Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо хипертониците трябва да се откажат завинаги от консумацията на фруктоза?

За някои наличието на фруктоза в храните може и да не представлява заплаха. Има хора, които купуват синтетична фруктоза и я консумират съвсем умишлено


Представлява ли вреда за организма приема на фруктоза? Кой трябва да изключи храните с фруктоза на всяка цена? Полезна ли е фруктозата за организма, и ако да – как да се приема?

На тези и още няколко въпроса, свързани с фруктозата, ще отговорим днес.

Сърдечносъдовите заболявания, включително инфаркти и инсулти, са една от най-честите причини за смърт в днешно време. В истинска епидемия са се превърнали болестите, свързани с високото кръвно налягане, алармират специалистите. Не е изненада, че лекарите и учените обръщат много внимание точно на сърдечно-съдовите заболявания. Най-важна, както при повечето тежки и хронични заболявания, е превенцията. Един от основните проблеми е комбинацията между високо кръвно налягане и затлъстяване, които зависят до голяма степен от диетата, която се спазва.

Фруктоза – това е проста захар, която се намира не само в полезните зеленчуци, плодове, сушени плодове и мед, но също така е действаш синтетичен  подсладител в много храни и напитки, които се продават в магазините.

Преди да стане въпрос за недостатъците, нека обърнем малко внимание на предимствата при приема на фруктоза

Фруктозата е полезна за човека, в случай, че се набавя от пресни зеленчуци и плодове, като се откажат всякакви подсладени ястия и напитки с съмнителен произход. В този случай може да се получи известна полза от консумацията на фруктоза.

1. Фруктозата може да се похвали с ниско калорично съдържание (в 100 грама има само 399 kcal).

2. В малки дози е полезна за диабетици и затлъстели хора.

3. Намалява вероятността от развитие на кариес.

4. Дава добър заряд на енергия, намалява умората.

Вреди от фруктозата

В големи количества фруктозата може да бъде опасна. Американски изследователи от Катедрата по хранене в Университета на Калифорния направиха ново, разширено проучване през 2013-та година. Изследването касаеше свойствата на фруктозата и нейния ефект върху тялото.

В резултат на това те заключават, че фруктозата в големи количества е вредна. Тя провокира затлъстяване, тъй като е по-трудно да се обработва от глюкозата в сравними дози. Специалистите откриват връзка между богата на фруктоза диета, високото кръвно налягане и повишените нива на кръвната захар.

Също така, фруктозата възпрепятства производството на важни хормони за енергийния баланс – инсулин и лептин.

И наскоро списанието на Американското общество за храненето сподели с читателите зашеметяващите резултати от изследванията, според които нерафинираната захар е по-малко вредна от фруктозата и глюкозата.

Фруктоза вместо захар: полза и вреда

Фруктозата се счита за естествен монозахарид, докато захарозата е изкуствена. Със сравними калории, фруктозата е около 2 пъти по-сладка, затова се приема в по-малки количества. Но при обработката на тези монозахариди нивото на кръвната захар в случая на захарозата, се увеличава значително. Докато при обработката на фруктоза нивото на захар в кръвта почти не се променя.

В умерени дози, фруктозата може да бъде дори част от диета за отслабване. За разлика от захарозата, фруктозата не уврежда зъбите. Следователно, в компетентни дози е фруктозата е по-полезна от бялата захар.

КАКВО ПРИЧИНЯВА ПРЕДОЗИРАНЕТО С ФРУКТОЗА?

Голямото количество фруктоза увеличава нивото на пикочната киселина в кръвта, което причинява подагра и повишава кръвното налягане.

 – Апетитът е нарушен, поради което човек започва да преяжда.

 – Увеличава се концентрацията на холестерол в кръвта.

Диетолозите препоръчват да се консумират не повече от 30 грама фруктоза на ден. Тази доза съдържа около 1 килограм банани, 10 ягоди, чаша пълна с череши или 4 ябълки.

Преяждането със сурови зеленчуци и плодове е малко вероятно да доведе до гореспоменатите негативни последствия. Трябва да се има едно наум за сладките плодове, като грозде и ягоди. Според диетолозите една купичка ягоди на ден, особено когато става въпрос за сезонни плодове, няма да нанесе никакви вреди на организма, даже напротив.

 

Безсмислен е приема на храни, съдържащи изкуствени подсладители (газирани напитки, бонбони, бисквити). Това неминуемо ще доведе до здравословни проблеми.

В заключение: хората, които са преживели дори и само една хипертонична криза, трябва да забравят за сладкото под каквато и да е форма. Никаква захар! Подсладителите трябва да бъдат естествени, а водата – чиста.

Това важи за всеки, който е загрижен за здравето, а не само за това фигурата да е стройна.

Източник: polzavred.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *