътрешна торбичка. В резултат на това се наблюдава повишено производство на ставна течност. Когато се развива едновременно с гонартроза, води до усложняване на симпоматиката особено при напреднал етап на болестта.

Причини за гонартроза

Когато се говори за причини, довели до развитието на гонартроза, трябва да се има предвид нещо важно. Именно въз основа на тях, заболяването се разделя на 2 основни типа – първична гонартроза и вторична гонартроза.

Първична гонартроза

Първичната гонартроза представлява възпалителен процес, който най-често се наблюдава при пациенти в напреднала възраст. Характерно за тази разновидност на заболяването е обстоятелството, че не може да се изведе една или няколко конкретни причини, отговорни за възникването му. Смята се, че сред предполагаемите фактори е метаболитно разстройство. Тази теория се прилага най-вече по отношение на хора с наднормено тегло. Според други научни виждания, първичната гонартроза има пряка връзка с наследствения фактор, с приема на някои медикаменти или с проведена хормонална терапия.

Трябва да се има предвид, че при тази форма на гонартроза често засегнати с времето са и двете коленни стави. Заболяването придобива идиопатичен характер, т.е. говори се за двустранна гонартроза.

Вторична гонартроза

Когато става дума за вторична гонартроза, то причините за състоянието винаги са конкретни. Най-често става дума за:

  • травма на коляното – в това число влизат разкъсване на сухожилие, навяхване, увреждане на менискуса, вътреставно кървене, вътреставно счупване на кост и други;
  • хирургична интервенция – в резултат именно на травма на коляното и последвала хирургична интервенция също може да се развие гонартроза. Причина за операция на коляното в пряка връзка с възникването на гонартроза може да е наличието на друго заболяване или тумор;
  • липса на лечение – ако е налице здравословен проблем, който засяга коляното, но който е оставен без лечение, то често се развива вторична гонартроза.

Типично за вторичната гонартроза е, че протича едностранно – т.е. поразено е само едното коляно.

Най-общо като причини за гонартроза, била тя първична или вторична, могат да се изведат следните фактори:
  • ставни аномалии, предизвикващи неравномерно износване на ставите;
  • свръхнатоварване или контузия, която е в основната на тежка травма на коляното или коленете;
  • лечение на възпалителни процеси в колянната става, което е неадекватно и несъобразено със състоянието;
  • изменения в костната плътност и подвижност, свързани с възрастовия фактор;
  • липса на физическа активност;
  • наднормено телесно тегло.

Симптоми при гонартроза

Болката е основен симптом на гонартроза!

Вече стана дума, че основният симптом за разглежданото състояние е болката. Остра, прерязваща, постоянна – типът й в най-голяма степен зависи от фазата, в която се намира заболяването. И ако в началните етапи се свързва единствено с продължително вървене или друга форма на натоварване, то с времето тя хронифицира, става постоянна, пречи на нормалната ежедневна активност. Появява се при характерни натоварвания, например при изкачване на стълби, или при продължително време, прекарано в изправено положение. Най-осезаема е от вътрешната страна на коляното и все по-трудно се повлиява от релаксация.

Същото се отнася и за другия основен белег на състоянието – сковаността. Своеобразната „твърдост”, която се усеща в колянната става, в голяма степен се дължи на отлагането на соли. Заради въпросната скованост ставането сутрин се превръща в изпитание, дори заседяването за по-дълъг период от време се свързва с трудно раздвижване, с изтръпване и болка.

Оток, зачервяване и повишена телесна температура в близост до колянната става също са признаци за протичащ възпалителен процес.

Деформацията на коляното е следващият етап от развитието на болестта. Заедно с изброените по-горе симптоми, изменението в самата става предпоставка за промяна в походката – болният започва да куца, а ходенето се превръща в истинско изпитание. В случай, че състоянието не се лекува, с времето човек губи изцяло способността да се придвижва самостоятелно!

И все пак трябва да се отбележи, че разглежданата форма на артроза се развива сравнително бавно!

Диагностика при гонартроза

Поставянето на диагноза гонартроза може да се осъществи от всеки достатъчно компетентен лекар, но по принцип е задача на ортопед-травматолог. За да бъде определено с точност състоянието на пациента, от значение са данните от анамнезата – от колко дълъг период е болката, кога и във връзка с какви обстоятелства се е появила, как се е развивал интензитетът й. Появата на оток, зачервяване, усещането за скованост също са признаци, които трябва да се споделят със специалиста във връзка с конкретизиране на въпросния здравословен проблем.

От значение е и ролята на съпътстващите заболявания, както и правилното разграничаване на гонартрозата от състояния, характеризиращи се с подобни оплаквания. Като подобни често се сочат коксатроза, дискова херния, увреждане на менискуса, травма на връзковия апарат и други.

Към снетите по време на анамнезата данни се добавят резултатите от проведени магнитен резонанс, рентегенография, кръвни изследвания и други. Смята се, че това е достатъчно условие за поставянето на точна диагноза и за предприемане на адекватно лечение.

Степени на гонартроза

Гонартроза преминава през няколко етапа!

Освен бавното развитие на болестта, за което вече споменахме, характерно за гонартрозата е преминаването през отделни стадии на клинично развитие. Въпросните етапи на заболяването се отличават с ясно изразена симптоматика. От това до кой точно стадий е достигнало възпалението в голяма степен зависи и конкретният подход за лечение и възстановяване.

Разграничават се 3 основни степени на гонартроза:
I степен

Нарича се още първоначална гонартроза. На този етап се появяват болкови усещания след конкретно физическо натоварвана на колянната става, например ходене, каране на колело. Оплакванията отшумяват сами или след кратка почивка, като по никакъв начин не може да се говори за неразположения в дългосрочен план. Ако налице е подуване на коляното, то също преминава бързо. Не може да се говори за деформация на коленните стави – формата им е изцяло запазена и по няма поражения върху походката.

II степен

При втория етап от развитието на гонартроза се наблюдава повишена болкова честота. При ставане сутрин се усеща скованост, раздвижването е трудно, коленните стави се усещат „твърди”. След леко раздвижване, сковаността значително намалява. При II степен гонартроза стартира процес на изменение на възпалените става. Първоначално промяната се свързва с формата и размера им – самите стави се подуват и уголемяват.

III степен

Това е фазата, в която симптоматиката на болестта достига максимално развитие. Болката, която се усеща в колянната става, на практика е постоянна. Движенията са силно ограничени, придвижването е съпроводено от накуцване. Възпалената става е трудно подвижна, а свързващите я сухожилия са силно деформирани и уголемени.

Понякога се говори и за гонартроза IV степен, но на клинично ниво тя се разглежда като част от третия етап. Разпознаването й е възможно да се осъществи единствено чрез рентгеново изследване. Характеризира се от това, че костната повърхност е деформирана до такава степен, че движение от какъвто и да е вид е невъзможно. Усещането за болка при пациентите на този етап е непрестанно.

Лечение на гонартроза

Въпреки че на популярност се радва схващането, че остеоартритът принадлежи към нелечимите състояния, на практика артрозата на коляното е преодолима, макар и при редица предпоставки за това. От особено значение е болестта да се диагностицира сравнително ранно и да се стартира своевременно и точно лечение. Все пак на лечението на гонартроза трябва да се гледа с доза реализъм – няма как става с крайни изменения да бъде възстановена напълно по естествен път.

В същността си, терапията при разглежданото състояние има за цел да облекчи болката, да неутрализира деструкцията на поразената става и едва след това да възстанови в максимална степен функционалността.

Като основни принципи на лечението при гонартроза могат да се посочат следните:
  • трябва да се има предвид, че болестта не е възникнала в колянната става, а по-скоро там е намерила проявление. Поради тази причина лечението трябва да е цялостно за целия организъм;
  • трябва да се лекуват не симптомите на болестта, а причините за тях;
  • при лечението на различните форми на артроза е препоръчително да се насърчат възможностите на тялото за самолечение.
„Златен стандарт” при лечението на гонартроза

Преди да представим основните подходи за лечение на гонартроза с техните ползи и слаби страни, ще разгледаме една схема на терапия, която редица медици наричат „златен стандарт”. Става дума за последователност от стъпки, изпълнението на които в голяма степен гарантира както облекчаване на симптоматиката на колянната артроза, така и възстановяване на възможностите на засегнатата става.

Ето кои са основните етапи, част от „златния стандарт”:
  1. Ограничаване на възпалението – за целта в повечето случаи се използват нестероидни противовъзпалителни средства, които се прилагат венозно или мускулно. Ефектът от инжекционното приложение на медикаментите е по-бърз и по-силен. В групата на НПВС влизат неселективни противовъзпалителни медикаменти като Кетопрофен, Ибупрофен; селективни противовъзпалителни средства като Мелоксикам, Нимезулид; хормонални медикаменти; антиензимни препарати.
  2. Лечение на хрущяла – през този етап се използват медикаменти, които насърчават синтеза на вещества, необходими за възстановяване на хрущялната тъкан. Тези препарати са познати като хондопротектори, в голямата си част са с натурален произход и се възприемат добре от организма. Сред медикаментите от тази група, приложими при артроза на колянната става, се отличава препаратът Дона.
  3. Локална терапия – става дума за физиотерапия за поразените стави, която е добре да стартира непосредствено след спадането на отока. Цел на локалното третиране е активизиране на кръвообращението и ограничаване на възпалителния процес. В хода на физиотерапията се обръща специално внимание на масажа и разтриването, като се използват продукти като Фелоран, Финалгон, Фастум гел и други.
  4. Възстановяване на кръвообращението – от съществена важност е доброто кръвоснабдяване на поразената става. За целта се използват съдоразширяващи медикаменти, които подпомагат вътрешния поток на кръвта и храненето на тъканите, разположени около ставата. Като приложими при гонартроза се сочат Кавинтон, Актовегин и други.
  5. Ограничаване на мускулното напрежение – спазмолитици и миорелаксанти се използват с цел ограничаване на излишния тонус и мускулно напрежение в засегнатия участък. Често въпросните възникват като компенсаторна реакция на организма;
  6. Въвеждане на хиалуронова киселина – сред най-прогресивните методи за лечение на гонартроза към днешна дата се възприема въвеждането на хиалуронова киселина в поразената става. По този начин се облекчава движението и се намалява болката. Препарати от тази група са Хиалган, Бонген и други.

От изключително значение обаче е те да се използват едва след пълното премахване на възпалението!

Трябва да се има предвид, че последователността от стъпки, която описахме по-горе, трябва да се съобрази със здравословното състояние на конкретния пациент. Всеки един от етапите на лечение може да се прескочи или разшири във връзка с индивидуалните потребности  на всеки пациент и след консултация с лекуващия го специалист.

Лекарства при гонартроза

Изобилието от медикаменти, които могат да се приложат на всеки един от етапите на лечение на гонартроза, е огромно. Именно поради трудно може да се посочи само един или няколко лекарства. От решаващо значение е изборът да е съобразен с индивидуалното състояние на пациента.

Често при гонартроза специалистите предписват някои от изброените по-долу лекарства:

Против болка и възпаление

С цел ограничаване на възпалението и облекчаване на болката се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. Понякога се използват и стероидини противовъзпалителни, най-вече когато налице са усложнения.

Конкретното приложение на продуктите става под формата на инжекции, чрез орален прием (на таблетки, капсули, сироп) или чрез локално приложение (на гел, крем, мехлем).

Диклофенак е пример за препарат, който приоритетно се използва при възпалителни процеси, съпътствани от повишена температура. Приемът му трябва да е след хранене, за да не предизвика стомашен дискомфорт. Ефектът от него е отслабване на болката, преодоляване на сковаността. Повлиява благоприятно подуването на ставата и отока.

Парацетамол е още един продукт, който се използва при болка, предизвикана от гонартроза.

Ацеклофенак е производен на оцетната киселина медикамент, който има противовъзпалителен ефект при различни форми на артрози и артрити.

Любопитно!
Stop Pain премахва болката!

Наред с медикаментите, които се използват за ограничаване на болката при гонартроза, на особен интерес се радва и уредът Stop Pain. Става дума за апарат от ново поколение, който се използва за намаляване на болковия синдром в различни части на тялото. Действа толкова ефективно, колкото и медикаментите за тази цел, но в същото време не вреди на стомаха, на черния дроб или бъбреците.

Употребата му се препоръчва при различни ставни и мускулни болки, при навяхвания, натъртвания, възпалителни процеси, при скованост, усещане за тежест и умора.

Препарати за локално приложение

В тази група медикаменти влизат всички тези нестероидни противовъзпалителни средства, които се нанасят директно върху поразената от гонартроза колянна става и действат болкоуспоковащо и противовъзпалително. Изборът е голям, като много от медикаментите се предлагат под формата на мехлем, крем, гел, унгвент. Ролята на мазилата е съществена за преодоляване на основните неразположения, като някои от тях имат и значителни преимущества пред препарати за орална употреба под същото наименование. Като основни силни страни могат да се изведат следните:

  • не са в пряк контакт със стомаха, което драстично намалява риска от странични ефекти;
  • могат да се използват за по-дълъг период от време;
  • достъпни са в аптечната мрежа и без рецепта.
Сред най-често използваните мазила при гонартроза са:
  • Диклофенак – предлага се под формата на гел. Прилага се до 4 апликации на ден, като при липса на облекчение за период от 14 дни е необходима консултация със специалист;
  • Волтарен емулгел – нанася се по 4 пъти дневно за период до 7 дни;
  • Долгит – това е вариант на ибупрофен за локално приложение. Ефект трябва да се очаква в период от 2 до 3 седмици след първото намазване;
  • Диклак – препоръчителна е употреба само при възрастни и то за период, ненадвишаващ 7 дни;
  • сред останалите препарати за локално приложение, които могат да се използват при разглежданото състояние, са Алмирал, Ибутоп, Ибудолор, Дийп рилийф, Диклофенак и други.

Медикаменти за локално приложение, които обаче са произведени на основата на растителни или животински екстракти, също намират приложение в терапията при гонартроза. Многообразието им е голямо, но могат да се обединят от това, че ефектът им в голяма степен касае по-доброто кръвообращение в засегнатия участък. В резултат на повишеното количество кръв се наблюдава задоволително клетъчно хранене и възстановяване на тъканите.

Не бива да се пренебрегва и болкоуспокояващото действие, което преобладаващата част от тях имат.

Препарати за локално приложение с натурален произход са:
  • Алга Сан – достъпен под няколко форми, обединени от основната съставка масло от алпийски клек;
  • Крем балсам с алпийски клек – продуктът е с немски произход и е изключително ефективен при болки в ставите и мускулите. Действа облекчаващо и противовъзпалително при възпалителни процеси, провокирани от различни форми на артрит и артроза, в това число и при гонартроза;
  • Крем с черен оман – още един немски продукт с доказан ефект при ставни болки от различен произход. Освен екстракт от черен оман, съдържа още алантоин, който заздравява костите, мускулите, сухожилията и хрущялите, както и розмарин – естествен противовъзпалителен продукт;
  • Крем с арника – конкретно с цел намаляване на болката и сковаността се препоръчва и употребата на крем с арника. Продуктът е подходящ при оток и възпаление от различен произход, като облекчава болката и подпомага движението.
Хондропротектори

Друга голяма група медикаменти, които се препоръчват в курса на лечение на гонартроза, са т.нар. хондропротектори. В основата им са глюкозамин и хондроитин сулфат. Тези вещества са отговорни за изхранването на хрущялната тъкан и за възстановяването на увредения хрущял на колянната става.

Въпреки че препаратите, които влизат в тази група, имат редица противници, към днешна дата те продължват да се използват с цел укрепване на хрущялната тъкан.

Смята се, че употребата на хондропротектори е възможна на всеки един от етапите на развитие на болестта. На практика обаче при крайния стадии използването им е неефикасно, тъй като самият хрущял е вече разрушен.

За разлика от нестероидните противовъзпалителни средства, тези медикаменти не само че спомагат за премахване на симптомите. Нещо повече – те оказват въздействие и върху причината за болестта. Насърчават производството на вътреставна течност, като по този начин улесняват движението и подпомагат възстановяването.

Важно е да се знае, че ефектът от действието на хондопротекторите не е мигновен. Те по-скоро действат бавно, като се смята, че са необходими поне 2-3 курса на лечение, за да се постигне забележим резултат. Именно поради това еднократният или краткият прием на подобни продукти е необоснован и не трябва да се очаква каквото и да било подобрение в състоянието.

Ако се спазва продължителен курс на лечение, то дозите, които се препоръчват, са между 1000 и 1500 мг глюкозамин и до 1000 мг хондроитин сулфат в рамките не денонощието.

Дона при гонартроза

Сред популярните представители на медикаментите, за които стана дума току що, е Дона. Става дума за продукт, който се предлага под формата на капсули или сашета и съдържа по 1500 мг глюкозамин всяко. Приемът на Дона е изцяло предназначен за пациенти, които страдат от различни форми на остеоартрит, придружени от болка и ограничена функционалност на ставите.

При възрастни лица, при които рискът от развитие на остеоартрит и на гонартроза в частност е повишен, се препоръчва профилактично да приемат по 1 доза Дона на ден. Това ще спомогне за инфибриране на активността на ензимите, които действат разграждащо по отношение на хрущялната тъкан.

Вътреставни инжекции при гонартроза
Инжекции са честа терапия при гонартроза!

Вътреставните инжекции приоритетно се използват като първа помощ при криза, предизвикана от гонартроза. Приложението им носи бързо облекчение на болката и възвръща възможността за движение. Най-често вътреставно се въвеждат кортикостероидни хормони като кеналог, хидрокортизон, целестон и други. Именно скоростното преодоляване на болковия синдром е причината инжекциите да са предпочитан вариант за спешна реакция.

Трябва да се има предвид обаче, че кортикостероидите носят моментно подобрение на състоянието. Те не лекуват и не притежават способността да оказват траен положителен ефект върху състоянията от групата на артрозите.

Именно поради тази особеност на кортикостероидите, поставянето им чрез вътреставни инжекции не може да се използва като самостоятелен терапевтичен метод. Те следва да бъдат единствено част от цялостен възстановителен курс.

Добре е да се знаят следните основни положения, преди да се пристъпи към инжекционно поставяне на кортикостероиди:
  • инжектирането не трябва да надвишава честота, по-висока от 2 пъти седмично. Пълният ефект се открива поне 10 до 14 след поставянето на първата инжекция;
  • най-голямо облекчение носи именно първата поставена инжекция. Именно поради това ако ефектът от нея е слаб или незадоволителен, трябва да се търсят алтернативни варианти за препарати или място за поставяне;
  • ако и след прецизиране на поставянето не се наблюдава осезаем лечебен ефект, то терапията с кортикостероиди най-добре е да се преустанови;
  • многократното инжектиране само по себе си е травма, която повишава риска от инфекции;
  • при съпътстващи заболявания като бъбречна недостатъчност, диабет, туберколоза, хипертония и други, инжекциите могат да доведат до влошаване както на болестта, така и на общото здравословно състояние.

Инжекции с хиалуронова киселина

Чрез инжектиране в колянната става се въвежда и вече споменатата от нас хиалуронова киселина. Употребата й създава защитен слой около увредения хрущял, като по този начин се намалява рискът от по-нататъшно разрушение. След като проникне в дълбочина, киселината спомага за по-добрата гъвкавост и еластичност на хрущяла. Облекчава и контакта между повърхностите в самата става. Това води до по-малка болка и до по-големи възможности за движение.

В някои медицински издания хиалуроновата киселина се нарича дори „течен имплант” или „течна протеза”, която възстановява поразената става, действайки като естествена „ставна смазка”.

На този подход на лечение се възлагат големи надежди и заради обстоятелството, че той няма доказани странични ефекти. Достатъчно е само да се проведе курс на въвеждане на продукта, в рамките на които се поставят 3 или 4 инжекции с интервал от 7 до 14 дни между всяка. При необходимост се прави и поддържащ курс в период от 6 до 12 месеца след първоначалната терапия.

Като единствен недостатък на инжекциите с хиалуронова киселина може да се изведе сравнително високата им цена. Трябва да се има предвид обаче, че стойността им е значително по-ниска от тази за операция за еднопротезиране.

Хранителни добавки при гонартроза

Ролята на хранителните добавки за възстановяването на поразените от гонартроза стави е огромно. Това твърдят редица специалисти в областта, като обръщат внимание на това, че тенденциите в лечението в последно време са насочени към активизиране на естествените регенеративни възможности на организма. Сред препоръчваните добавки са следните:

  • витамини от група В;
  • калций и фосфор, който укрепват структурата на костната тъкан и хрущяла;
  • омега-3 мастни киселини за ползите от които сме писали много;
  • колаген – комбинацията от колаген и хиалуронова киселина в състава на Биосел Колаген е изключително подходящ избор при гонартроза. Тя подпомага функционирането на опорно-двигателната система и позволява премахването на голяма част от оплакванията, свързани с възпалението в колянната става;
  • Ре-флексможе би хранителна добавка, която в най-голяма степен отговаря на съвременния принцип на лечение на гонартроза – да подпомогне тялото в процеса на самовъзстановяване, е Ре-флекс. Става дума за иновативен продукт, който улеснява кръвообращението. По този начин помага на организма да преодолее смущения от възпалителен характер в коленете, раменете, кръста. Т.нар. ревулсивен ефект, на който препаратът дължи ползите си, е новаторски подход на българския пазар. Ползите от него обаче бързо му печелят симпатизанти. Очаква се съвсем скоро Ре-флекс да застане начело от дълъг списък с продукти, действието на които е насочено към авторегенерирането на организма.

Хомеопатия при гонартроза

Заради обстоятелството, че гонартрозата принадлежи към онези заболявания, които трудно се влияят от терапии, много специалисти отхвърлят възможността за резултатно лечение чрез средствата на хомеопатията.

И все пак ето кои са някои от хомеопатичните лекарствени средства, за които се смята, че имат положително въздействие при артроза на колянната става:

  • Аурум – прилага се при хора в напреднала възраст, които са имали живот, изпълнен с интензивно натоварване. Още при лица с непоносимост към студ, както и при болки в костите през нощта. По-конкретно при болка в бедрото и колянната става, при треперене на коленете;
  • Калциум карбоникум – подхожда при остра болка в ставите, която може да започва от кръста и да продължава към бедрото и коляното. Често създава усещане за парализа на цели крак и се усилва при изкачване и слизане по стълби;
  • Бензоикум ацидум – препарат с доказани ползи при гонартроза и предразположеност към подагра. Препоръчва се при оток на коляното, болка и стържене;
  • Гуаиакум – използва се при хронични възпалителни процеси в ставите и костите и при подагра, при болка в бедрото, коляното, петата, която се влошава при по ниски температури и движение.

Билки при гонартроза

Вариант за справяне със симптоматиката при гонартроза е и приложението на някои народни рецепти и билкови комбинации. Под внимание е добре да се вземе обаче обстоятелството, че в повечето случаи те облекчават оплакванията, но не лекуват причините за тях.

Предлагаме ви няколко изпитани рецепти при гонартроза:
  • приготвя се мазило от 4 глави счукан чесън, 1 с.л. сода бикарбонат, 1 с.л. етилов спирт и 1 с.л. несолена свинска мас. След като съставките се смесят добре, с тях се маже поразената става по няколко пъти на ден;
  • в 50 мл йодна тинктура се разтварят 5 таблетки аналгин. След пълното хомогенизиране на сместа, се маже обилно поразената колянна става;
  • в подходящ съд се настъргва предварително почистена глава черна ряпа. Залива се с 1 литър бяло вино и съдът се затваря плътно. Оставя се да престои 15 дни, като периодично се разклаща. След като времето отмине, на ден се приема по 1 винена чаша сутрин преди храна. Приготвят се по посочената рецепта до 3 дози, след което се прави задължителна почивка от поне 3 месеца;
  • смесват се равни количества корен от троскот, корен от репей, брезови листа, листа от малина и цветове от трицветна теменуга. От билковата смес са необходими 2 с.л., които се заливат с 600 мл гореща вода. Полученото количество се консумира на 3-4 приема през деня поне 30 минути преди хранене;
  • при оток, предизвикан от гонартроза, помага смес от настъргана глава кромид лук и 1 ч.л. сяра. Със сместа се прави компрес, който се оставя да действа поне 2 часа. След отстраняването му ставата се маже обилно със зехтин.

Наколенки при гонартроза

Вариант за справяне с оплакванията, характерни за гонартроза, е и използването на наколенки. В зависимост от избора на продукт е и конкретното му действие:

  • ограничават болката;
  • насърчават кръвообращението;
  • подобряват храненето на тъканите;
  • подпомагат възстановяването на поразената става.

Съществува голямо разнообразие от продукти, които принадлежат към групата на наколенките – ленти, бандажи, ортези, фиксатори. Различават се по форма, твърдост, еластичност, производствен материал и цел на употреба.

Biomagnetic Power са един от най-популярните представители на този род продукти. Представляват магнитни наколенки, които скоростно елиминират болка в коленете от различен произход. Ефектът си дължат на именно на силата на магнитите. Когато са поставени на болното място, наколенките подпомагат циркулацията на кръвта. По този начин по-голямо количество хранителни вещества и кислород достигат до възпаленото място и спомагат за по-бързото възстановяване на тъканите.

По време на употребата на Biomagnetic Power не се налага допълнителен прием на медикаменти с цел ограничаване на симптомите на гонартроза. Наколенките са достатъчни, за да активизират естествените регенеративни възможности на тялото и да се спрат възпалителните процеси.

Мненията на пациентите за Biomagnetic Power са повече от красноречиви:

Операция при гонартроза. Ендопротезиране

Т.нар. ендопротезиране е формата на оперативно лечение при гонартроза. Става дума за подмяна на ставата с изкуствена такава. Прилага се при пациенти, при които деформацията и разрушението на ставата са достигнали до такова ниво, че би било безрезултатно прилагането на каквато и да било форма на лечение извън оперативната.

При ендопротезирането на мястото на ставата се поставя изкуствена, изградена от материали, които на практика не се износват. По своята форма, строеж и функциониране тя наподобява в максимална степен натуралната.

Основните преимущества на ендопротезирането са свързани с премахване на болката и възстановяване на подвижността на ставата. Посредством протезата се стабилизират естествените неувредени ставни връзки и се подпомага движението. Именно поради това възможен е вариант за частично ендопротезиране, при което се подменя само увредената част от ставата.

Все пак на популярност се радва и схващането, че ендопротезирането, което само по себе си е оперативна намеса, крие редица рискове, свързва се с продължителен възстановителен период и не гарантира 100-процентови резултати.

Като възможни рискове от операция при гонартроза се извеждат следните:
  • образуването на съсиреци;
  • развитието на инфекция;
  • процес на остеолиза – представлява реакция на тялото, изразяваща се в разграждане на костта в близост до протезата;
  • счупване на импланта;
  • алергична реакция.

Хранене при гонартроза

За лечението на гонартроза от значение са редица фактори!

Вече стана дума в текста, че от съществено значение за елиминиране на симптомите на гонартроза е лечението да обхване не само проявленията на състоянието, но и причините за него. Именно поради това при разглежданото състояние съществено значение трябва да се обърне на храненето.

Добре балансиран хранителен режим в комбинация с медикаментозно лечение е достатъчно условие за стопиране на възпалителните процеси и за насъръаване на възстановяването.

В основата на храненето при гонартроза стои приемът на малки порции храна, разделени на достатъчно хранения през деня. Препоръчва се от менюто да се изключат или поне да се ограничат в максимална степен:

  • сол;
  • полуфабрикати;
  • мазни меса, колбаси;
  • кисели плодове и приготвените от тях сокове;
  • алкохол;
  • прости захари.

Наред с всички останали храни, които се препоръчват при здравословни проблеми, конкретно при гонартроза добре е да се консумира и животинска пача. Високото съдържание на колаген в нея подпомага възстановяване на ставния хрущял.

Упражнения при гонартроза

Не на последно място внимание трябва да се обърне и на лечебната гимнастика и упражненията като част от възстановителната терапия при гонартроза. Конкретни насоки за изпълнението им можете да видите във видеото по-долу:

артромин
При проблем със ставите – АРТРОМИН!

Източници:

http://www.ortho-praxis.ch/gonarthrose-en.php

http://www.bubnovsky.com.ua/en/gonartroz-artroz-kolennogo-sustava/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Гонартроза – прочетете всичко важно за болката, лекарствата, лечението

  1. Снежана каза:

    Как ще коментирате препоръката за лъчетерапия при 3-та степен гонартроза?
    Опасна ли и какъв е ефекта от нея?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *