ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нов метод за ангиография пази здравето на диабетици и пациенти с бъбречна недостатъчност

С напредването на възрастта периферните съдове се запушват и стесняват. Този чест здравословен проблем може да бъде причина за редица усложнения

съдове

Ако стесненията и запушването на периферните съдове не се диагностицира навреме, това ще предизвика сериозни увреждания и дори смърт. Допреди известно време диагностиката на съдовете се извършваше с помощта на ангиографско изследване. Тази стандартна процедура представлява опасност за болните от диабет, както и за онези, които страдат от бъбречна недостатъчност. Ангиографско изследване не се препоръчва и ако е налице непоносимост към йоден контраст.

Добрата новина е, че вече има нов метод за ангиография.

Преди това е добре да припомним, че от стеснение или запушване на периферните съдове страдат над 14 процента от хората по света. Статистиката сочи, че при жените усложнения, причинени от запушване или стесняване на съдовете, са по-чести.

Притеснително е, че хората с проблеми на периферните съдове ще стават все повече, заради увеличения брой на болни от диабет и затлъстяване. При стеснение на съдовете работата на сърцето се затруднява. Заради натрупаната плака то не може да изтласка кръвта, така че тя да стигне до краката или ръцете.

Не само диабета е причина за затлачване на периферните съдове

Този проблем съществува и при хора, които не страдат от захарна болест, но пушат или имат висок холестерол, обездвижени са или страдат от атеросклероза.

Запушените периферни съдове са изключително опасни, тъй като могат да доведат до ампутация на крайниците, инфаркт и инсулт.

Не е нужно специално изследване, за да се разбере, че съдовете са запушени. Основният симптом е изтръпване и болка в краката при ходене. Повече от половината пациенти със запушени съдове не съобщават за тези симптоми, защото непроходимостта на съдовете може да протече и асимптомно. Повод за притеснение е и ако има загуба на мускули и косми на крайниците. Бъдете внимателни ако е налице и потъмняване на кожата, както и липса на чувствителност при докосване.

Ангиографията дава най-детайлна картина на стесненията на съдовете. Но, както стана ясно в началото на статията, това изследване е опасно за определени групи пациенти, заради йодния контраст, който се използва при самата процедура.

Алтернативата на стандартната ангиография, която от няколко години се използва в света, вече е достъпна и в България. Това е така нареченият ангиодроид, с който спокойно могат да се диагностицират и лекуват запушени съдове на крайниците, и при хора с диабет, бъбречни проблеми или непоносимост към йоден контраст.

Периферна ангиография се прави с помощта на автоматичния инжектор ANGIODROID. Този апарат извършва ангиографското изследване с помощта на въглероден диоксид – CO2. Въглеродният диоксид не се смесва веднага с кръвта, както йодният контраст, а я измества, след което бързо се изхвърля от организма през белите дробове. Така той не натоварва бъбреците и не предизвиква алергични реакции. Освен това изследването има по-ниска себестойност, тъй като консумативът за провеждането му – CO2, е безплатен за клиниките и пациентите.

Първият в света автоматичен инжектор на СО2 за периферна ангиография се намира в болница „Тракия“ в Стара Загора.

Адресът на болницата е булевард „Патриарх Евтимий“ 84 / 86

Повече информация за новия метод, който отпушва стесените съдове и спестява болките в краката може да получите на
contacts@trakiahospital.com

ТЕЛЕФОНИ РЕГИСТРАТУРА:
Поликлиника: 042/988 998;
Болница: 042/988 988

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *