ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

РЕСТИГУЛИН / RESTIGULUN

Съдържа арипипразол, лактоза монохидрат, царевично нишесте, микрокристална целулоза, хидроксипропилцелулоза, магнезиев стеарат

Предназначение

рестигулинРЕСТИГУЛИН е медикамент от типа антипсихотици; препоръчван е при заболявания, свързани с отклонения в мисленето и поведението. Пациентите са хора, които виждат и чуват несъществуващи неща; изпитват подозрителност към чути твърдения, градят собствени погрешни твърдения и заключения. Могат да изпитват затруднения да формулират свързана реч, имат объркан  говор; често са отегчени и затворени за диалог, или имат угризения и чувство на вина.

Медикаментът лекува деца над 13 години и възрастни и от състояния, в които те изпитват прилив на свръх енергия; спят малко, говорят бързо, постоянно генерират идеи, могат да са раздразнителни.

Как се приема

Приемът на РЕСТИГУЛИН се определя от лекар. Обикновено той препоръчва за възрастни пациенти прием на 15 мг от лекарството, веднъж дневно. В някои случаи дозата може да бъде редуцирана или увеличена – до удвоена. При лечението на деца над 13 години терапията трябва да започне с много ниска доза – от порядъка на 2 мг дневно, за два дни; дозата се повишава плавно на всеки два дни, докато достигне препоръчителната за подрастващи от 10 мг. За тази пациентска група също са допустими по-големи дневни дози при максимум от 30 мг дневно.

Медикаментът следва да се приема по едно и също време на деня, без връзка с храненията. Ако е пропуснат прием – таблетката се взема при първа възможност или се изчаква времето за следващия; не се допускат два приема в рамките на 24 часа. При превишен прием трябва да се търси медицинска консултация.

Прекратяване на приема може да се направи само по лекарско указание.

Възможни нежелани ефекти

Най-често съобщаваните странични ефекти при терапия с РЕСТИГУЛИН са главоболие, гадене и повръщане, умора, неконтролирани потрепвания на крайниците, резки движения, треперене, безпокойство и тревожност, безсъние, запек, интензивно отделяне на слюнка. В по-редки случаи се увеличава производството на хормона пролактин, има ускорено сърцебиене, двойно виждане,  замайване при изправяне. Съобщавано е също за алергични реакции с различна интензивност, смущения в сърдечната дейност – включително внезапна смърт, припадъци, хопертонични пристъпи, мисли и опити за самоубийство, отклонения в основни кръвни показатели, възпаления на черния дроб и панкреаса, косопад, отклонения във функциите на отделителната система, отоци, образуване на съсиреци във вените и др.

Има регистрирани случаи на внезапна смърт при пациенти в напреднала възраст, инсулти и микроинсулти.

При деца и подрастващи страничните ефекти са от същия тип; някои обаче са с доста по-чести проявления. Сред тях са безсъние, неконтролирани движения, увеличен апетит и увеличаване на теглото, сърцебиене, безпокойство, умора, болки в корема, световъртеж.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Този медикамент не се прилага при алергия към някоя от съставките му.

Противопоказан при кърмене. Не се препоръчва за бременни. Има риск от следните прояви при новородени, чиито майки са вземали медикамента през последния триместър: проблеми в дишането и храненето, треперене, слабост, сънливост или прекалена слабост.

Не се използва за лечението на деца под 13-годишна възраст.

Не се препоръчва шофиране и работа с тежки машини, ако медикаментът причинява някои от изброените странични ефекти. Не трябва да се консумира алкохол, докато продължава приемът на лекарството.

Рискови пациенти, за които се преценява индивидуалното безопасно приложение, са  такива със сърдечно-съдови заболявания, висока кръвна захар и диабет, склонни към припадъци и неконтролирани движения, с преживяно в миналото влечение към хазарт.

Взаимодействие с други медикаменти

РЕСТИГУЛИН може да усили действието на лекарствата против повишено кръвно налягане. Лекуващият следва да промени дозировки и режим на прием при очакване за взаимно повлияване, усилване или отслабване на терапевтичния ефект в комбинации с лекарства за коригиране на сърдечния ритъм, антидепресанти – включително билки с подобно действие, противогъбични продукти, антиконвулсанти, медикаменти за ХИВ-позитивни.

Усреднена цена в аптеките – 18 лв за 28 таблетки по 15 мг

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *